Jump to content

Herbatka chmielowa


Igorrodz

Recommended Posts

Robię małe warki. Ostatnie piwo... no, coż, podczas testów przed butelkowaniem stwierdziłem, iż goryczka nie jest akceptowalna. 

W związku z powyższym mam zamiar zrobić tzw. herbatkę chmielową i dodać ją do mojego zielonego piwa (razem z cukrem na refermentację przy butelkowaniu). 

Parametry zielonego piwa -> 10l, 5°BLG; styl -> APA. 
Posiadam w lodówce 45g chmielu Chinook PL 10% AK (zakupiony w Centrum Piwowarstwa).
Jak zrobić herbatkę chmielową zwiększając odczucie goryczy, ale aby jednak nie przedobrzyć?

Zrobię też dwudniowe chmielenie na zimno, mam 50g Cascade PL i 50g Mandarina DE, jak sugerujecie ile dać (dam w dwóch "tubach filtracyjnych").

Z góry dzięki za pomoc :)  

Link to comment
Share on other sites

W jakie IBU celowałeś? Bierzesz tę wartość w pamięć. W kalkulatorze piwowarskim wklep dane piwa przed fermentacją i dorzucaj wartości chmielu tak by uzyskać goryczkę np. 20IBU. Następnie dodaj wartość z pamięci do tych 20IBU i chyba masz wynik "goryczki". Zakładam że chmiel przegotujesz w najmniejszej możliwej ilości wody, tak by się jakoś wstrzelić w wartości IBU. Nie wiem czy mam dobry pomysł, ale w ten sposób bym kombinował.

 

Ja mam taki gust, że nie lubię jak po otwarciu butelki piwo wali mnie z pięści w twarz z okrzykiem "cascade"! Proponuję około 3g chmielu na litr piwa.

https://byo.com/article/dry-hopping-techniques/

Link to comment
Share on other sites

56 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

W jakie IBU celowałeś?

W średnie. Brewness wyliczył mi, że powinno być 38IBU, nie wydaje mi się iż tyle jest, szczególnie że piwo zatarło mi się na bardziej słodko, niż pierwotnie planowałem (US-05 zeżarły z 13°BLG do, zaledwie, 5°BLG), choć w smaku nie jest bardzo słodkie, jest przyjemnie ale bez goryczki to... sam wiesz... trochę koncerniak ;) American Pale Ale na słodzie pale ale (65%), monachijski II (16%), karmelowy 300 i płatki owsiane (po około 9%). 

 

 

Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

W kalkulatorze piwowarskim

Jakim? Korzystam z brewness, gdzie i jak tam to zrobić?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Co sądzicie o gotowaniu 10g Chinooka PL 10% AK przez 30min w 1l wody (część wody i tak odparuje), ochłodzeniu, odfiltrowaniu przez gazę jałową i dodaniu tego, razem z roztworem cukru i wody podczas butelkowania na refermentację? Chcę podnieść goryczkę, będzie dobrze dla mojego piwa?

Brewness podaje, że powinienem uzyskać 15IBU (w recepturze mojego piwa wywaliłem całe chmielenie i zastąpiłem tym nowym, otrzymałem taką wartość).

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

W dniu 12.12.2021 o 11:30, Igorrodz napisał:

Co sądzicie o gotowaniu 10g Chinooka PL 10% AK przez 30min w 1l wody (część wody i tak odparuje), ochłodzeniu, odfiltrowaniu przez gazę jałową i dodaniu tego, razem z roztworem cukru i wody podczas butelkowania na refermentację? Chcę podnieść goryczkę, będzie dobrze dla mojego piwa?

Brewness podaje, że powinienem uzyskać 15IBU (w recepturze mojego piwa wywaliłem całe chmielenie i zastąpiłem tym nowym, otrzymałem taką wartość).

 

Robiłem tak - bodaj z Marynką - właśnie korzystając z brewness. Efekt był zgodny z oczekiwaniami.

Jednak jest jeden haczyk.

 

Chmiel dodany w ten sposób (ja filtrowałem przez dwa woreczki mylonowe 200 mikronów) powoduje zmętnienie piwa, które utrzymuje się dość długo.

Wypicie takiego piwa, póki się nie sklaruje daje nieprzyjemny efekt drapania w gardle. 

Być może filtracja przez gazę będzie skuteczniejsza.

Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, fotohobby napisał:

Wypicie takiego piwa, póki się nie sklaruje daje nieprzyjemny efekt drapania w gardle. 

Poza tym jakość goryczki z gotowania chmielu w wodzie jest gorsza niż z gotowania w brzeczce. Może dodaj choć trochę ekstraktu do tej wody. 

Edited by Jancewicz
Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Jancewicz napisał:

Poza tym jakość goryczki z gotowania chmielu w wodzie jest gorsza niż z gotowania w brzeczce. Może dodaj choć trochę ekstraktu do tej wody. 

Być może, ale nie zaznaczyłem, że gotowałem w roztworze cukru do refermentacji :)

Po tym, jak piwo się wyklarowało goryczka była bez uwag. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.