scooby_brew Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) Oto moj sprzet: najpierw cooler (chlodnica) w ktorej robie zacier. jest na 53 litry. Obok po lewej stoi kociol, w ktorym zacier gotuje. Gar jest wielkosci 30 litrow. Zima gdy jest bardzo zla pogoda, gotuje w kuchni z extraktu + ziaren, mam na to gar na 20 litrow. Tutaj w srodku chlodnicy do zacieru, filtr z rurki CPCV: Tutaj mam moje fermentory, ten w srodku z rurka do burzliwej fermentacji te ztylu fermentacji spokojnej. Obecnie mam tam belgijski ale, India Pale ale, i APA. I na koniec butelki. Obecnie mam tu kolsch i APA. Edytowane 8 Maja 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 No ładnie ładnie Moją uwagę zwróciły rzadko w Polsce spotykane fermentory bo i mamy pierwszego forumowicza z Usa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) Mnie sie wydawalo ze wy uzywacie takich samych (bardzo podobnych) pojemnikow do fermentacji. Mam tez jeszcze jeden fermenter ze szkla, ktory nie jest na zdjeciu, taki jak do wina, ale najczesciej uzywam te plastikowe wiadra bo sie do nich przyzwyczailem. Latwiej je sie myje i przenosi z miejsca na miejsce, mozna je wlozyc jedo w drugie i zabieraja mniej miejsca... Edytowane 13 Maja 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 No wiadomo,że większość z nas używa identycznych tyle,że nadruk jest chyba z firmy midwest i chyba o to chodziło elroy'owi. Bardzo fajny filtr z rurek ,cały czas jakoś nie mogę się za niego zabrać... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 No wiadomo,że większość z nas używa identycznych tyle,że nadruk jest chyba z firmy midwest i chyba o to chodziło elroy'owi. Chodziło mi dokładnie o kształt - my używamy minimalnie innych. Ale to oczywiście bez znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Oto moja nowa zabawka: kegerator, czyli lodowka do kegow, miesci sie w niej 3 kegi cornelius i butla CO2. Postawilem to w piwnicy, gdzie mam moj "pokoj taty": TV, nintendo, stol do pokera, bar, i teraz: piwo na "tap"! Ciekawe, czy przestane teraz butelkowac zupelnie czy tylko czesciowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Ciekawe, czy przestane teraz butelkowac zupelnie czy tylko czesciowo? Zaupełnie... Gratuluje fajnego rollbaru! Jak tylko będę miał możliwości techniczne również coś takiego na 3-5 KEGów montuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) Dzieki, Wesoly. Napewno bede butelkowal troche - zawsze jest wygodnie miec cos w butelkach. Pozatym za kilka dni sie okaze jak smakuje piwo pszenne z "kija". Latem zwykle warze 100% pszennego. Mam w fermentorze burzliwej piwo pszenne, juz 4 tygodnie, wiec musze cos z tym zrobic na dniach. Nie jestem pewien, czy bedzie wystarczajaco metne, bo przeciesz w piwach przennych w butelce sam mieszasz osad z "czystym" piwem dla wlasciwego smaku. Z drugiej strony, te piwa sprzedaja w barach z "kija" i one tam maja wlasciwa "metnosc"... Edytowane 29 Maja 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Troche wiecej fotek z kegeratorem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 (edytowane) Ok, przenosze sie z systemu na 20L na system na 40L. Kupilem wlasnie keggle, czyli gar do gotowania zrobiony z kega. Keg jest na 15 gal (60L) wiec warzenie podwojnej warki (2*20L) bedzie bez klopotow. Do tego kupilem tez palnik "jet burner" na 175K BTU Keggle, taboret i palnik to sprzet uzywany i kupilem to od znajomego piwowara. Edytowane 28 Czerwca 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Ok, przenosze sie z systemu na 20L na system na 40L. Kupilem wlasnie keggler, czyli gar do gotowania zrobiony z kega. To niepotrzebnie się męczysz z tym Molsonem. Zaciekawił mnie ten palnik, bardzo oryginalny kształt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) To niepotrzebnie się męczysz z tym Molsonem. Masz racje . Ten klopot rozwiazalem w ten sposob, ze we wtorek mam party pokerowe, bedzie ok. 10-20 osob to i piwo pojdzie Zaciekawił mnie ten palnik, bardzo oryginalny kształt. Koles ktory mi to sprzedal mowil mi ze to jest troche za silny palnik i mozliwe ze bede chcial wykrecic kilka z tych paluszkow i otwory zakrecic srubkami. Zobacze jak to sprobuje. Edytowane 28 Czerwca 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 (edytowane) Sprobowalem ten nowy system. Zacieranie: w lodowce turystycznej. W tym wypadku slod + woda = 38 litrow Wysladzanie: Woda przeplywa z kega przez lodowke turystyczna do wiader na dole. Wysladzanie ciagle (fly sparging): Po wyslodzeniu