Nomic Posted November 19, 2021 Share Posted November 19, 2021 Chcąc zebrać gęstwę, zlewamy na cichą i tutaj pytanie. Przelewam na cichą po unormowaniu się drożdży na dnie, ale staram się (co jest dość trudne do określenia) zlać w tym momencie, zanim dofermentuje do końca, tak by na cichej dofermentowało co skutecznie mniemam usunie zbędne powietrze z fermentora. Słusznie czynię koleżanki i koledzy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 19, 2021 Share Posted November 19, 2021 Ryzykowna sprawa. Raczej lepiej przelać niedługo po zakończeniu fermentacji. Jest szansa, źe przelanie pobudzi nieco drożdże, jeśli chmielisz na zimno (a pewnie tak, skoro chcesz przelać, by zebrać gęstwę), enzymy z chmielu też pozwolą jeszcze trochę dofermentować piwo. Lepsze ryzyko utlenienia niż niedofermentowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 19, 2021 Share Posted November 19, 2021 Trzeba pamiętać, że dość łatwo minimalizować ryzyko utlenienia, napełniając wcześniej fermentor CO2. Najprostszy generator CO2: butelka PET i balon. do butelki wlewasz roztwórz kwasu (octowy albo cytrynowy), do balonu wsypujesz sodę oczyszczoną. Balon naciągasz na szyjkę butelki, proszek z balonu przesypujesz do butelki, wydziela się CO2, pompuje balon. Wstrząsasz etc. aż będzie pełen i gaz z balonu wylewasz do fermentora. BumBum and MienkiN 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.