Fearedse Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Cześć, ostatnio uważyłem tak zwaną SMASH ape na drożdżach kveikach. Cała fermentacja skończyła się w jakoś 3 dni i po tych trzech dniach od razu zabutelkowałem piwo, z fermentora mocno było czuć zapach drożdży. Dzisiaj otworzyłem piwo po nagazowaniu i dalej są lekko wyczuwalne te zapachy oraz lekki posmak. Drożdży dodałem około 9g na 15l brzeczki 10Blg, po wcześniejszej rehydratacji. Jak sądzicie, co może być przyczyną tych zapachów, i w jaki sposób się ich pozbyć przy następnym użyciu? Przebieg fermentacji: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Trzeba było jeszcze ściągnąć aplikacje która wyrysuje kiedy butelkować ? ps po 3 dniach fermentacji butelkowałeś piwo!?!?!??! Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Trzeba było jeszcze ściągnąć aplikacje która wyrysuje kiedy butelkować ps po 3 dniach fermentacji butelkowałeś piwo!?!?!??!Taka moda, starzy nie czajo Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 1 godzinę temu, Fearedse napisał: po tych trzech dniach od razu zabutelkowałem piwo myślałem ze juz wszystko widziałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Ale jaja....?, trzeba było zabutelkować zaraz po dodaniu drożdży, one w butelkach tak nie smrodzą jak w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Kwejki są znane z szybkości, wystarczy bezrefleksyjnie potraktowac je "jak Supermana" (czy w sumie Flesza), wyłączyć krytyczne myślenie i problem gotowy. Przy następnym użyciu daj im spokój przez tydzień-dwa i opisany problem na 90% się nie powtórzy. W jakich temperaturach fermentowałeś? Do ilu zeszło z tych 10BLG? Bo teraz jest ważniejsze pytanie, czy one dofermentowaly Ci to piw Edit: już widzę, do 2. Fearedse 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 9 godzin temu, anteks napisał: Trzeba było jeszcze ściągnąć aplikacje która wyrysuje kiedy butelkować ? ps po 3 dniach fermentacji butelkowałeś piwo!?!?!??! Ostatnio gdyby nie to, że dawałem chmiel na zimno bym zabutelkował po 4 dniach piwsko na Vossach, było czyściutkie i odfermentowane. Future is now old man Fearedse i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Ostatnio gdyby nie to, że dawałem chmiel na zimno bym zabutelkował po 4 dniach piwsko na Vossach, było czyściutkie i odfermentowane. Future is now old man Jakie piwko zrobiłeś w ten sposób?Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 8 minut temu, Robert87 napisał: Jakie piwko zrobiłeś w ten sposób? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Zwykłą APĘ, 14blg, pierwsze 2 dni 30', od trzeciego 32' i 4 zlewane na chmiel, zeszło do 2,5 Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 U mnie kveiki dają rade bardzo szybko. Zazwyczaj po 3 dnaich jest po robocie. Wedlug mnie lepiej zostawic na chwile niech po sobie posprzątają chociaż troche. zazwyczaj 7 - 10 dni total. Fearedse i koholet 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Na FM53 u mnie zwykle po 3 dniach w temperaturze 20 stopni jest już w wiadrze spokój. Ale ja też daję im tydzień czasu. Opadną, posprzątają. Butelkowałem piwo po 7 dniach, i było Ok. Ale nigdy szybciej. Jak posmak drożdżowy przeszkadza, to warto zrobić cold crash, wtedy mniej się go czuje. Kveiki to jednak drożdże domowe, górnej fermentacji. Czystego, lagerowego profilu nie dają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się