korek Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Naprawdę szalone drożdże, najbardziej szalone, jakich dane mi było używać.. Dają bardzo fajne posmaki, ale utrzymać je w fermentatrorze, to prawdziwe wyzwanie.. Edytowane 17 Marca 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Mój pierwszy blond był na tych drożdżach i wyjątkowo sobie je chwalę. Dają fajne posmaki i szybko akumulują alkohol. Miałem okazję pić dubla na nich i 1214. Na pierwszych jest pijalny dużo szybciej i nie czuć mocno alkoholu, na 1214 musi czekać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 No ale abbey taki profil ma, alkohol tam czuć i rozgrzewa po roku. Nie można tego porównywać, wracając do Ardennes to są bardzo uniwersalne drożdżaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Szalone, przyznaję. Jescze nie wyszły na zewnątrz, ale piana jest wysoka i gęsta jak materac z gąbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Pomimo zalet smakowych są wady. Jedna to oczywiście spacery a druga to że w butelce na ściankach lubią się osadzać jak paciorki na nitkach. Normalne dwukrotne płukanie po nalaniu nic nie daje, dopiero po użyciu np. domestosa problem znika. Foto 1 po wylaniu z butelki 2 po płukaniu. Sorki za jakość fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Jejski to zdjecia z Helloween U mnie czegoś TAKIEGO nie ma, ale może przez to że zazwyczaj lageruję na cichej kilka dni, nie ma co się osadzać. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 We wszystkich jakie robiłem na nich tak mam i z tego co wiem nie tylko ja. Lagerowanie powiadasz, to trzeba będzie spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Wiesz w tym roku Bozia dała takie warunki że można było się pobawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Mi oczywiście też wylazły, na szczęście tylko do rantu pokrywy Fermentacja w temperaturze prawie 30 stopni powoduje, że piwo jest bardzo belgijskie. Szkoda, że już nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Dobrzy ludzie poradźcie! W planach jest Witbier i Dubbel na tych drożdżach i tu jak sądzę wszystko w jak najlepszym porządku i powinny sprawdzić się znakomicie. No ale skoro już się wykosztuję na płynne drożdże to dobrze by było wykorzystać je ile wlezie i tu pojawia się pytanie. Czy sprawdzą się w przypadku Pumpkin Ale i Christmas Ale? Początkowo planowałem użyć T-58, ale skoro i tak będę miał do dyspozycji gęstwę z 3522 to może spróbować zrobić na nich. Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Tak, ma o sens. Edytowane 9 Lipca 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Dobrzy ludzie poradźcie! W planach jest Witbier i Dubbel na tych drożdżach i tu jak sądzę wszystko w jak najlepszym porządku i powinny sprawdzić się znakomicie. Nie całkiem. Wit wyjdzie mocno klarowny, i będą dawały ładny aromat "własny", kwestia gustu czy Ci to pasuje - puryści się przyczepią że to wady:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 To moja pierwsza przymiarka do belgów, więc jeszcze nie wiem co mi pasuje (i czy/jak mi wyjdzie), na konkurs wysyłać nie będę, purystą też jakimś wielkim nie jestem. W wyborze drożdży sugerowałem się między innymi wypowiedziami josefika z tego wątku. Upierać się przy 3522 nie będę, jeśli do Wita, Dubbla, Pumpkin i Christmas Ale większy sens będzie miało użycie innego szczepu to jestem otwarty na propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 No właśnie z tymi piwami co piszesz, jest problem. Pumpkin ale i Chrismas ale są jednak amerykańskimi piwami i robienie ich na drożdżach belgijskich doda ichniego charakterystycznego smaczku. Możesz też spróbować ewentualnie w dolnych zakresach pracy tych drożdży zrobić te piwa, ale ja bym sobie odpuścił i kupił do nich suchary Nottingham albo US-05, a na Ardensach jak już bardzo chcesz to zrobił Wita, Saisona, BPA albo strong BPA, Dubbla i Tripla i masz je w pełni wykorzystane Więc to już od ciebie zależy a nie od nas, złotych drożdży tu nie znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 To moja pierwsza przymiarka do belgów, więc jeszcze nie wiem co mi pasuje (i czy/jak mi wyjdzie), na konkurs wysyłać nie będę, purystą też