Skocz do zawartości

W jaki sposób balingomierz się "dekalibruje"?


Psortelek

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałam temat o problemach z pomiarami balingometrem i niektórzy piszą, że przy mierzeniu gęstości płynów o temperaturze powyżej 30 stopni balingomierz się dekalibruje. Co to znaczy i w jaki sposób do tego dochodzi? Dopóki szkiełko nie pęknie albo nie przesunie się karteczka ze skalą, balingomierz powinien działać sprawnie, tak czy nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spławiki są skalibrowane dla konkretnych temperatur. Biowiny zazwyczaj dla 20, AllaFrance dla 15,6°C. Poza nimi trzeba korygować odczyt.

 

Ciecze w zależności od temperatury mają różną gęstość: zimniejsze - wyzsza. Cieplejsze - niższą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.