Krzysztof Janecki Posted July 27, 2021 Share Posted July 27, 2021 Cześć piwowarzy, Otóż na mojej kuchence nie mogę doprowadzić mojej brzeczki 15l w garze 20l do wrzenia. Dochodzę do 91 stopni i koniec. Z tego powodu planuję zamówić grzałkę nurkową 2000w jednak nie ma za dużego wyboru na rynku i najporządniejsza wydaje się grzałka nurkowa firmy Eliko. Jest ocynowana, ale nie wykonana ze stali nierdzewnej. Mam wątpliwości czy korzystanie z takiej grzałki przy warzeniu piwa jest zdrowe dla organizmu? nie znam się na chemii ale z tego co wiem to brzeczka piwna ma raczej odczyn kwasowy, a jeśli grzałka nie jest ze stali nierdzewnej to nie jest kwasoodporna. Nie chcę "dokarmiać raka" ani mieć choćby nudności po moim piwku więc pytanie do was koledzy - czy moje obawy są uzasadnione? Czy pomaganie brzeczce grzałką nurkową jest bezpieczne dla zdrowia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted July 27, 2021 Share Posted July 27, 2021 Twoje obawy są jak najbardziej słuszne. Podobną warke robię na przenośnej kuchence indukcyjnej 1800W i brzeczka gotuje sie, az milo. Z 2 L spokojnie odparuje. Może to będzie rozwiązanie. Krzysztof Janecki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Janecki Posted July 27, 2021 Author Share Posted July 27, 2021 Biniu, a myślisz, że grzałka ze stali nierdzewnej byłaby okey? Grzałka to jednak prostsze i tańsze rozwiązanie niż nowa kuchenka, więc chciałbym najpierw zamknąć tę kwestię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Janecki Posted July 27, 2021 Author Share Posted July 27, 2021 (edited) Waldi, grzałki mają atesty higienicznie dotyczące grzania wody, którą się pije a brzeczka piwna ma niższą zasadowość. Być może nie ma to negatywnego wpływu na zdrowie a być może ma. Edited July 27, 2021 by Krzysztof Janecki Błąd ortograficzny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Janecki Posted July 27, 2021 Author Share Posted July 27, 2021 Waldi, internet mi podpowiada, że Ph brzeczki piwnej niezakwaszonej wynosi około 5 lub 6. To mnie niż PH wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fearedse Posted July 27, 2021 Share Posted July 27, 2021 Posiadam taką grzałkę zamontowaną w moim kotle. Przy warzeniu 15l warek sprawdza się bardzo dobrze. Wiele firm produkujących sprzęt do warzenia piwa stosuje grzałki nierdzewne, które mają bezpośredni kontakt z brzeczką, więc raczej nie ma się czego obawiać w ich stosowaniu. Krzysztof Janecki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Janecki Posted July 27, 2021 Author Share Posted July 27, 2021 Ja posiadam garnek emaliowany ? Taka grzałka chyba się do niego nie nada. Szukam grzałek nurkowych ze stali nierdzewnej ale nie mogę znaleźć, najwyżej przerzucę się na taboret gazowy albo kupię porządny stalowy gar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted July 27, 2021 Share Posted July 27, 2021 3 godziny temu, Krzysztof Janecki napisał: Ja posiadam garnek emaliowany ? Taka grzałka chyba się do niego nie nada. Szukam grzałek nurkowych ze stali nierdzewnej ale nie mogę znaleźć, najwyżej przerzucę się na taboret gazowy albo kupię porządny stalowy gar. Dlaczego miałaby się nie nadać do garnka emaliowanego? Setki piwowarów używa takich grzałek i nie słyszałem jeszcze, żeby któryś umarł. Musisz się tylko liczyć ze znacznie większym odparowaniem podczas gotowania. I woda lejącą się po ścianach, jeśli nie masz dobrego odciągu. I z tym, że jak masz mało zapasu miejsca w garnku, to Ci będzie wychlapywała brzeczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted July 28, 2021 Share Posted July 28, 2021 10 godzin temu, Krzysztof Janecki napisał: Taka grzałka chyba się do niego nie nada. Szukam grzałek nurkowych ze stali nierdzewnej ale nie mogę znaleźć Kolego grzałek ze stali nierdzewnej, kwasoodpornych jest do wyboru, do koloru - wystarczy poszukać. Możesz TAKĄ zamontować do gara na stałe, co jest bardzo wygodne i wymaga jedynie wywiercenia jednego otworu. Jak nie czujesz się na siłach wywiercić otwór, to masz TAKIE coś. Wszystkie grzałki są kwasoodporne i zaręczam Ci, że zdrowotnie nic Ci nie grozi. Większe prawdopodobieństwo jest, że wcześniej dostaniesz marskości wątroby od picia piwa, niż że będziesz (jak to piszesz) "dokarmiać raka". ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Janecki Posted July 28, 2021 Author Share Posted July 28, 2021 11 godzin temu, kiwitom napisał: Kolego grzałek ze stali nierdzewnej, kwasoodpornych jest do wyboru, do koloru - wystarczy poszukać. Możesz TAKĄ zamontować do gara na stałe, co jest bardzo wygodne i wymaga jedynie wywiercenia jednego otworu. Jak nie czujesz się na siłach wywiercić otwór, to masz TAKIE coś. Wszystkie grzałki są kwasoodporne i zaręczam Ci, że zdrowotnie nic Ci nie grozi. Większe prawdopodobieństwo jest, że wcześniej dostaniesz marskości wątroby od picia piwa, niż że będziesz (jak to piszesz) "dokarmiać raka". ? Wiesz co, trochę się obawiam, że jeśli zamontuje taką grzałkę zwykła to może mi się chmiel przypalić po wrzuceniu, a zanurzeniową mogę wyjąć przy wrzucaniu. Właśnie ta druga grzałka, którą podlinkowałeś by mi się podobała - zanurzeniowa i kwasoodporna, tylko, że jest chińska i trochę to mnie odrzuca, mam wrażenie, że może po 3 użyciu już się nie włączyć. A właśnie jedyne grzałki nurkowe jakie widzę na naszym rynku to od Eliko, które nie są kwasoodporne, stare PRLowskie o których nikt nic nie wie albo te chińskie, które są ze stali nierdzewnej ale cóż, są chińskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted July 28, 2021 Share Posted July 28, 2021 Mam chińskie telefony, komputer czy zegarek od kilku lat. Włączają sie cały czas i nawet dobrze działają. Myślę, że grzałkę też potrafią zrobić. ? Mam chińskie telefony, komputer czy zegarek od kilku lat. Włączają sie cały czas i nawet dobrze działają. Myślę, że grzałkę też potrafią zrobić. ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted July 28, 2021 Share Posted July 28, 2021 2 godziny temu, Krzysztof Janecki napisał: ale cóż, są chińskie Kolego pokaż mi co w dzisiejszych czasach nie jest chińskie??? 95% rzeczy, nawet tych firmowych, które używasz pochodzą z Chin, sam chyba o tym wiesz. A zresztą ostatnio nie zawsze chińskie = dziadowskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now