marcus Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Stivens & Sohn Brauerei. Wczoraj wlasnie dokonalo sie to co juz bylo zaplanowane od.. moze dwuch tygodni ? Uwarzylem piwo:beer: i jednoczesnie chcialbym sie podzielic przebiegiem tej nieco wydluzonej operacji. Warka Nr # 1 Prost Eins 09.09.2010 Slody: Pilsner 4 kg Monachijski 1 kg Chmiel Northern Brewer 33 g Drozdze SAFALE US-05 Opisze tutaj bardziej szczegolowo przebieg calego warzenia. Godzina +- 9.15 Zacieranie: czas 00: Wsyp slodow 15 L wody o tem.70 °C (niezeszla do planowanej 63°C moj blad) dolanie zimnej wody. 0,15 Temperatura unormowana 63°C 0,35 Zaczynam podgrzewanie do 72°C 0:45 Osiagam 72°C: (proba jodowa negatywna) 1:15 Podnosze do 78° 1.20 78° = Koniec zacierania 1:25 Przelanie zacieru do filtratora 1.40 Poczatek filtrowanie przez wezyk z oplotu 1/2 cala 70 cm.(idzie bardzo szybko) 2.00 Poczatek wasladzania.(kranik lekko otwarty) 3.30 Koniec wysladzania i przelanie do garnaka.(garnek 29l okazal sie zamaly i zostalo prawie 4 l ktore to wylalem moj blad) 3.35 Zaczynam podgrzewanie 4.35 Poczatek gotowania (elektryczny garnek mimo ze ocieplony niedaje rady mocno zagotowac wiec czesc 8 L laduje do innego i na piec) 5:00 Chmielenie Northern Brewer 18g 5.55 Chmielenie Northen Brewer 15g 6.00 Koniec gotowania 6.15 Przelanie do jednego z fermentatorow (wyszlo 18 l a wiec duzo zamalo zawsze przy kazdym przelewaniu zostaje czesc razem z osadem a czesc odparowala) 6.30 Poczatek chlodzenia w wannie i dolanie przegotowanej wody .(a moglo byc to co wylalem) 8.00 Przygotowanie drozdzy (rozpuscilem w zaduzej ilosci brzeczki 180 g a mial byc krem) 9.15 Przelew do fermentatora wlasciwego wezykiem razem z napowietrzeniem przez wygotowana ponczoche wraz z zadaniem drozdzy .Temperatura 26 °C i niecale 12 BLG 9.45.= Gotowe Wynioslem do piwnicy o 22.00 tem.powietrza 19°C 10.09.2010 godzina 7.45 w rurce fermentacyjnej objaw fermenacji co 25 sekund a o 11.45 18 s. To by bylo na tyle. Tutaj znajdziecie pare fotek http://markus73.fotosik.pl/zdjecia/1.html Wszelkie korekty mile widziane. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 (edytowane) Gratuluję pierwszego zacierania Pierwsze koty za płoty, z czasem będzie coraz lepiej. Jak będziesz opisywał przyszłe warki to napisz w której minucie gotowania dodajesz poszczególne porcje chmielu, receptura będzie czytelniejsza Edytowane 10 Września 2010 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Po niecalych 6 dniach fermentacjia znacznie zmalala jednak fermentuje powolutku nadal. Gruba piana utrzymuje sie na calej powiezchni wiec niema jak miezyc blg. Mysle o przelaniu jutro na cicha a dzisiaj przeniesc fermentator do mieszkania (23°C) co by troche drozdze ozywic i zwiekszyc dofermentowanie ale czy to dobry pomysl???(moze jeszcze zostawic na pare dni?) Dzis w rurce fermentacyjnej plywala sobie OWOCOWKA:monster:naszczescie byla woda i niewypila mi piwa:lol:. Zastanawia mnie jak dlugo moze trwac fermentacjia z drozdzami S-05 W 19°C ?ma ktos jakies doswiadczenie z tymi drozdzami? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Zależy od temperatury, im wyższa tym drożdże szybciej jedzą (ale przy okazji produkują niechciane rzeczy). Nie spiesz się, możesz potrzymać i 10 dni, a możesz też w ogóle cichej nie robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Dzis w rurce fermentacyjnej plywala sobie OWOCOWKA:monster:naszczescie byla woda i niewypila mi piwa:lol:. Owocówki to duże zagrożenie dla piwa - włóż do wylotu rurki kulkę z waty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Moja ,,rurka" to cos takiego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/412d6903d7fec85b.html zgoda. myslisz ze jak zostawie do zupelnego odfermentowania w piwnicy zaluzmy te 12 dni to moglbym ominac cicha i butelkowac??? Wlasciwie jak to do konca jest z ta cicha? Juz niemoge sie doczekac nastepnego warzenia:beer: Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Cicha