Rapanui44 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Czesc. Zabralem sie za pierwsze warzenie z Brewkitu. Mieszkam za granica i wybor w lokalnym sklepie padl na India Pale Ale S’Peter. Przestrzegalem instrukcji, temperatur i napowietrzenia. Blg na starcie 22. Wg producenta powinno spasc do 4 po 6 dniach. Pierwsze dni to ladna praca, duzo piany, fajny zapach. Po 11 dniach piany brak, piwo stoi i jest juz dosc klarowne, od 4dni jednak nie obserwuje zadnego spadku Blg, ktore utrzymuje sie na poziomie 15! Odlalem szklanke piwa i podalem kostke drozdzy spozywczych jednak nie obserwuje zadnej reakcji, pracy, opadly na dno i stoja. Czy ktos moze wytlumaczyc o co tu chodzi i podpowiedIec co z tym dalej robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Jak/ czym mierzysz blg? Czy urządzenie którym mierzysz pokazuje 0 na wodzie?Edit: Widzę spławik w brzeczce. Ile masz tego piwa? Spławik nie opiera się o dno fermentatora?Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui44 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 (edytowane) Dziekuje za odpowiedz. Tak splawik pokazuje 0 na wodzie. Piwa jest 19 litrow i miernik nie opiera sie o dno. Alkocholomierz 1-100% tez wyskakuje z piwa i pokazuje ujemny wynik. Edytowane 19 Czerwca 2021 przez Rapanui44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Na pewno 15 na tym balingomierzu jest? Na zdjęciu wygląda jakby było gdzieś 7, chyba że ma jakiś przeskok co 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Zròb szczegółowe zdjęcie skali tego spławika.Masz możliwość spwadzenia go na testowym roztworze o BLG=10 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui44 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 (edytowane) Przesyłam szczegółowe zdjęcie. Balingometr pokazuję 0 na wodzie, również alkoholomierz pokazuje minusowa zawartość alkoholu. Jak widzicie na powierzchni są jeszcze małe zgrupowania bombelkow powietrza i co jakiś czas nowe malutkie wychodzą na powierzchnię. Czy możliwe że drozdze były zbyt słabe zeby przerobić tyle cukru? Jest sens dosypywać nowe Drozdze teraz? Dziwi mnie bardzo że drozdze spożywcze nie podjęły żadnej pracy na tym piwie mimo że niby ma tyle cukru (załącznik). Edytowane 19 Czerwca 2021 przez Rapanui44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 5 minut temu, Rapanui44 napisał: Przesyłam szczegółowe zdjęcie. Balingometr pokazuję 0 na wodzie, również alkoholomierz pokazuje minusowa zawartość alkoholu. Jak widzicie na powierzchni są jeszcze małe zgrupowania bombelkow powietrza i co jakiś czas nowe malutkie wychodzą na powierzchnię. Czy możliwe że drozdze były zbyt słabe zeby przerobić tyle cukru? Jest sens dosypywać nowe Drozdze teraz? Dziwi mnie bardzo że drozdze spożywcze nie podjęły żadnej pracy na tym piwie mimo że niby ma tyle cukru (załącznik). To na pewno nie jest skala plato, bo niby po co byłby wyskalowany do -15 plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 No i z 22 blg to chyba więcej alko by było niż 5.5 na opakowaniu brewkita. Możesz wrzucić zdjęcie samego spławika? Bo może to nie blg?Były tu już takie przypadki. To nie jest 1,015 SG? Wtedy to ok 3,6 blg. Pytanie z ilu zaczynałeś? Mierzyłeś tym spławikiem?A tak swoją drogą - to nie tylko u nas instrukcje do brew kitów są żeby fermentować 7 dni...Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui44 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Panowie skazi i mrmrooz, wielkie dzięki! Zagadka rozwiązana! Mieszkam w Norwegii i cukromierz nie podaje skali plato tylko jednostka to jakieś "oechsle" co wg kalkulatora plato daje 3,7! Wygląda na to że wszystko ok i mogę butelkować. Dziękuję za pomoc i poświęcony w sobotę czas! Temat do zamknięcia! Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 5 minut temu, Rapanui44 napisał: Panowie skazi i mrmrooz, wielkie dzięki! Zagadka rozwiązana! Mieszkam w Norwegii i cukromierz nie podaje skali plato tylko jednostka to jakieś "oechsle" co wg kalkulatora plato daje 3,7! Wygląda na to że wszystko ok i mogę butelkować. Dziękuję za pomoc i poświęcony w sobotę czas! Temat do zamknięcia! Tylko że to nadal jest dziwne, skoro na starcie było 22, to znaczy że brzeczka miała jakieś 5.5BLG, coś mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Jak czytasz po naszemu i piszesz, co widać ,to poczytaj w wiki informacje na temat fermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui44 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Godzinę temu, skazi napisał: Tylko że to nadal jest dziwne, skoro na starcie było 22, to znaczy że brzeczka miała jakieś 5.5BLG, coś mało. I stąd całe zamieszanie. Na starcie mierzylem hydrometrem w skali SG, po kilku dniach się stłukł, i poleciałem po nowy, patrzę "mostvekt" (cukromierz) to nie będę musiał przeliczać na plato, tylko że to nie było plato??? 27 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Jak czytasz po naszemu i piszesz, co widać ,to poczytaj w wiki informacje na temat fermentowania. Ok. Dziekuje. Jestem Polakiem na emigracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Godzinę temu, Rapanui44 napisał: I stąd całe zamieszanie. Na starcie mierzylem hydrometrem w skali SG, po kilku dniach się stłukł, i poleciałem po nowy, patrzę "mostvekt" (cukromierz) to nie będę musiał przeliczać na plato, tylko że to nie było plato??? Ok. Dziekuje. Jestem Polakiem na emigracji? No tylko że 1.022 SG lub 22 Oechsle to ciągle ok. 5.5 Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się