Jump to content

Wyeast 3638 Bavarian Wheat?

Recommended Posts

Drożdże górnej fermentacji w stylu hefeweizen produkujące złożony aromat i smak. Równowaga między estrami bananowymi i gumy do żucia, estrami aromatu liczi i jabłkowym/śliwkowym oraz goździkowymi fenolami.

Flokulacja: niska

Atenuacja (odfermentowanie): 70-76%

Zakres temperatur: 64-75°F, 18-24°C

Tolerancja alkoholu: 10% ABV

Style:

Dunkelweizen

German Hefe-Weizen

Roggenbier (German Rye Beer)

Weizen/Weissbier

Weizenbock

Edited by jkocurek

Od siebie dodam, że drożdże te są na prawdę bardzo dobre i co najmniej porównywalne z najpopularniejszymi u nas 3068. Wg mnie piwa zrobione na tych drożdżach są nawet lepsze: aromat jest bardziej bogaty, wyraźniejsze są aromaty goździkowe a fermentor wiezenbocka pachniał jak skrzynka dojrzałych bananów. Piwo jest zdecydowanie bardziej treściwe niż na innych drożdżach pszenicznych (WB-06 a nawet 3068, które określone są przez Wyeast jako głęboko odfermentowujące)

Chłopaki lejecie miód na moje serce. 3068 są u mnie skończone, WBki też nie spełniają pokładanych w nich nadziei.

No miło mi :lol:. Serio polecam ten szczep. Zrobiłem pszenicę na najprostszym zasypie i wyszła naprawdę bardzo dobra. Jeżeli przyjedziesz do Cieszyna i mnie też się uda to spróbujesz :lol:

Chłopaki lejecie miód na moje serce. 3068 są u mnie skończone' date=' WBki też nie spełniają pokładanych w nich nadziei.[/quote']

No miło mi :lol:. Serio polecam ten szczep. Zrobiłem pszenicę na najprostszym zasypie i wyszła naprawdę bardzo dobra. Jeżeli przyjedziesz do Cieszyna i mnie też się uda to spróbujesz :)

Nie ma szans. Mam nadzieję się wtedy rozbijać po bruxelskich knajpach. :lol:

Piłem piwo od Jacka robione na owych drożdżakach i byłem zachwycony!! Tyle zrównoważonych smaków i tak gęste że chciało się zjeść kufel jak przy jedzeniu lodów kubek :lol: Mam nawet gęstwę, ale chyba już przeterminowaną. Z ciekawości zrobię starter i zobaczymy czy da się jeszcze coś z tego wykonać.

Piłem piwo od Jacka robione na owych drożdżakach i byłem zachwycony!! Tyle zrównoważonych smaków i tak gęste że chciało się zjeść kufel jak przy jedzeniu lodów kubek :lol: Mam nawet gęstwę, ale chyba już przeterminowaną. Z ciekawości zrobię starter i zobaczymy czy da się jeszcze coś z tego wykonać.

Miło mi to słyszeć :lol:. A co do gęstwy to tak coś czułem, że nie dasz jej pojeść...

• 6 months later...

nie wiem czy to przypadek(szczęście),ale na tych drożdżach zrobiłem pszeniczne które jest jak pszeniczne,na innych poniosłem porażkę .

nie wiem jak drugie-ciemne,bo jest na cichej.przy burzliwej wydzielało jakieś kanałowe zapaszki,po zlaniu na cichą jest na razie ok.

Aż się mi zachciało. W maju planuje nawarzyć 2 warki Hefe-Weizen na wesele. Mam w lodówce juz WB-06, ale wolałbym te. Jeśli będzie okazja to przyjąłbym gęstwę

Aż się mi zachciało. W maju planuje nawarzyć 2 warki Hefe-Weizen na wesele. Mam w lodówce juz WB-06, ale wolałbym te. Jeśli będzie okazja to przyjąłbym gęstwę

Gdzie zdobyłeś te drożdże, bo w sklepach ich od dawna nie widać?

Aż się mi zachciało. W maju planuje nawarzyć 2 warki Hefe-Weizen na wesele. Mam w lodówce juz WB-06' date=' ale wolałbym te. Jeśli będzie okazja to przyjąłbym gęstwę[/quote']

Gdzie zdobyłeś te drożdże, bo w sklepach ich od dawna nie widać?

Nie ma i sklepy ich nie zamawiają - nie są tak popularne jak 3068 itp.

Wkrótce (nie pytajcie mnie o dokładną datę) do polskich sklepów(u) trafią drożdże

z Zymofermu - a tam ciekawe propozycje do Weizenów, ja osobiście nastawiam się na:

Weissbier V (Münchner Weissbier-Hefe, Typ "Franziskaner") lub

Weissbier II (Hefe-Typ: ?Ayinger Weisse") - Ayinger znany średni browar na Bawarii

mogą być ciekawe :)

Wkrótce (nie pytajcie mnie o dokładną datę) do polskich sklepów(u) trafią drożdże

z Zymofermu - a tam ciekawe propozycje do Weizenów, ja osobiście nastawiam się na:

Skąd masz takie informacje?