dobrze robi jak chcesz mieć klarowne piwo - sporo osadów sedymentuje sobie wtedy i masz mniej tego w butelkach. A kiedy lać w butelki to określisz mierząc gęstość, jak przez 3-4 dni będziesz miał stały odczyt, to wtedy przenieś na 1 dzień do mieszkania i znowu zmierz. Jak bez zmian to do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Fermentacja cicha jest o tyle dobra że,pozbędziesz się opadłych drożdży,dofermentuje piwo i sklaruje go.Ja na cichej mam nawet dwa tygodnie.Powodzenia w warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Witam wszystkich Dzis porazpierwszy zmiezylem Blg i wynosi 2,5 po 10 dniach fermentacji z poczatkowego 12 Blg. (Drozdze) piana gesta na gorze piwa. No i teraz niewiem czy: 1.przelac na cicha ? 2.przyniesc do mieszkania a jak jutro Blg bedzie takie samo to butelka? 3.zostawic w piwnicy tak jak jest 3-4 dni i butelkowac? Dodam ze drozdze raczej niezanurkowaly ponewaz utrzymuja sie na gorze. Pozdrawiam. Edytowane 19 Września 2010 przez marcus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Przelej na cichą na ok.10 dni,nie spiesz się,piwo będzie bardziej klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Dzis dopiero zlalem na cicha to jest po 12 dniach buzliwej Piana od niedzieli prawie calkowicie zeszla a blg to samo2,5. Smak piwa mlodego troche mnie zaskoszyl smakuje bardziej jak wino czy szampan i jest juz leciutko nagazowane wydaje sie wytrawne lekko szczypie w jezyk,goryczka jest. Po zamknieciu szczelnie fermentatora tym razem bez rurki fer.po paru godzinach wyrazny balon na deklu i musialem lekko uchylic zeby gaz uszedl ?widocznie fermentacja jeszcze trwa i bede musial zalozyc spowrotem rurke. Odlalem przy okazji jedna butelke piwka -wina z 3 g glukozy na prube ale teraz obawiam sie ze moze to byc granat:rolleyes: Szykuje sie nowe zamowienie i juz wiem ze musi byc w piwie wyczuwalny karmel i smak lekko slodkawy a zarazem lekki cos ala Alt tylko szczypte lagodniejszy i lekko slodkawy Czy macie jakies sugestie jakiego slodu uzyc?fermentacjia gorna 19°C Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Wczoraj moja pierwsza w zyciu warke przelalem do butelek:okey:a moje niepewnosci co do smaku szampana czy wina rozwialo otwarte piwo ktore zabutelkowalem przelewajac reszte na cicha a wczoraj przy butelkowaniu zostalo spozyte :smilies:smak czysty Pils tyle ze jeszce metne . Dziwi mnie brak kwiatkow , estrow czy drozdzy i innych dziwnych smakow opisywane tu na forum jako towazyszace fermentacji gornej:rolleyes:Piwo jest SSSSUUUPPPPEEEERRRR-jak na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Warka nr.#2 Prost Dunkel-Süß #2 Slody Monachijski 20-25 - 3 kg Wiedenski 7-9 - 1,5 kg Carared 40-50 EBC- 0,5 kg 38°C -wsyp wszystkich slodow 1 przerwa 30 min. w 50°C 2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C ) 3 76°C Mash Out Gotowanie 90 min. Northon Brewer 20 g 70 min. Tetnager 23 g 15 min Dodatek laktozy 200 g 15 min. Drozdze SAFALE US -05 zapodane zgodnie z instrukcja. Wyszlo 26 l -12°Blg Uwagi. Po pierwsze zeby uniknac bledow nie mozna jednoczesnie warzyc piwa,gotowac obiadu i robic zakupow.(samemu) Dlaczego? 1 bo trzeba patrzec do jakiego garnka wrzuca sie marchewke.(strata 6 l brzeczki- zastapione woda =spadek °Blg ) 2 ktora lyzka jest przeznaczona do czego. 3 wyjazdy na zakupy w miedzyczasie wydluzaja czas zacierania 4 Warto od czasu do czasu zajzec w notatki i ustalic co wlasciwie robimy:cool: W planach warka #3 Prost Mittel-Stark 15°Blg Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Warka nr.#2 38°C -wsyp wszystkich slodow 1 przerwa 30 min. w 50°C 2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C ) Ale wiesz, że to piwo będzie bezalkoholowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Warka nr.