jakimś wielkim nie jestem. W wyborze drożdży sugerowałem się między innymi wypowiedziami josefika z tego wątku. Upierać się przy 3522 nie będę, jeśli do Wita, Dubbla, Pumpkin i Christmas Ale większy sens będzie miało użycie innego szczepu to jestem otwarty na propozycje. Myślę więc że nie masz się o co martwić i zrobić na tych drożdżach zaplanowane warki. Co do klarowności też nie musisz się martwić, zawsze zamerdać można butelką, zresztą po po 3-4 miesiącach nawet drożdże dedykowane do Witbiera klarują się w butelce. Zostaję przy swoim. Wg mnie to jest dobry wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Witam. Saison 15 blg po tygodniu burzliwej zszedł do 5 blg. Przelałem na cichą. Po 2 tygodniach ma 3 blg, troszkę drożdży unosi sie na powierzchni. Mogę spodziewac się większego odfermentowania po tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Nie koniecznie, to może być już koniec - u mnie nie fermentowały piwa bardzo głęboko. Czapa drożdży na powierzchni piwa w przypadku tego szczepu utrzymuje się długo, prawie za każdym razem przy dekantacji przebijałem się przez nią wężykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Rzecz, która rzuciła mi się w oczy przy tych drożdżach, to faktycznie wysoka flokulacja! Piwo na dwa razy można nalać krystalicznie klarowne. Mało tego! Drożdże nawet po zlaniu piwa ciężko ruszyć, tak są zbite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 mam banana na tych drożdżach - fermentacja w 18-19 stopniach, wcześniej fermentowałem w dużo wyższych i banana nie było.... ktos miał podobnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 banan jest najczesniej z underpitchingu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 mam banana na tych drożdżach - fermentacja w 18-19 stopniach, wcześniej fermentowałem w dużo wyższych i banana nie było.... ktos miał podobnie? Tak, we wszystkich moich piwach młodych - dubblu i triplu mam banana jak ta lala. Co ciekawe w lekkich piwach tego nie miałem (witbier i saison) natomiast w BIPA już lekki był ale przykryłem go sporą dawką chmielu na zimno. Underpitchingu nie robiłem, za każdym razem zadana odpowiednia ilość drożdży wyliczona z kalkulatora. Sterowałem za to temperaturą zaczynając od 16 dochodząc do 23, we wszystkich piwach... Ostatnio spiłem dubblka to po 3 miesiącach zaczyna powoli ustępować. Tripla już dawno nie spijałem ale ma jeszcze czas. Masz z saszetki czy od wiadomo jakiego źródła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Robiłem Dubbla 20 °Blg na tych drożdżach wzrastająco z 18 do 21 °C. Drożdży było dużo, litrowa gęstwa w tym 500 ml zbitego osadu. Banana nie wyczułem, bardziej aldehyd. Ale to pewnie przyczyna słabego napowietrzania. Edytowane 9 Lutego 2015 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 no właśnie, jednak kwestia temperatury - w niższych jest ten banan, zobaczymy czy i u mnie ustąpi (na razie po 1 miesiącu dalej jest) starter na podstawie wiadomo jakiego źródła (no chyba, że źródło trefne ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) No właśnie nie jestem pewien czy to faktycznie wina temperatury, bo niedawno miałem okazję pić dość świeżego dubbla i Saisona na tych drożdżach ale robionych z świeżej paczki I banana nie czułem w tych piwach, a fermentowane też stopniowo i z odpowiednią ilością robaków. Chyba będzie trzeba szepnąć źródłowi żeby posiew zrobił bo może mu się zblendowały szczepy Edytowane 9 Lutego 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 4 rzeczy w piwowarstwie domowym maja wplyw na produkcje octanu izoamylu: -najwazniejsze : ilosc komorek drozdzowych zadanych do brzeczki -blg do przerobienia -temperatura -poziom natlenienia Metoda tak lub nie odrzuc te odpowiedzi, ktore dosc latwo zweryfikowac i odpowiedz gotowa. W piwowarstwie komercyjnym wchodza juz niuanse takie jak np ksztalt zbiornika fermentacyjnego (przy fermentorach stozkowych produkacja estrow jest nieco nizsza). Dodatkowo fuzle sprzyjaja uwypukleniu octanu izoamylu (czuc go lepiej w towarzystwie wyzszych alkoholi). Moim zdaniem pewnie duze blg poczatkowe + gestwa w niezbyt dobrej kondycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się