Mich_Michaś Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć Mam takie pytanie, robiłem teraz Pilsa 14blg początkowe, po tygodniu zostało 5 blg. Mam tylko obawy że piwo może być jeszcze niedofermentowane. Za 3 dni chcę znowu sprawdzić poziom blg czy spadło czy utrzymuje się cały czas pytanie czy się nie stanie piwu jeżeli okaże się fermentacja się już jednak skończyła a te 5 blg to już jest końcowe? Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Mich_Michaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zabutelkujesz. Ale pewnie nie będzie 5BLG, więc to akademicka dyskusja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Jaka temperatura fermentacji? Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich_Michaś Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 (edytowane) W dniu 28.06.2021 o 14:45, INTseed napisał: Jaka temperatura fermentacji? Jakie drożdże? temperatura się utrzymywała w okolicy 10-12 stopni. Drożdże w34/70. Piwo przelałem na cichą fermentację w środę, kiedy BLG spadło do około 3. Pisałem tego posta bo miałem obawy że przez 3 dodatkowe dni burzliwej ( 7 dni + 3 dni ) mogą się pojawić jakieś dodatkowe nie przyjemne aromaty. Ale wyszło super ostatecznie Edytowane 2 Lipca 2021 przez Mich_Michaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 2 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 8 minut temu, Mich_Michaś napisał: temperatura się utrzymywała w okolicy 10-12 stopni. Drożdże w34/70. Dolna fermentacja trwa przeważnie trochę dłużej niż górna. Ja trzymam w sumie dolniaki zawsze +/- 4 tygodnie, abstrahując od wyjątków, jak Porter Bałtycki. Nie przelewam nigdy na cichą, bo to tylko dodatkowa robota, która nic nie przynosi (mech irlandzki działa lepiej niż przelewanie). Górniaki trzymam +/- 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się