kal800 Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Hej, Wczoraj wstawiłem kolejną warkę weissa - tym razem na suchych WB-06 bez rehydracji. Po 12 godzinach widzę, że fermentacja ruszyła - woda z rurki wybulgała w połowie, osad na dole fermentora się formuje, piana się jeszcze nie pojawiła. Niby wszystko jak należy, tyle, że w międzyczasie wyłączyłem piec gazowy od ogrzewania i temperatura w pomieszczeniu, gdzie przeprowadzam fermentację spadła do 14-15 stopni, przy czym temperatura w fermentorze ma około 16 stopni. Są to wartości poniżej zalecanych. Mogę przenieść fermentor do pomieszczenia sauny i delikatnie ją podgrzać, żeby uzyskać te 18-19 stopni otoczenia, ale nie wiem czy jest sens - nie wiem czy nie lepiej fermentować w ciut niższej, ale stabilnej temperaturze, czy narażać nastaw na jej skoki. Co myślicie? Kal800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Tymi drożdżami fermentuję w 15 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 42 minuty temu, kal800 napisał: lepiej fermentować w ciut niższej, ale stabilnej temperaturze, czy narażać nastaw na jej skoki zdecydowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 A czy przy 15-16 stopniach, nie będzie aby za mało bananów w aromacie?Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Mam zawsze sporo, natomiast gdy zacznę wyżej, np w 18°C to czuję alkohol w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się