Skocz do zawartości

Weiss - drożdże WB-06 - temperatura fermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

 

Wczoraj wstawiłem kolejną warkę weissa - tym razem na suchych WB-06 bez rehydracji. Po 12 godzinach widzę, że fermentacja ruszyła - woda z rurki wybulgała w połowie, osad na dole fermentora się formuje, piana się jeszcze nie pojawiła. Niby wszystko jak należy, tyle, że w międzyczasie wyłączyłem piec gazowy od ogrzewania i temperatura w pomieszczeniu, gdzie przeprowadzam fermentację spadła do 14-15 stopni, przy czym temperatura w fermentorze ma około 16 stopni. Są to wartości poniżej zalecanych. Mogę przenieść fermentor do pomieszczenia sauny i delikatnie ją podgrzać, żeby uzyskać te 18-19 stopni otoczenia, ale nie wiem czy jest sens - nie wiem czy nie lepiej fermentować w ciut niższej, ale stabilnej temperaturze, czy narażać nastaw na jej skoki. Co myślicie?

 

Kal800

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.