Mich_Michaś Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Witam; Mam takie pytanie z piątku na sobotę zabrałem się za robienie czeskiego pilsa dolnej fermentacji. Kupiłem zestaw słodów ze strony: https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Bohemian-Pils-14-BLG-zestaw-ze-slodow/125 Zadana drożdże Gozdawa CZECH PILSNER 10g CP18. Cały proces zrobiłem zgodnie z instrukcją pilnowałem każdej temperatury, drożdże wcześniej upłynniłem w przegotowanej wodzie ostudzonej do ~ 27 stopni. Brzeczkę napowietrzyłem oczywiści, natomiast mam obawy, że fermentacja już po około 2 dniach od zadania drożdży nie ruszyła jest bardzo lekka piana ( wysoka na około 5mm), piwo jest cały czas w lodówce gdzie jest ustawione na 12 stopni. Dodam że wczoraj próbowałem jeszcze dodatkowo napowietrzyć brzeczkę, w zamkniętym fermentorze potrząsając zbiornikiem i piana zrobiła się dużo większa i gęstsza, wieko się lekko odgieło a rurka wypuścila parę bąbelków ale na tym koniec Początkowe BLG po zadaniu drożdży do 14 stopni. po 24h tak samo. Pytanie co zrobić jeżeli fermentacja nie ruszyła, zadać 2 paczkę drożdży i obserwować, podwyższyć temperaturę na chwilę, czy tak ma być i mam to zostawić spokojnie w lodówce? Bardzo proszę o szybką pomoc bo żal im serce ściska jak myślę że będę to musiał wylać do kanału. Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Mich_Michaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zostaw. Na oko za mało drożdży, ale nie jakoś strasznie. Mich_Michaś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich_Michaś Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 W załączniku jeszcze zdjęcie jak to mniej więcej wyglądało wczoraj po wstrząśnięciu, teraz tej piany jest dużo mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Czyli to nie jest 10 litrów jak zestaw który linkowałeś? No nie, wtedy drożdży jest zdecydowanie za mało. Nie odpowiem Ci czy dodawanie drożdży ma sens, ale na oko powinieneś dać z 3 razy tyle. Mich_Michaś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich_Michaś Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Ja zrobiłem podwójny zestaw na 20 litrów. Dzięki za odpowiedź, spróbuje tą paczkę zadać jeszcze, jeszcze takie pytanie podnieść temperaturę do zadania czy zostawić te 12 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zostaw temperaturę. Jeżeli przed wstrząśnięciem była już piana, i nie były to resztki piany po napowietrzaniu, to znaczy że coś zaczęło ruszać. Dolniaki wymagają więcej czasu, zwłaszcza, jak jest ich za mało. Myślę, że spokojnie możesz dosypać drożdży, w tej sytuacji raczej nie będzie to niewskazane. BTW bardziej polecam w34/70, drożdże Gozdawy nie mają zbyt dobrej prasy. Mich_Michaś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich_Michaś Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 14 minut temu, x1d napisał: Zostaw temperaturę. Jeżeli przed wstrząśnięciem była już piana, i nie były to resztki piany po napowietrzaniu, to znaczy że coś zaczęło ruszać. Dolniaki wymagają więcej czasu, zwłaszcza, jak jest ich za mało. Myślę, że spokojnie możesz dosypać drożdży, w tej sytuacji raczej nie będzie to niewskazane. BTW bardziej polecam w34/70, drożdże Gozdawy nie mają zbyt dobrej prasy. Okej dzięki, następnym razem na pewno użyję tych w34/70 A upłynniać je wcześniej czy wsypać od razu do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Najlepiej uwodnić wg instrukcji. Mich_Michaś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się