Jump to content

Brak fermentacji

Recommended Posts

Witam; 

Mam takie pytanie z piątku na sobotę zabrałem się za robienie czeskiego pilsa dolnej fermentacji. Kupiłem zestaw słodów ze strony:

https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Bohemian-Pils-14-BLG-zestaw-ze-slodow/125

Zadana drożdże Gozdawa CZECH PILSNER 10g CP18.

Cały proces zrobiłem zgodnie z instrukcją  pilnowałem każdej temperatury, drożdże wcześniej upłynniłem w przegotowanej wodzie ostudzonej do ~ 27 stopni. 

Brzeczkę napowietrzyłem oczywiści, natomiast mam obawy, że fermentacja już po około 2 dniach od zadania drożdży nie ruszyła jest bardzo lekka piana ( wysoka na około 5mm), piwo jest cały czas w lodówce gdzie jest ustawione na 12 stopni. Dodam że wczoraj próbowałem jeszcze dodatkowo napowietrzyć brzeczkę, w zamkniętym fermentorze potrząsając zbiornikiem i piana zrobiła się dużo większa i gęstsza, wieko się lekko odgieło a rurka wypuścila parę bąbelków ale na tym koniec

Początkowe BLG po zadaniu drożdży do 14 stopni. po 24h tak samo. 

Pytanie co zrobić jeżeli fermentacja nie ruszyła, zadać 2 paczkę drożdży i obserwować, podwyższyć temperaturę na chwilę, czy tak ma być i mam to zostawić spokojnie w lodówce? 

Bardzo proszę o szybką pomoc bo żal im serce ściska jak myślę że będę to musiał wylać do kanału.

Edited by Mich_Michaś

Zostaw temperaturę.

Jeżeli przed wstrząśnięciem była już piana, i nie były to resztki piany po napowietrzaniu, to znaczy że coś zaczęło ruszać.

Dolniaki wymagają więcej czasu, zwłaszcza, jak jest ich za mało.

Myślę, że spokojnie możesz dosypać drożdży, w tej sytuacji raczej nie będzie to niewskazane.

BTW bardziej polecam w34/70, drożdże Gozdawy nie mają zbyt dobrej prasy.

14 minut temu, x1d napisał:

Zostaw temperaturę.

Jeżeli przed wstrząśnięciem była już piana, i nie były to resztki piany po napowietrzaniu, to znaczy że coś zaczęło ruszać.

Dolniaki wymagają więcej czasu, zwłaszcza, jak jest ich za mało.

Myślę, że spokojnie możesz dosypać drożdży, w tej sytuacji raczej nie będzie to niewskazane.

BTW bardziej polecam w34/70, drożdże Gozdawy nie mają zbyt dobrej prasy.

Okej dzięki, następnym razem na pewno użyję tych w34/70 

A upłynniać je wcześniej czy wsypać od razu do fermentora?