Skocz do zawartości

Chabrowe Wzgórze, tieroo


tieroo

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Browar zamknięty do odwołania.

Ale co to znaczy "do odwołania"? Mam nadzieję' date=' że chciałeś napisać "zamknięty na sezon letni"? ;)[/quote']

1. Jak długo nie wiem :) to zależne od punktu 2.

2. Mam nadzieje na unowocześnienie "maszyny warzącej", postanowiłem że do czasu kiedy nie będzie nowego sprzętu odpoczywam. Inaczej ciągle brakuje mi motywacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakość Twoich piw nie jest motywacją? Powinna! :)

A dziękuję ;)

To jest jak najbardziej motywacja do warzenia. A ja napisałem' date=' że motywacja do modernizacji sprzętu jest mi potrzebna.[/quote']

A co planujesz zmienić/ulepszyć/zmodernizować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakość Twoich piw nie jest motywacją? Powinna! :)

A dziękuję ;)

To jest jak najbardziej motywacja do warzenia. A ja napisałem' date=' że motywacja do modernizacji sprzętu jest mi potrzebna.[/quote']

A co planujesz zmienić/ulepszyć/zmodernizować?

Do gara chcę dołożyć dno na stałe, ponacinane, do tego pompa i cyrkulacja. Trochę mnie męczy ciągłe przerzucanie do wiadra by przefiltrować, do tego nie jestem do końca zadowolony z filtratora z oplotu więc chce go zmienić, właśnie na drugie perforowane dno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

XXXXI - Dubbel No i wróciłem :beer:

 

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

Czech Pils Malt 5.200 kg 82.2 % 3.5 In Mash/Steeped

German Munich I Malt 0.440 kg 6.9 % 0.9 In Mash/Steeped

German CaraAroma 0.230 kg 3.6 % 11.3 In Mash/Steeped

German CaraMunich II 0.230 kg 3.6 % 3.9 In Mash/Steeped

Belgian Special B 0.230 kg 3.6 % 12.8 In Mash/Steeped

Sugar - Candi Sugar Pale 0.500 kg 7.3 % 0.2 Start Of Boil

 

Mash Notes

75 minut 65 stc

15 minut 72 stc

mashOut 78 stc

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

Slovenian Styrian Goldings 4.5 % 30 g 19.9 Loose Pellet Hops 60 Min From End

 

 

Boil Notes

90 min

 

Yeast

Wyeast 3787-Trappist High Gravity - start w temperaturze 20 stC

Wyszło 18 L 17,5 BLG

Edytowane przez tieroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

XXXXII - Dubbel II

 

Upał dał mi się bardzo we znaki, ufff sauna była zacna ale udało się.

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pale Ale Malt 3.853 kg 62.3 % 2.6 In Mash/Steeped

German AbbeyMalt 1.000 kg 16.2 % 6.6 In Mash/Steeped

German CaraBelge 0.445 kg 7.2 % 2.1 In Mash/Steeped

German Munich II Malt 0.445 kg 7.2 % 1.5 In Mash/Steeped

Belgian Special B 0.140 kg 2.3 % 7.8 In Mash/Steeped

Sugar - Candi Sugar Pale 0.300 kg 4.9 % 0.1 Start Of Boil

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

Slovenian Styrian Goldings 4.5 % 45 g 20.0 Loose Whole Hops 60 Min From End

 

Yeast

Wyeast 3787-Trappist High Gravity

 

Mash Notes

67 - 90 min

72 -15 min

78 - 3 min

 

Boil Notes

90 min

 

Fermentation Notes

Start 20 stc

Edytowane przez tieroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XXXXIII - FIX-WITBIER

 

A co tam mało mi było 1 piwo w ten gorący dzień. Udało się zaliczyć grilla i drugie piwo, taki eksperyment bo mi gęstwy zostało a chciałem jakieś lekkie piwo na lato. Trochę sprzątałem w pojemniku z chmielami.

 

Fermentables

Ingredient Amount % MCU When

German Pilsner Malt 2.100 kg 39.6 % 1.0 In Mash/Steeped

Flaked wheat 2.000 kg 37.7 % 1.1 In Mash/Steeped

German Wheat Malt 0.700 kg 13.2 % 0.4 In Mash/Steeped

UK Flaked Barley 0.400 kg 7.5 % 0.2 In Mash/Steeped

Belgian Biscuit Malt 0.100 kg 1.9 % 0.8 In Mash/Steeped

 

Hops

Variety Alpha Amount IBU Form When

German Hallertauer Magnum 9.1 % 8 g 8.0 Loose Whole Hops 60 Min From End

Czech Saaz 3.3 % 6 g 2.4 Loose Pellet Hops 60 Min From End

Czech Saaz 3.3 % 15 g 3.0 Loose Pellet Hops 15 Min From End

 

Other Ingredients

Ingredient Amount When

Orange Peel, Sweet 130 g 7 min from End

Coriander Seed 15 g 7 min from End

Kminek 1 g 15 min from End

 

Yeast

Wyeast 3787-Trappist High Gravity

 

 

płatki kleikowane 45 min 66-85 stc

 

Mash Notes

start 50 stC

52 stC - 45 min

67 - 90 min

72 - 15 min

78 - 3 min MashOut

 

 

Boil Notes

90 min

 

 

Fermentation Notes

start 20 stC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.