Q-boot Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 (edytowane) Witam, jak w tytule. Zakupiłem brew kit z imperial stout'em od Brewfern, po czym uwarzyłem zeń 23 l piwa. Dziś, kilka dni po zamknięciu fermentora, podczas pomiaru SG, spróbowałem rzeczonego trunku i...okazał się dość wodnisty. Szybki wgląd w instrukcje i aż puknąłem się w czoło, gdy okazało się, że zestaw był przeznaczony do uwarzenia 9 l. Mam w związku z powyższym pytanie: czy wg Was, doświadczonych piwowarów, można coś z tym jeszcze zrobić, czy nie ma już sensu okupować fermentora i marnować butelek? Dodam jeszcze, że brewkit był uwarzony wspólnie z jasnym ekstraktem słodowym od Mangrove Jacks'a. Będę wdzięczy za wszelkie opinie. Pozdrawiam! Edytowane 25 Września 2021 przez elroy poprawione Ż w tytule ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Ciekawa sytuacja. Moim zdaniem trzeba by było dodać brewkity/ekstrakty nie chmielone i zrobic z tego 2 warki. Pytanie czy posiadasz na tyle sprzetu ( garnek 40 l, dodatkowy fermentor wolny) i surowców (ekstrakty i drozdze ) aby taka akcje zrobic . Ciezko jednoznacznie powiedzieć co z takich działań wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Ile miałeś ekstraktu przed dodaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q-boot Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 8 minutes ago, Adamiko said: Ciekawa sytuacja. Moim zdaniem trzeba by było dodać brewkity/ekstrakty nie chmielone i zrobic z tego 2 warki. Pytanie czy posiadasz na tyle sprzetu ( garnek 40 l, dodatkowy fermentor wolny) i surowców (ekstrakty i drozdze ) aby taka akcje zrobic . Ciezko jednoznacznie powiedzieć co z takich działań wyjdzie. Dziękuję za sugestię, Adamiko. Sam o czymś podobnym myślałem: posiadam wszystko, co niezbędne. Może faktycznie zadziałam w ten sposób. 6 minutes ago, BumBum said: Ile miałeś ekstraktu przed dodaniem drożdży? Wagowo? Niestety, nie pamiętam wagi ekstraktu z brew kita, natomiast dodałem doń 1.5 l niechmielonego ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 (edytowane) 4 minuty temu, Q-boot napisał: Dziękuję za sugestię, Adamiko. Sam o czymś podobnym myślałem: posiadam wszystko, co niezbędne. Może faktycznie zadziałam w ten sposób. Wagowo? Niestety, nie pamiętam wagi ekstraktu z brew kita, natomiast dodałem doń 1.5 l niechmielonego ekstraktu. Musiałbyś podać więcej danych. Tak na szybko wklepałem w brewtarget zasyp na 9l dla piwa 24 blg (bo piszesz o imperial stout). Rozwodniony do 23l daje piwo o ekstrakcie początkowym ok 10,5 blg. Czyli jak tak zostawisz to będziesz miał lekki Dry Stout czyli takie piwko a'la Guiness. Oczywiście mniej więcej, bo jeszcze chmielenie wchodzi w grę itd. Tak czy siak, ja bym chyba po prostu to tak zostawił. Chyba, że fermentacja we wczesnej fazie to można dodać jeszcze ekstraktu po prostu trochę. Edytowane 25 Września 2021 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 6 minut temu, Q-boot napisał: Wagowo? Niestety, nie pamiętam wagi ekstraktu z brew kita, natomiast dodałem doń 1.5 l niechmielonego ekstraktu. Chodzilo koledze raczej o pomiar blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q-boot Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 (edytowane) 8 minutes ago, darinho said: Musiałbyś podać więcej danych. Tak na szybko wklepałem w brewtarget zasyp na 9l dla piwa 24 blg (bo piszesz o imperial stout). Rozwodniony do 23l daje piwo o ekstrakcie początkowym ok 10,5 blg. Czyli jak tak zostawisz to będziesz miał lekki Dry Stout czyli takie piwko a'la Guiness. Oczywiście mniej więcej, bo jeszcze chmielenie wchodzi w grę itd. Tak czy siak, ja bym chyba po prostu to tak zostawił. Chyba, że fermentacja we wczesnej fazie to można dodać jeszcze ekstraktu po prostu trochę. 5 minutes ago, Adamiko said: Chodzilo koledze raczej o pomiar blg OK, dziękuję do doprecyzowanie. SG początkowe 1.045 (czyli ok. 11 blg) — obecnie, po 6 dniach fermentacji, 1.020 (czyli ok. 5 blg). Myślicie, że można jeszcze dodać ekstrakt? KOREKTA: poprawiona wartość SG. Edytowane 25 Września 2021 przez Q-boot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 2 minuty temu, Q-boot napisał: OK, dziękuję do doprecyzowanie. SG początkowe 1.045 (czyli ok. 11 blg) — obecnie, po 6 dniach fermentacji, 1.020 (czyli ok. 5 blg). Myślicie, że można jeszcze dodać ekstrakt? KOREKTA: poprawiona wartość SG. Nic już nie dodawaj Masz zamiast imperialne stouta zwykłego dry stouta. Wypijesz, następnego zrobisz poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q-boot Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 10 minutes ago, buber said: Nic już nie dodawaj Masz zamiast imperialne stouta zwykłego dry stouta. Wypijesz, następnego zrobisz poprawnie Tak zrobię. Dziękuję wszystkim za sugestie. Pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Czyli taki jak pisal @darinho najbezpieczniej zostawic tak jak jest. Chyba ze chcesz kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q-boot Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 3 minutes ago, Adamiko said: Czyli taki jak pisal @darinho najbezpieczniej zostawic tak jak jest. Chyba ze chcesz kombinować. Myślę, że jeszcze w zbyt niewielkim stopniu ogarniam temat, aby kombinować. Ale doceniam fachową pomoc na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Lepiej pytac niz wylac moim zdaniem. I jak najszybciej przenies nie na ekstrakty/zacieranie i własne Chmielenie. Wtedy zaczyna się zabawa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q-boot Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 (edytowane) 11 minutes ago, Adamiko said: Lepiej pytac niz wylac moim zdaniem. I jak najszybciej przenies nie na ekstrakty/zacieranie i własne Chmielenie. Wtedy zaczyna się zabawa:) Również wychodzę z takiego założenia Z zacieraniem jeszcze muszę zaczekać, ale zdecydowanie jest w planach. Edytowane 25 Września 2021 przez Q-boot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się