Patryk Mańka Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Witam serdecznie.W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą. Niestety przez moją niecierpliwość nie dopilnowałem temperatury w pomieszczeniu w którym stał fementator.Wiadro stało w kuchni w której temperatura panowała w granicach 25stopni.Czy te piwo ma prawo wyjść? Czy raczej kibel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Piwo powinno byc ok. Jakie blg poczatkowe? Za 3 dni sprawdz ponownie Przez tą temperaturę może być bardziej estrowe, ale nie powinno doprowadzić do jego zepsucia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Mańka Opublikowano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Byłem tak podjarany pierwszym piwem że nie zmierzyłem Jak za 3 dni nie spadnie to można przelać na cichą czy też butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 (edytowane) Lepiej poczekaj jeszcze z tydzień i dopiero porównuj blg. Zależy od blg początkowego i szczepu drożdży, bo w niektórych wypadkach lepiej poczekać nawet dłużej. Edytowane 14 Lipca 2021 przez Łachim Dopisek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Mańka Opublikowano 16 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 W dniu 14.07.2021 o 20:46, Łachim napisał: Lepiej poczekaj jeszcze z tydzień i dopiero porównuj blg. Zależy od blg początkowego i szczepu drożdży, bo w niektórych wypadkach lepiej poczekać nawet dłużej. A jak nie spadnie BLG to kibel? Teraz szykuje sobie miejsce do fermentacji w piwnicy. Ale nawet tam przy upałach temperatura wacha się między 22 a 23 stopniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Ma nie spadać, wtedy butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 16 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 1 godzinę temu, Patryk Mańka napisał: A jak nie spadnie BLG to kibel? Teraz szykuje sobie miejsce do fermentacji w piwnicy. Ale nawet tam przy upałach temperatura wacha się między 22 a 23 stopniami. Jeśli nie masz lepszych warunków temperaturowych to używaj tylko drożdzy kveik, im temperatura aż tak nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się