muddy Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Witam, pozdrawiam wszystkich serdecznie:) zdecydowałem się warzyć piwo i temu tu jestem. Dlaczego? Bo moim ulubionym piwem jest Guinness, na który niestety regularnie mnie nie stać. (dobrze, że stryj z Irlandii przywozi) Miałem trochę dyskusji w domu, ale nareszcie się udało. Na początek kupiłem brewkita z Coopers'a i już wiem, że to był błąd, tym bardziej, że to lager i muszę dokupić drożdże dolnej fermentacji. Dotąd zajmowałem się winiarstwem, co też przyjemnym hobby jest:) Już na początku przepraszam za głupie pytania, które na pewno pojawią się. Ale zawsze będę starał się najpierw znaleźć samemu odpowiedź. Pozdrawiam:) Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Witaj na forum! Nie dokupuj dodatkowych drożdży. Brewkit to dobra sprawa na początek, żeby zobaczyć jak to wszystko mniej więcej wygląda. Lepszymi drożdżami nie wyciągniesz z niego cudów, więc szkoda pieniędzy. No chyba, że już kupiłeś - zostaw je sobie na następną warkę ze słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Witam. Uzupełnij profil, to na pewno w Twojej okolicy znajdzie się jakiś piwowar który udzieli Ci bezcennych rad na początek, obdaruje piwem i podzieli się np. gęstwą. Tutaj są ludzie a nie nicki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Jeżeli lubisz guinessa to to może być Twoim kolejnym krokiem http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-157.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 No to ja również witam i życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddy Opublikowano 11 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Tak też myślałem, a następne to http://www.homebrewing.pl/stout-12stblg-zestaw-surowcow-p-280.html tylko najpierw muszę uporać się z tym lagerem. Zastanawiam się też, czy nie zrobić go z dodatkiem 500gr słodu w proszku na 15 litrów. Tylko boję się zbytniego nachmielenia - bo chciałbym coś udowodnić żonie, która lubi troszeczkę piwa, ale tylko lekko chmielone:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Proponuję ekstrakt słodowy jasny WES 1,7 kg i z tego + brewkit zrobić 20 l. Będzie miało około 12 blg. Drożdże na pierwszy raz górnej fermentacji, mogą być te dołączone do brewkita. Edytowane 12 Września 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się