tieroo Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Browar zamknięty do odwołania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Browar zamknięty do odwołania. Ale co to znaczy "do odwołania"? Mam nadzieję, że chciałeś napisać "zamknięty na sezon letni"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Browar zamknięty do odwołania. Ale co to znaczy "do odwołania"? Mam nadzieję' date=' że chciałeś napisać "zamknięty na sezon letni"? [/quote'] 1. Jak długo nie wiem to zależne od punktu 2. 2. Mam nadzieje na unowocześnienie "maszyny warzącej", postanowiłem że do czasu kiedy nie będzie nowego sprzętu odpoczywam. Inaczej ciągle brakuje mi motywacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 A jakość Twoich piw nie jest motywacją? Powinna! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 A jakość Twoich piw nie jest motywacją? Powinna! A dziękuję To jest jak najbardziej motywacja do warzenia. A ja napisałem, że motywacja do modernizacji sprzętu jest mi potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 A jakość Twoich piw nie jest motywacją? Powinna! A dziękuję To jest jak najbardziej motywacja do warzenia. A ja napisałem' date=' że motywacja do modernizacji sprzętu jest mi potrzebna.[/quote'] A co planujesz zmienić/ulepszyć/zmodernizować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 A jakość Twoich piw nie jest motywacją? Powinna! A dziękuję To jest jak najbardziej motywacja do warzenia. A ja napisałem' date=' że motywacja do modernizacji sprzętu jest mi potrzebna.[/quote'] A co planujesz zmienić/ulepszyć/zmodernizować? Do gara chcę dołożyć dno na stałe, ponacinane, do tego pompa i cyrkulacja. Trochę mnie męczy ciągłe przerzucanie do wiadra by przefiltrować, do tego nie jestem do końca zadowolony z filtratora z oplotu więc chce go zmienić, właśnie na drugie perforowane dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) XXXXI - Dubbel No i wróciłem Fermentables Ingredient Amount % MCU When Czech Pils Malt 5.200 kg 82.2 % 3.5 In Mash/Steeped German Munich I Malt 0.440 kg 6.9 % 0.9 In Mash/Steeped German CaraAroma 0.230 kg 3.6 % 11.3 In Mash/Steeped German CaraMunich II 0.230 kg 3.6 % 3.9 In Mash/Steeped Belgian Special B 0.230 kg 3.6 % 12.8 In Mash/Steeped Sugar - Candi Sugar Pale 0.500 kg 7.3 % 0.2 Start Of Boil Mash Notes 75 minut 65 stc 15 minut 72 stc mashOut 78 stc Hops Variety Alpha Amount IBU Form When Slovenian Styrian Goldings 4.5 % 30 g 19.9 Loose Pellet Hops 60 Min From End Boil Notes 90 min Yeast Wyeast 3787-Trappist High Gravity - start w temperaturze 20 stC Wyszło 18 L 17,5 BLG Edytowane 30 Czerwca 2011 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) XXXXII - Dubbel II Upał dał mi się bardzo we znaki, ufff sauna była zacna ale udało się. Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pale Ale Malt 3.853 kg 62.3 % 2.6 In Mash/Steeped German AbbeyMalt 1.000 kg 16.2 % 6.6 In Mash/Steeped German CaraBelge 0.445 kg 7.2 % 2.1 In Mash/Steeped German Munich II Malt 0.445 kg 7.2 % 1.5 In Mash/Steeped Belgian Special B 0.140 kg 2.3 % 7.8 In Mash/Steeped Sugar - Candi Sugar Pale 0.300 kg 4.9 % 0.1 Start Of Boil Hops Variety Alpha Amount IBU Form When Slovenian Styrian Goldings 4.5 % 45 g 20.0 Loose Whole Hops 60 Min From End Yeast Wyeast 3787-Trappist High Gravity Mash Notes 67 - 90 min 72 -15 min 78 - 3 min Boil Notes 90 min Fermentation Notes Start 20 stc Edytowane 10 Lipca 2011 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 XXXXIII - FIX-WITBIER A co tam mało mi było 1 piwo w ten gorący dzień. Udało się zaliczyć grilla i drugie piwo, taki eksperyment bo mi gęstwy zostało a chciałem jakieś lekkie piwo na lato. Trochę sprzątałem w pojemniku z chmielami. Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pilsner Malt 2.100 kg 39.6 % 1.0 In Mash/Steeped Flaked wheat 2.000 kg 37.7 % 1.1 In Mash/Steeped German Wheat Malt 0.700 kg 13.2 % 0.4 In Mash/Steeped UK Flaked Barley 0.400 kg 7.5 % 0.2 In Mash/Steeped Belgian Biscuit Malt 0.100 kg 1.9 % 0.8 In Mash/Steeped Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Hallertauer Magnum 9.1 % 8 g 8.0 Loose Whole Hops 60 Min From End Czech Saaz 3.3 % 6 g 2.4 Loose Pellet Hops 60 Min From End Czech Saaz 3.3 % 15 g 3.0 Loose Pellet Hops 15 Min From End Other Ingredients Ingredient Amount When Orange Peel, Sweet 130 g 7 min from End Coriander Seed 15 g 7 min from End Kminek 1 g 15 min from End Yeast Wyeast 3787-Trappist High Gravity płatki kleikowane 45 min 66-85 stc Mash Notes start 50 stC 52 stC - 45 min 67 - 90 min 72 - 15 min 78 - 3 min MashOut Boil Notes 90 min Fermentation Notes start 20 stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się