Igorrodz Opublikowano 14 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Kolega poprosił mnie, abym zrobił dla niego jakieś fajne, niezbyt mocne i niezbyt gorzkie ciemne piwo, którego mógłby wypić kilka na raz. Pomyślałem sobie, że angielski mild będzie dobrym pomysłem, jak myślicie? Ustaliłem taką oto recepturę (na 12l gotowego trunku): Simpsons Best Pale Ale 1kg Strzegom Monachijski typu II 0,75kg Wayermann Abbey Malt 0,1kg Strzegom Karmelowy 300 0,1kg Castlemalting Special B 0,1kg Fawcett Chocolate 0,2kg Chmielić będę angielskim Fuggless (4.5% AK) w porcjach 15g na 30min, 15g na 15min i 20g na 1min przed wyłączeniem palnika, co razem powinno dać około 20IBU. Drożdże - myślę tu, iż 1 paczka S-04 będzie wystarczająca. Zacieranie 67st.C przez 60min Co sądzicie o tej recepturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Niestylowe chmielenie. > This British session ale is known for it’s low hop character when compared to bitters and pale ales with a lot more toasted malt presence in the dark milds. O mildach tylko czytałem, więc w sprawie zasypu nie pomogę. Rzuć okiem na cytowanego wyżej Jamila. To najprostszy sposób. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 14 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 53 minuty temu, zasada napisał: Rzuć okiem na cytowanego wyżej Jamila. To najprostszy sposób. Dzięki. A więc proponowany przez Jamila crystal malt (60 °L) będzie to nasz poczciwy Strzegom karmelowy 150, crystal malt (120 °L) będzie to nasz Strzegom karmelowy 300, black patent malt (525 °L) to chyba jest słód barwiący 1200-1600 a pale chocolate malt (200 °L) to chyba będzie pewnie ten "mój" czekoladowy od Fawcetta. Jamil proponuje zacieranie w worku w temperaturze 77stC. z dodatkiem płynnego ekstraktu słodowego - ja preferuję klasyczne, czyli po europejsku (bez worka) zacieranie pełne (a nie częściowe). Biorąc to pod uwagę powinienem skorzystać z pierwszego przepisu z pełnym zacieraniem w temperaturze 68st.C. Zatem, mając to na uwadze, moja receptura na "małe wiaderko" piwa w tym stylu powinna chyba wyglądać tak: Strzegom Pale Ale 1.5kg Strzegom karmelowy 150 0.1kg Strzegom karmelowy 300 0.1kg Fawcett Pale Chocolate 0.1kg Strzegom barwiący 0.1kg (na ostatnie 10min zacierania) Chmielenie 15-20g EKG na 60min. Drożdże S-04 Aha - pół tabletki Whirfloc T (czy jak się to nazywa) na ostatnie 10min. gotowania. Jak sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 6 godzin temu, Igorrodz napisał: Jamil proponuje zacieranie w worku w temperaturze 77stC Nie. Popatrzyłeś na wskazówki do drugiej eceptury. Pierwsza jest all grain, druga extract with grains i tam pojawia się grain bag. Co do odpowiedników kolorystycznych to pewnie masz rację. Nie będzie to samo, ale zbliżone. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Przy tak brytyjskim stylu jak mild, o tak mocnym charakterze słodowym, może warto wybrać słody brytyjskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 W dniu 7.12.2021 o 11:39, Łachim napisał: może warto wybrać słody brytyjskie? Jakie zamienniki brytyjskie byś proponował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Na przykład słody Mild (Thomas Fawcett), brytyjskie słody Crystal 60 i 120, są dostępne w polskich sklepach internetowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Słody palone całkowicie zdominują tu styl bazowy, na pewno nie będzie możliwe rozróżnienie słodu Mild od Pale Ale w tym piwie. Ja bym dał bazowego ile trzeba do zakładanego Blg, z ćwierć kilo karmelowego 400 i 50-100g barwiącego/czekoladowego na małe wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się