Skocz do zawartości

Ja długo maksymalnie na cichej


Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje Waszej światłej rady. Zrobiłem ostatnio HefeWeizena. Fermentuje sobie dzielnie już 10-ty dzień. Niestety, musze nieoczekiwanie  wyjechać na jakieś 3-4 tygodnie i nie bardzo bede miałjak go zabutelkowac. Myślałem o zlaniu do innego fermentera i pozostawieniu w nim na ten czas.

Ma to sens? Nie chce zostawiać żony z problemem.

Jeszcze jedno pytanie  - choć fermentacja burzliwa, sądząc  po BLG, już się zakończyła na powierzchni piwa nadal mam warstewkę piany. To chyba nie jest normalne - droższe  Lallemand Munich Classic Wheat Beer

Edytowane przez Cressi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Cressi napisał:

Potrzebuje Waszej światłej rady.

 

Jak jest piana to pewnie jeszcze dofermentowuje. Nie zlewaj tego piwa, tylko zostaw w tym fermentorze w którym jest. Nic mu nie będzie i spokojnie może zostać, te 3, 4 tygodnie. I tak standardowo powinno jeszcze posiedzieć ze 2 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Cressi napisał:

na powierzchni piwa nadal mam warstewkę piany

więc

45 minut temu, kiwitom napisał:

pewnie jeszcze dofermentowuje

albo ten szczep tak ma (nie znam go), niektóre trzymają pianę do samego końca, dopiero porządne schłodzenie skłania ją do opadnięcia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.