Skocz do zawartości

Cicha Pale Ale


Radzio Bier

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, BROWAR KWARTA napisał:

Nie ma systemu 7 na 7 :) Tutaj rządzą drożdże :) Jak powiedzą, że mają dość czyli przestaną fermentować to wtedy zlewaj na cichą :)

Racja. Zakładam tylko, że w takich warunkach po 2 tygodniach to nastąpi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piana w US-05 często zostaje długo. Cukry pewnie są już przerobione, ale trzeba obserwować fermentację. Zostaw jeszcze na parę dni. 

Dlaczego chcesz dać na "cichą" koło 10 stopni? To już lepiej zrobić po prostu cold crash i wtedy przelać już do rozlewu.  Jeśli chcesz odzyskać gęstwę to lepiej przed cold crashem. Jeśli chcesz chmielić na zimno, to tu zdania są różne. Niektórzy twierdzą, że najlepiej koło 20 stopni, inni 14-16, a są i tacy, co lansują tezy o chmieleniu naprawdę na zimno, koło 4 stopni (raczej jednak bym w to nie szedł). Z tym przelewaniem na cichą to trzeba się zawsze zastanowić po co się to robi. 

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.