Kocham Krwiste Steki Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Cześć. Kupiłem gotowca z Twój Browar. Prawdziwa Pszenica 12BLG 20l. Zrobiona wg instrukcji. Dziś 9dzoen fermentacji. Przebiega cicho, mało bulgotanie w rurce, temp 21C. Blg na dziś 7. Dwa dni temu 7. Początkowe......nie zmierzone. Błąd amatora. Ile czekać do butelkowania? Wyczytałem już że cichej nie trzeba, glukozę dodam 6g na litr. Smak już ok. Czuć pszenicę, nuty cytrusowe, zapach siano podobny ale przyjemny. Piwo mętne ze słomkowo złotym kolorem. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Dałbym mu jeszcze tydzień i w przyszly weekend do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocham Krwiste Steki Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Czyli czekać. No dobra. Postaram się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek42 Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 7 Blg to trochę mało odfermentowalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Czym mierzysz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocham Krwiste Steki Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Menzurką i rurką kupiona w Brownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek42 Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Ta rurka to pewnie balingometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 39 minut temu, Kocham Krwiste Steki napisał: Menzurką i rurką kupiona w Brownie. Sprawdź, czy na wodzie wskazuje 0, w tańszych potrafi przesunąć się skala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocham Krwiste Steki Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Wskazuje. Sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Mało. Jakie drożdże dodałeś? Jak Ci ruszy w butelkach, szczególnie po dodaniu 6g glukozy, to będziesz miał poligon artyleryjski w domu, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Też bym się spodziewał, że pszeniczne to powinno odfermentować do 2-3. Nawet jeżeli zatarte za wysoko, no to 4. Po prostu, daj temu piwu trochę czasu, niechaj drożdże zjedzą co ich.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocham Krwiste Steki Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 W dniu 29.05.2021 o 14:14, zasada napisał: Blg wciąż 7. Bulgotanie w rurce może raz na 3h. Smak dobry, wyczuwalna słodycz,zapach pszenicy. Od wlania do fermentora minęło 14 dni. W dniu 30.05.2021 o 12:48, krzysiek9999 napisał: Jakie drożdże dodałeś? Nie pamiętam. Były w całym gotowym zestawie. Były żywe bo w wodzie już robiły robotę. edit zasada: @Kocham Krwiste Steki nie pisz posta pod postem, jeśli chcesz uzupełnić użyj opcji Edytuj ukrytej pod wielokropkiem w prawym górnym rogu postu. Drugi raz łączę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocham Krwiste Steki Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Cześć. Zabutelkowana. Otwarta po sobie dla testu. Nagazowana jak widać. Smakowo ok, choć pszenica sidła i wyczuwalna jako finisz. Nuty bananowo cytrusowe. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 jeżeli po 9 dniach w takiej temperaturze zeszło tylko o 5 BLG to coś nie tak z drożdżami. Które piwo górnej fermentacji o takim ekstrakcie fermentuje tyle czasu? Zazwyczaj po 9 dniach miałem już dawno po zawodach i piwo na poziomie 2-3 BLG, raz 5, ale to zacierałem w 72 stopniach. Wszystkie piwa u mnie startują z poziomu 12BLG. Większość cukrów fermentowalnych przejadana jest jednak w pierwszych dniach fermentacji. Nie jest tak, że każdego dnia drożdże zjadają tyle samo cukrów i badając po pierwszych dniu ilość zjedzonych cukrów obliczyć ile będzie jutro. Nie podejrzewam również, żeby dało się tak zatrzeć jakikolwiek słód "na słodko" by uzyskać tyle cukrów niefermentowalnych z 12 BLG, chociaż jak sam wspomniałem raz skończyło się na 5BLG u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się