Izbor Mściwy Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Witam, planuje zrobić coffee stout z lekko zmodyfikowanego przepisu pani Doroty Chrapek. Posiadam kociołek który zmieści w sobie 8kg słodów, chciałbym uwarzyć 25l tego piwa niestety objętość nie pozwala mi na taką ilość więc pomyślałem o tym by zużyć ekstrakt słodowy ciemny wes 1,7kg lub na czym bardziej by mi zależało 1,7kg brewkita coopers sparkling ale dodany na początek gotowania (jest przeterminowany i chciałbym się go pozbyć). Zmodyfikowany przepis na 25l Pale ale soufflett 5kg Pilzneński soufflett 2,25kg Monachijski II 1,5kg Carahell 0,63 kg Cafe castle malting 0,38kg Czekoladowy ciemny viking 0,38kg Laktoza 0,88kg Chinook 35g Kawa 0,25kg zalana irlandzka whisky i dodana na cichą fermentację Czy ma ktoś pomysł jak zmodyfikować zasyp by zamknąć się w około 8 kg plus jeden z wymienionych ekstraktów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Wrzuć przepis w jakiś kalkulator piwowarski. Po czym usun monacha i w jego miejsce wbij brewkit. Pewnie wśród surowców będzie do wyboru płynny ekstrakt słodowy lub LME. Chmiel wywal całkowicie, bo ekstrakt jest już nachmielony, a w przepisie jest tylko chmielenie na goryczkę. Jeśli ekstrakt początkowy odbiega od tego w przepisie, odpowiednio dodajesz lub odejmujesz słodu podstawowego. Reszta surowców bez zmian. Zadbaj tylko aby przynajmniej 50% słodów stanowiły słody podstawowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Możesz ekstrakt, możesz zacierać na dwa razy np. po 4-5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 (edytowane) Dzięki za szybkie odpowiedzi myślałem o zastąpieniu pilzneńskiego brewkitem, ale zastosuje się do rady dzięki;) Jaka ilością whisky zalać kawę żeby była wyczuwalna nutka irlandzkiej? Edytowane 22 Września 2021 przez Izbor Mściwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się