#2 38°C -wsyp wszystkich slodow 1 przerwa 30 min. w 50°C 2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C ) Ale wiesz' date=' że to piwo będzie bezalkoholowe? [/quote'] A dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Piwa o mniejszej zawartości alkoholu Zamiast jednej przerwy w temp. 65-67°C, stosujesz dwie przerwy - pierwszą w temp. 65-67°C przez ok. 30 min. i drugą, w temp. ok. 70-72°C, przez następne 30 min. - do uzyskania negatywnej próby jodowej. Taki zabieg spowoduje uaktywnienie enzymu odpowiedzialnego za to, że Twoje przyszłe piwo będzie nieco bardziej treściwe i jednocześnie mniej zasobne w alkohol. Możliwe jest zastosowanie wręcz jednej przerwy w temp. 70-72°C, skutkiem czego otrzymasz piwo wybitnie treściwe, słodkawe, o minimalnej zawartości alkoholu. Z opracowania: Zacieranie jest proste ! Ziemowit Fałat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Elo Warka nr.#2 38°C -wsyp wszystkich slodow 1 przerwa 30 min. w 50°C 2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C ) Ale wiesz' date=' że to piwo będzie bezalkoholowe? [/quote'] Temperatura był podnoszona z 50°C enzymy zdążyły się uaktywnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Temperatura był podnoszona z 50°C enzymy zdążyły się uaktywnić No ale tylko na czas podnoszenia, powyżej 70°C to zacier scukrza nam się tylko do dekstrynek (w teorii) Chyba będzie to można sprawdzić po odfermentowaniu, zobaczymy ile zejdzie. Prawdę mówiąc bardzo chętnie spróbowałbym takiego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) Temperatura był podnoszona z 50°C enzymy zdążyły się uaktywnić No ale tylko na czas podnoszenia' date=' powyżej 70°C to zacier scukrza nam się tylko do dekstrynek (w teorii) Chyba będzie to można sprawdzić po odfermentowaniu, zobaczymy ile zejdzie. Prawdę mówiąc bardzo chętnie spróbowałbym takiego piwa [/quote'] Nebawem bede na Zawadzkim moge podrzucic:beer: Edytowane 3 Października 2010 przez marcus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Ja tylko zabutelkujesz i będziesz w okolicy to robimy spota i wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Stivens & Sohn Brauerei Warka nr.#3 Prost Mittel - Stark 16.10.10 Kolejne piwo bezstylowe tym razem cos ala Bock Slody 4kg pils 1 kg Monachijski 0,5 kg Wiedenski 0,5 kg Carared 40°C Wsyp wszystkich slodow 1. 50°C -10 min 2. 63-65°C - 60 min 3. 72°C - 15 min 76° aut mach Gotowanie 90 min. Chmielenie. 25 g Northon Brewer na 60min. 27 gTettnager na 20 min Dekantacja i chlodzenie do 26°C. Drozdze Safale Us-05 zadane zgodnie z instrukcja. Uzyskalem 25,5 litra 16 Blg. Uwagi. Dzis fermentacja (19°C)idzie pelna para i troche mam obawy czy piwko niepujdzie na spacer tak jak to robila warka nr.#2 przez 4 dni. Warka nr# 1 Prost Eins po 20 dniach lezakowania super nagazowane i smaczne (niezalezni testerzy ocenili na bdb :okey:a nawet porownywali z firmowymi)wiec jestem podbudowany) Warka nr.#2 Prost Dunkel - Süß po 13 dniach buzliwej zostala zlana na cicha blg 4 (dodatek laktozy?) Nastepne piwo musi byc bardziej czarne i karmelowe cos na temat moze Schwarzbier ? Czego uzyc zeby otrzymac tak ciemne piwo? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Słodu palonego albo palonego ziarna. Ewentualnie jak masz dostęp do Sinamaru, podobno lepszy (łagodniejszy w smaku) od Carafy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Ewentualnie jak masz dostęp do Sinamaru, podobno lepszy (łagodniejszy w smaku) od Carafy. Sinamar to nie słód tylko ekstrakt barwiący uzyskany z Carafy: http://www.weyermann.de/eng/produkte.asp?idkat=26&umenue=yes&idmenue=37&sprache=2 Co oczywiście nie dyskwalifikuje go jako "zaczerniacza" do piwa. Wręcz przeciwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Jako że nie lubię posmaków palonych w piwie, bardzo żałuję że nikt tego nie sprzedaje w Polsce. Ale chyba trudno byłoby to konfekcjonować w małe opakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Mysle ze pokombinuje z Caramalz dunkel i Farbmalz-em(röstmalz 1100-1200 )Tyle zeby nieprzesadzic w proporcjach:/ Dzieki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się