Beqq Opublikowano 24 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Witam serdecznie. Chciałbym dodać do piwa na cichą mango. Zastanawia mnie w jakim wariancie czasowym to zrobić: 1. Przelać na cichą, dodać chmiel a po tygodniu zlać i dodać mango na następny 1-1.5 tygodnia. 2. Przelać na cichą dodać chmiel i mango - zostawiając 2 tygodnie na cichej. Niestety nie znalazłem informacji, czy po 2 tygodniach obecności mango nie zatraci ono swoich walorów. Oraz czy nie wejdzie to w interakcję z chmielem, który zadusi aromat mango. Z góry dziękuję za waszą pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 24 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Ja z tego co pamiętam to zlałem na cichą, dodałem mango i 3 dni przed rozlewem dodałem jeszcze chmiel (do tego samego fermentora). Oczywiście przed samym rozlewem zlałem do świeżego fermentora i dodałem cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beqq Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 11 godzin temu, Pelasek napisał: Ja z tego co pamiętam to zlałem na cichą, dodałem mango i 3 dni przed rozlewem dodałem jeszcze chmiel (do tego samego fermentora). Oczywiście przed samym rozlewem zlałem do świeżego fermentora i dodałem cukru. Cześć, Czy możesz opisać jakie były efekty i jaką ilość mango dodałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Na 20L dałem 1,7kg pulpy z mango z puszki, mango było wyczuwalne dosyć dobrze. Ale tylko raz robiłem ipke z mango i nie mam porównania z innymi wartościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Podlacze sie do tematu. Czy ktoś z przeglądających dodawał kiedys banany do piwa na cicha ? Z tego co czytałem na internecie należy je zamrozić albo podpiec w 200 stopniach w piekarniku celem pozbycia się bakterii itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 19 minut temu, Adamiko napisał: Podlacze sie do tematu. Czy ktoś z przeglądających dodawał kiedys banany do piwa na cicha ? Z tego co czytałem na internecie należy je zamrozić albo podpiec w 200 stopniach w piekarniku celem pozbycia się bakterii itp. @Undeathrrobil kiedyś afrykańskie i tam coś banany grały. Ale szukaj w zapiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 W dniu 24.11.2021 o 21:31, Beqq napisał: 1. Przelać na cichą, dodać chmiel a po tygodniu zlać i dodać mango na następny 1-1.5 tygodnia. 2. Przelać na cichą dodać chmiel i mango - zostawiając 2 tygodnie na cichej. Ja osobiście dzielę warkę na dwie części jedna idzie do chmielenia a druga dodaje tylko mango ( oczywiście są to docelowo dwa rózne piwa na wspólnej bazie ) . Musisz wziąść pod uwagę ,że po dodaniu pulpy z mango zacznie znowu fermentować dostarczone cukry . Wg mnie powinna zakończyć się fermentacja cukrów z mango , a później można bawic się w dochmielanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmiały Browar Piwniczny Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Zrobiłem dwa piwa z dodatkiem pulpy owocowej: pszeniczne z dodatkiem 2,55 kg mango alphonso oraz lekki ale z dodatkiem 1,7 kg mango alphonso i 0,85 kg marakuja flavicarpa. W obu przypadkach warki przed zadaniem pulpy liczyły 22-22,5 litra. Nie dosładzałem ich w żaden sposób. Pulpę dodawałem 4 (pszeniczne) i 9 (lekki ale) dnia fermentacji. Pulpa owocowa w ogromnym stopniu wpłynęła na barwę oraz aromat piwa. Smak również uległ zmianie: pszenica była bananowo-multiwitaminowa, lekki ale miał przewagę marakuja. Lekki ale był chmielony na cichej 60 gramami chmielu citra - całość komponowała się fajnie, aromat owocowy nie został przykryty przez chmiel. Był też przyjemnie kwaskowy w smaku. Pulpę owocową dodawałem do fermentora po kilku dniach fermentacji burzliwej (żeby nie tracić ulatującego z dwutlenkiem aromatu owocowego oraz nie pobudzać ponownie fermentacji na cichej). Po odfermentowaniu całości przelewałem piwo do drugiego fermentora (druciak i rajstopa konieczne - inaczej przechodzi masa pulpy owocowej, gushing gwarantowany) i zostawiałem tak na kilka dni. Do lekkiego ale zadałem chmiel na 3-4 dni, później ponownie przelanie do fermentora z użyciem druciaka i rajstopy, dalej rozlew do butelek. Piwo świeże było bardzo owocowe, super aromatyczne. Po około 2-3 miesiącach odczuwalnie traciło swoje walory, choć nadal było przyjemnie pijalne. Mam nadzieję że pomogłem swoim pierwszym postem, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 8 godzin temu, rob7320 napisał: Ja osobiście dzielę warkę na dwie części jedna idzie do chmielenia a druga dodaje tylko mango ( oczywiście są to docelowo dwa rózne piwa na wspólnej bazie ) . Musisz wziąść pod uwagę ,że po dodaniu pulpy z mango zacznie znowu fermentować dostarczone cukry . Wg mnie powinna zakończyć się fermentacja cukrów z mango , a później można bawic się w dochmielanie . rob7320 ma rację! Sprawdziłem notatki bo wcześniej pisałem z głowy. Puple dodawałem w 3 dniu fermentacji, a po jej ustaniu normalnie zlałem na cichą i chmieliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się