Nomic Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Chcąc zebrać gęstwę, zlewamy na cichą i tutaj pytanie. Przelewam na cichą po unormowaniu się drożdży na dnie, ale staram się (co jest dość trudne do określenia) zlać w tym momencie, zanim dofermentuje do końca, tak by na cichej dofermentowało co skutecznie mniemam usunie zbędne powietrze z fermentora. Słusznie czynię koleżanki i koledzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Ryzykowna sprawa. Raczej lepiej przelać niedługo po zakończeniu fermentacji. Jest szansa, źe przelanie pobudzi nieco drożdże, jeśli chmielisz na zimno (a pewnie tak, skoro chcesz przelać, by zebrać gęstwę), enzymy z chmielu też pozwolą jeszcze trochę dofermentować piwo. Lepsze ryzyko utlenienia niż niedofermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Trzeba pamiętać, że dość łatwo minimalizować ryzyko utlenienia, napełniając wcześniej fermentor CO2. Najprostszy generator CO2: butelka PET i balon. do butelki wlewasz roztwórz kwasu (octowy albo cytrynowy), do balonu wsypujesz sodę oczyszczoną. Balon naciągasz na szyjkę butelki, proszek z balonu przesypujesz do butelki, wydziela się CO2, pompuje balon. Wstrząsasz etc. aż będzie pełen i gaz z balonu wylewasz do fermentora. MienkiN i BumBum 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się