brzeczka wraca do kega i i ja podgrzewamy Brzeczka sie gotuje: Schladzanie. Brzeczka przeplywa z kega poprzez chlodnice przeciwbierzna do pojemnikow fermentecyjnych. Edytowane 30 Czerwca 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Nie chce marudzić, ale mógłbyś założyć wątek w zapiski piwowarów domowych? Strasznie jestem ciekawy jak warzysz APA, Molson Canadian Lager, czy inne rzadziej spotykane style w europie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 @scooby_brew ta chłodnica w przeciwprądzie to jest zwykła chłodnica taka jak w BA obwinięta wężem ogrodowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Nie chce marudzić, ale mógłbyś założyć wątek w zapiski piwowarów domowych? Strasznie jestem ciekawy jak warzysz APA, Molson Canadian Lager, czy inne rzadziej spotykane style w europie. Przyłączam się do prośby. Sporo cennych uwag znajduję w Twoich postach, niestety są porozrzucane po różnych wątkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Molson Canadian Lager, Molson Canadian Lager otrzymuje się w ten sposób, że kupuje się beczkę 60L, którą chce się wykorzystać na keggle i trzeba ją opróżnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Nie chce marudzić, ale mógłbyś założyć wątek w zapiski piwowarów domowych? Strasznie jestem ciekawy jak warzysz APA, Molson Canadian Lager, czy inne rzadziej spotykane style w europie. Oki. Tak jak pisal Kopyr, Molson Canadian to kupiony keg, ktory chcialem przerobic na keggle, ale wmiedzyczasie udalo mi sie kupic juz gotowy keggle. Teraz musze wypic to piwo http://www.piwo.org/forum/p20292-21-06-2009-22-05-14.html#p20292 @scooby_brewta chłodnica w przeciwprądzie to jest zwykła chłodnica taka jak w BA obwinięta wężem ogrodowym? Tak, chlodnica przeciwbiezna to chlodnica, w ktorej brzeczka przeplywa w rurce w jedna strone, a woda ja chlodzi plynac w wiekszej otaczajacej rurce (np. w wezu ogrodowym) w druga strone. Jest to domowa wersja chlodnicy plytowej, ktore uzywaja "duze" browary. http://www.piwo.org/forum/t1353-Chlodnica-przeciwbiezna.html Tu masz wiecej na temat budowy chlodnicy przeciwbierznej: http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/How_to_make_a_Counter_Flow_Chiller Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Ta, a ja myślałem, że klona uwarzyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 (edytowane) Jakie są różnice między chlodnicą przeciwbierzną a zanurzeniową,chodzi o skuteczność i oszczędność wody. Edytowane 24 Grudnia 2010 przez max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Jakie są różnice między chlodnicą przeciwbierzną a zanurzeniową,chodzi o skuteczność i oszczędność wody. Jak zbudujesz i sprawdzisz to koniecznie to opisz na forum. A jak chcesz wiedzieć teoretycznie to po prostu poszukaj, było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Osobiście mam złe doświadczenie ze stosowania chłodnicy przeciwbieżnej. Zbudowana z 10mb rurki miedzianej fi 10mm słabo dawała radę. Zdecydowałem się na wymiennik płytowy. Jedna sztuka dawała podobne efekty do chłodnicy p-b. Dopiero połączenie dwóch w szereg dało zadowalający efekt. Zimą mogę spokojnie schłodzić brzeczkę do 12-13°C. Najczęściej jednak, w przypadku dolnej fermentacji, schładzam do 16-18°C, zadaje drożdże Potem w zależności od warunków pozostawiam do samoczynnego schłodzenia lub schładzam dodatkowo chłodnicą zanurzeniową połączoną ze schładzarkę do piwa. http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar#5125924276753700210 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Jakie są różnice między chlodnicą przeciwbierzną a zanurzeniową,chodzi o skuteczność i oszczędność wody. Taka jak między Fordem a Volkswagenem. Zależy od konkretnej chłodnicy. Bieruń jest niedaleko Tychów, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 .... Zdecydowałem się na wymiennik płytowy. Jedna sztuka dawała podobne efekty do chłodnicy p-b. Dopiero połączenie dwóch w szereg dało zadowalający efekt...http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar#5125924276753700210 Jak rozwiązujesz problem wpływania do wymiennika gorących osadów i chmielin? Ile masz płyt i jakie wymiary wymienników, że musiałeś podłączyć dwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Nie che tu zaśmiecać, jeden wymiennik 12 płytowy nie dawała rady, teraz mam 12 i 20 płytowy. W kotle mam odchmielacz, a co jakiś czas czyszczę wymienniki sodą. Wymienniki standardowe od pieców CO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi