Skocz do zawartości

Wyeast 3638 Bavarian Wheat?


Rekomendowane odpowiedzi

Reczywiście są chyba fajniejsze od w3068. Dają pełniejsze pszenice mimo u mnie małego ekstraktu 11,5. Fermentacja burzliwa trwała 5 dni. Trzy w 14-15C potem rosło do 18. Bez przelewania zakończyła się po 9 i poszło w kegi. W niższej temperaturze nie ma nachalnych estrów i są fajne goździki.

Chyba W3638 zostaną u mnie na stałe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do Weizenbock'a używam blend'u 3638 z 1007 German Ale

Czy tok postępownia był podobny do tego o jakim crosis pisał tutaj ?

Tak, kanalia podebrała mój sposób :D

Można zastosować podobne postępowanie, albo od razu dodać mieszankę. Tak w zasadzie to można ją nawet kupić gotową jako

3056 Bavarian Wheat Blend także nie tylko ja wpadłem na ten pomysł :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lecą w tej samej, w granicach 20C, chociaż w zamyśle mam przenoszenie do niższej temperatury, żeby tylko german ale dofermentowały do końca. Wydaje mi się, że 3638 mocna zwalniają pod koniec, a 1007 idą dalej i dojadają do końca

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 1 rok później...

A jak wygląda produkcja piany przez ten szczep? Czy przy 25-cio litrowej warce w 33 litrowym fermentorze wyjdą na spacer?

 

PS. Już się dowiedziałem. Około 33% w fermentorze powinno być puste.

Edytowane przez verbin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.