Jump to content

Wrzenie brzeczki z pomocą grzałki nurkowej


Recommended Posts

Cześć piwowarzy,

 

 Otóż na mojej kuchence nie mogę doprowadzić mojej brzeczki 15l w garze 20l do wrzenia. Dochodzę do 91 stopni i koniec. Z tego powodu planuję zamówić grzałkę nurkową 2000w jednak nie ma za dużego wyboru na rynku i najporządniejsza wydaje się grzałka nurkowa firmy Eliko. Jest ocynowana, ale nie wykonana ze stali nierdzewnej. Mam wątpliwości czy korzystanie z takiej grzałki przy warzeniu piwa jest zdrowe dla organizmu? nie znam się na chemii ale z tego co wiem to brzeczka piwna ma raczej odczyn kwasowy, a jeśli grzałka nie jest ze stali nierdzewnej to nie jest kwasoodporna. Nie chcę "dokarmiać raka" ani mieć choćby nudności po moim piwku więc pytanie do was koledzy - czy moje obawy są uzasadnione? Czy pomaganie brzeczce grzałką nurkową jest bezpieczne dla zdrowia?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Krzysztof Janecki napisał:

Ja posiadam garnek emaliowany ? Taka grzałka chyba się do niego nie nada. Szukam grzałek nurkowych ze stali nierdzewnej ale nie mogę znaleźć, najwyżej przerzucę się na taboret gazowy albo kupię porządny stalowy gar.

Dlaczego miałaby się nie nadać do garnka emaliowanego?

Setki piwowarów używa takich grzałek i nie słyszałem jeszcze, żeby któryś umarł. Musisz się tylko liczyć ze znacznie większym odparowaniem podczas gotowania. I woda lejącą się po ścianach, jeśli nie masz dobrego odciągu. I z tym, że jak masz mało zapasu miejsca w garnku, to Ci będzie wychlapywała brzeczkę.

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Krzysztof Janecki napisał:

Taka grzałka chyba się do niego nie nada. Szukam grzałek nurkowych ze stali nierdzewnej ale nie mogę znaleźć

 

Kolego grzałek ze stali nierdzewnej, kwasoodpornych jest do wyboru, do koloru - wystarczy poszukać. Możesz TAKĄ zamontować do gara na stałe, co jest bardzo wygodne i wymaga jedynie wywiercenia jednego otworu. Jak nie czujesz się na siłach wywiercić otwór, to masz TAKIE coś. Wszystkie grzałki są kwasoodporne i zaręczam Ci, że zdrowotnie nic Ci nie grozi. Większe prawdopodobieństwo jest, że wcześniej dostaniesz marskości wątroby od picia piwa, niż że będziesz (jak to piszesz) "dokarmiać raka". ?

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, kiwitom napisał:

 

Kolego grzałek ze stali nierdzewnej, kwasoodpornych jest do wyboru, do koloru - wystarczy poszukać. Możesz TAKĄ zamontować do gara na stałe, co jest bardzo wygodne i wymaga jedynie wywiercenia jednego otworu. Jak nie czujesz się na siłach wywiercić otwór, to masz TAKIE coś. Wszystkie grzałki są kwasoodporne i zaręczam Ci, że zdrowotnie nic Ci nie grozi. Większe prawdopodobieństwo jest, że wcześniej dostaniesz marskości wątroby od picia piwa, niż że będziesz (jak to piszesz) "dokarmiać raka". ?

Wiesz co, trochę się obawiam, że jeśli zamontuje taką grzałkę zwykła to może mi się chmiel przypalić po wrzuceniu, a zanurzeniową mogę wyjąć przy wrzucaniu. Właśnie ta druga grzałka, którą podlinkowałeś by mi się podobała - zanurzeniowa i kwasoodporna, tylko, że jest chińska :D i trochę to mnie odrzuca, mam wrażenie, że może po 3 użyciu już się nie włączyć. A właśnie jedyne grzałki nurkowe jakie widzę na naszym rynku to od Eliko, które nie są kwasoodporne, stare PRLowskie o których nikt nic nie wie albo te chińskie, które są ze stali nierdzewnej ale cóż, są chińskie :D

Link to comment
Share on other sites

Mam chińskie telefony, komputer czy zegarek od kilku lat. Włączają sie cały czas i nawet dobrze działają. Myślę, że grzałkę też potrafią zrobić. ?

Mam chińskie telefony, komputer czy zegarek od kilku lat. Włączają sie cały czas i nawet dobrze działają. Myślę, że grzałkę też potrafią zrobić. ;-)

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Krzysztof Janecki napisał:

ale cóż, są chińskie :D

 

Kolego pokaż mi co w dzisiejszych czasach nie jest chińskie??? 95% rzeczy, nawet tych firmowych, które używasz pochodzą z Chin, sam chyba o tym wiesz. A zresztą ostatnio nie zawsze chińskie = dziadowskie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.