grzesiuu Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Mam takie pytanie, otóż do kalibracji refraktometru piszą, żeby stosować wodę destylowaną. Przy zastosowaniu tej wody lub deszczówki, wskazuje mi dokładne zero. Natomiast stosując moją twardą kranówę, wskaźnik spada na -1 Brix. Zastanawia mnie, na jakiej wodzie zerować przyrząd skoro na destylowanej lub deszczówce piwa się nie warzy i logika mówi mi, że wskaźnik będzie bardziej rzetelny na wodzie na której robię piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Skąd pomysł, żeby używać deszczówki do pomiaru? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Kalibracja to nie to samo co woda której używasz. Kalibracja służy do ustawienia punktu odniesieniaWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Ja tam bym ustawiał na tej wodzie na jakiej robię piwo. Akurat w moim przypadku kupiłem już skalibrowany, i faktycznie pokazuje równe zero tylko że moja woda jest po zmiękczaczu. Kalibrowanie destylowaną to chyba tylko przy akwarystyce morskiej w celu pomiaru zasolenia. Ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 (edytowane) Godzinę temu, Aethelwulf napisał: Skąd pomysł, żeby używać deszczówki do pomiaru? ? Deszczówka to woda destylowana Godzinę temu, Robert87 napisał: Kalibracja to nie to samo co woda której używasz. Kalibracja służy do ustawienia punktu odniesienia Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka No właśnie, punktem odniesienia wg. mnie powinna być woda z której robię piwo. Sprawdziłem na przegotowanej i to samo. Tylko nie wiem jak wcześniej wychodziło mi -1 Brix, to teraz -0,5 Brix (jakiś błąd pomiaru zrobiłem wcześniej). Edytowane 23 Listopada 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Refraktometr co ma wskazać? Odpowiem śpiewająco. Cukieeeeeeeeerrrrr. Deszczówka nie ma cukru, kranowa nie ma cukru, gotowana kranowa też nie, ani ta z marketu. Ważna jest temp. wody przy kalibracji i temp. brzeczki w trakcie warzenia. Jakim cudem deszczówka jest destylowana? Aethelwulf i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 10 godzin temu, BumBum napisał: Refraktometr co ma wskazać? Odpowiem śpiewająco. Cukieeeeeeeeerrrrr. Deszczówka nie ma cukru, kranowa nie ma cukru, gotowana kranowa też nie, ani ta z marketu. Ważna jest temp. wody przy kalibracji i temp. brzeczki w trakcie warzenia. Jakim cudem deszczówka jest destylowana? "W warunkach naturalnych (poza silnie zanieczyszczonymi metalami wielkimi aglomeracjami) deszczówka stanowi jedno z najczystszych źródeł wody. Wodę deszczową można traktować jako roztwór słabych kwasów (przede wszystkim węglowego, pochodzącego z atmosfery)."https://zlapdeszcz.pl/wlasciwosci-wody-deszczowej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 W dniu 24.11.2021 o 10:01, grzesiuu napisał: "W warunkach naturalnych (poza silnie zanieczyszczonymi metalami wielkimi aglomeracjami) deszczówka stanowi jedno z najczystszych źródeł wody. Wodę deszczową można traktować jako roztwór słabych kwasów (przede wszystkim węglowego, pochodzącego z atmosfery)."https://zlapdeszcz.pl/wlasciwosci-wody-deszczowej/ Porzuć tą drogę... Woda ma być po prostu czysta, a bardziej bym się skupił na jej temperaturze : Przy założeniu, że Blg=Brix/1,04 0 st. C korekta pomiaru gęstości -0,47 20 st.C korekta pomiaru gęstości 0,00 27 st.C korekta pomiaru gęstości +0,40 W skrajnych temperaturach pomiaru wychodzi już prawie 1Blg Modele refraktometrów oznaczone ATC ( Automatic Temperature Correction ) posiadają korektę temperatury ( Piotr Wypych, Piwowar lato 2010) DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 W dniu 23.11.2021 o 23:45, BumBum napisał: Refraktometr co ma wskazać? Odpowiem śpiewająco. Cukieeeeeeeeerrrrr. @BumBum, tak tylko dygresyjnie, proszę nie odbieraj tego jako czepialstwo czy coś. Refraktometr nie wskazuje cukru, służy do badania współczynników załamania światła w różnych ośrodkach. Możesz zrobić szybki test z roztworem soli kuchennej, zobaczysz że coś Ci pokaże. W dniu 23.11.2021 o 21:29, grzesiuu napisał: Deszczówka to woda destylowana @grzesiuu woda opadowa to nie jest woda destylowana . Owszem ma mało minerałów ale jednak jakieś z powietrza/dachu czy czego tam jeszcze dotknie to złapie, o zanieczyszczeniach nie wspominając. @grzesiuu do naszych potrzeb serio wystarczy, że użyjesz kranówki albo jak chcesz to deszczówki. Tak jak koledzy napisali wyżej upewnij się, że mierzysz w dobrej temperaturze (tę możesz odczytać z ulotki dołączonej do Twojego urządzenia). Tanie refraktometry, których najczęściej używamy, są najczęściej skalowane w 20°C. W tej temperaturze powinien być dokonany pomiar. W tanich urządzeniach ATC jest po prostu pasywne. Jak zadasz kilka kropel na szkiełko, to ciecz w kilkanaście sekund ochłodzi się do temperatury bliskiej refraktometru. Jeżeli będziesz często mierzył i trzymał urządzenie przy garze gdzie jest cieplej to refraktometr się ogrzeje i będzie wskazywał wyższą wartość. Tak jak @Joosto napisał nawet i 1°P więcej. Ja swój trzymam podczas warzenia trzymam na parapecie gdzie mam około 20°C. Podsumowując. Zerknij do ulotki dołączonej do urządzenia zobacz w jakiej temperaturze powinien pracować. Najlepiej weź wodę destylowaną, choć serio przy precyzji jakiej potrzebujemy to i kranówka w temperaturze pokojowej będzie wystarczająca. Sprawdź czy wskazuje Ci 0 w razie potrzeby wyreguluj. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszmiszcz Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Pewnie należy się srebrna łopata czy coś, ale warto to odnotować dla potomnych. Mianowicie przyrządy pomiarowe kalibruje się po to, żeby pokazywały to, co powinny pokazywać. Dlatego używa się materiałów odniesienia lub wzorców, które są powtarzalne. Jeśli mamy pewność, że nasz przyrząd został skalibrowany i daje właściwy rezultat, wtedy możemy oczywiście sprawdzić na przykład używaną do warzenia wodę i wedle uznania zmodyfikować pomiar gęstości (czy może lepiej stężenia cukru) brzeczki. Ale jeśli użyjemy wody o niewiadomej wartości do kalibracji to każdy następny pomiar będzie obarczony błędem i tak naprawdę nie wiemy ile mamy faktycznie cukru w badanym roztworze. Oczywiście w domowych warunkach możemy sobie nawet "na oko" mierzyć, a i tak będzie (wystarczająco) dobrze, ale chodzi mi o ogólną zasadę wykonywania pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się