Bardzo ciekawa propozycja bo w Niemczech te drożdże są chyba 2x tańsze od Weyeastów i WhiteLabsów.

Tak, w tym sezonie, niestety nie wiem które szczepy i po ile,

dokładnie nie wiem kiedy, ale są już zamówione,

do Bieloka - coż mogę rzec Sherlock'u... :)

a w ogóle - to nic nie wiem - bo się rzucicie i wykupicie wszystko :)

PS. Do właścicieli sklepów - też chętnie zamówiłbym Wyeast 3638 - kto uzupełni lukę?!

Cześć.

PS. Do właścicieli sklepów - też chętnie zamówiłbym Wyeast 3638 - kto uzupełni lukę?!

Przyznam szczerze że tez bym kupił opakowanie tych drożdży. Rozmawiałem z 2 miesiące temu z JKocurkiem na ten temat i faktycznie drożdży nie ma w naszych sklepach :)

A ja chcę mieć (jak ktoś napisał na forum): żeby waliło z fermentatora jak ze skrzynki bananów.

Przyznam szczerze że tez bym kupił opakowanie tych drożdży. Rozmawiałem z 2 miesiące temu z JKocurkiem na ten temat i faktycznie drożdży nie ma w naszych sklepach :)

A ja chcę mieć (jak ktoś napisał na forum): żeby waliło z fermentatora jak ze skrzynki bananów.

Zrób Weizenbocka. Podejrzewam, że nawet na WB-06 doczekasz się bananów.

Ja w tym sezonie wziąłem na tapetę 3333.

• 1 year later...

Mam porównanie bo zrobiłem pół warki Wb-06 pół 3638. Parę różnic:

3638 o wiele gorzej flokują, raczej bym polecił krótką cichą przed butelkowaniem, w WB-06 nie ma potrzeby bo szybko zbijają się w osadzik na dnie. W butelce też na WB-06 klaruję o wiele szybciej.

Różnica w od fermentowaniu: z 12 °Blg WB-6 zeszły do 2 °Blg a 3638 do troche ponad 3 °Blg , ale 3638 potrzebowały tydzień czasu dłużej.

Co do smaku się nie opiszę wrażeń bo nie mam zdolności sensorycznych, mi osobiście smakują obie wersje. Bardziej bananowe są 3638 , za to Wb-06 ma chyba równomiernie rozłożone banany i goździki. Smaki są zbliżone acz czuć różnicę, porównywało parę osób i zdania które jest lepsze były podzielone pól na pół.

Ogólnie Wb-06 to dobre drożdże by zrobić szybką pszeniczkę - tydzień fermentacji i tydzień w butelkach i do picia. Na 3638 potrzeba więcej czasu a i stosowanie cichej w lecie dla mnie za bardzo ryzykowne. Co ciekawe piwo na Wb-06 lepiej się pieni.

• 1 year later...

po kolejnej warce na tych drożdżach mam kilka spostrzeżeń:

jak na razie są to najlepsze drożdże do pszenicy jakie stosowałem (a przerobiłem prawie wszystkie), dają sporo estrów i fenoli, profil piwa jest fajnie zbalansowany. Piwa są pełniejsze niż na innych drożdżach, nawet lekko słodkawe. Trzeba uważać na temperaturę fermentacji, powyżej 23-24C potrafią dawać spore ilości landrynek, gumy balonowej, a nawet lekko winne/bimbrowe posmaki. Drożdże flokuluja powoli, ale cicha jest nie potrzebna, po kilku dniach spokojnie osiądą na dnie.

Zrobiłem też na nich 4 pszenice, 2 zwykłe, jedną wędzoną (ale tą pomijam ma lekkie zakażenie) i weizenbocka, pasuje mi ich profil bo dają ładne aromaty estrowe i fenolowe, oprócz bananów, dużo dojrzałego jabłka, śliwki itp., goździki raczej już słabsze. Fermentowałem je w 19C z wcześniejszym właśnie zastrzeżeniem, że w wyższych temperaturach dają dziwne aromaty winne czego i tak nie uniknąłem w mocniejszym piwie czyli weizenbocku. Zwykłe pszenice za to wychodzą bardzo dobre, nie stwierdziłem może lekkiej słodkości, ale za to po 2 tygodniach burzliwej, ładnie osiadają na dno fermentora i bez cichej spokojnie można zlewać do butelek lub kegów. Więc widzę zdanie mamy podobne, z tym że ja mam tylko porównanie do wb-06 ich, a muszę jeszcze stefany spróbować żeby osądzić ostatecznie które lepsze.