jacer Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Kopyrowi smakowało więc dam ten przepis. -słód wędzony - 3,6kg -słód monachijski typ II - 0,4kg -słód Carapils 0,15kg -słód karmelowy jasny Strzegom - 0,4kg zacieranie ilość wody - 15l 50°C - 20min 65°C - 60min 73°C - 10 min 78°C - end. wysładzanie - 13l. Gotowanie 90 min Marynka szyszka- 40g - od początku Tettnanger granulat - 30g - 10 i 5 min przed końcem, podzielić na dwie porcje. Drożdże Munich Lager Blg początkowe - 12 Gdyby słód był bardziej wędzony to byłaby Schlenkerla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem, że po finale tylko WARKA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem, że po finale tylko WARKA. Dobrze myślisz, ale dla urozmaicenia bierze raucha jutro zobaczymy czy nasiąka i na pewno ukaże się relacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem, że po finale tylko WARKA. Bo łon chyba tylko pił. ( dostałeś?) Piwa mu dosyłam, pije, nie opisuje, czasami coś wspomni o niektórych, że dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem' date=' że po finale tylko WARKA.[/quote']Piwa mu dosyłam, pije, nie opisuje, czasami coś wspomni o niektórych, że dobre. Świnia nie kolega, chlać tylko chce bez cienia krytycyzmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Przepraszam za te słowa, bo gotów nie pić a boję się żeby się nie odwodnił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem' date=' że po finale tylko WARKA.[/quote']Bo łon chyba tylko pił. ( dostałeś?) Piwa mu dosyłam, pije, nie opisuje, czasami coś wspomni o niektórych, że dobre. Czasem chcę się napić po prostu na luzie, bez tych zdjęć i notatek. Zresztą większy problem nie jest z notatkami, a z ich przepisywaniem do internetu. Mam jeszcze parę z wakacji i nie wiem czy kiedyś się zabiorę za ich wprowadzenie. Na blogu też czasem są przestoje, a pisać jest o czym. KOPYR teraz jak wyrocznia? Myślałem, że po finale tylko WARKA. Co do Warki, to przy takim bogactwie piw domowych jakoś się nie skusiłem , ale muszę uczciwie przyznać, że próbka, którą podano nam na szkoleniu była całkiem niezła. Ze świeżym, chmielowym smakiem, przypominała mi Ciechana w jego lepszej odsłonie. Przepraszam za te słowa, bo gotów nie pić a boję się żeby się nie odwodnił Od 2 dni rzeczywiście nie piję, bo się roztrenowuję przed Brukselą. PS: taki piękny wątek zapaskudziliśmy jacerowi. :rolleyes: Edytowane 17 Września 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Przepisywać nie trzeba, wystarczy skaner i program do rozpoznawania pisma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Przepisywać nie trzeba, wystarczy skaner i program do rozpoznawania pisma Wiesz na czym ja notuję? Na czym się da. Na bilecie, w kalendarzu, na odwrocie, na kopercie. No i poza tym to są tylko hasła, które trzeba nieco obudować w zdania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 To można też na dyktafon i rozpoznawanie mowy. Albo na czas degustacji zatrudniać sekretarza i płacić mu w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 najlepsza metoda to wypić od razu jak się dostanie i od razu ustnie ocenić darczyńcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Albo odrazu wklepywać na stronę. W tym roku spróbuje zrobić wędzone z bardziej wędzonym słodem. Ten był z Bambergu, miał rok i stał otwarty przez cały czas. Jednak wędzonka nie uciekła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Mysle nad takim zasypem: Bacon Bacon 22-A Classic Rauchbier Size: 21,0 L Original Gravity: 1,057 (1,050 - 1,057) Terminal Gravity: 1,014 (1,012 - 1,016) Color: 38,1 (23,64 - 43,34) Alcohol: 5,56% (4,8% - 6,0%) Bitterness: 25,0 (20,0 - 30,0) Ingredients: 5500 g Weyermann Rauchmalz 150 g Chocolate 45,0 g Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 60 min 1,0 ea Danstar 3767 Nottingham Czy ktos uzywal slodu Weyermanna w takich ilosciach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Czy ktos uzywal slodu Weyermanna w takich ilosciach? Kentaki częstował w Żywcu piwem na samym słodzie wędzonym (+ ekstrakt barwiący). Wędzony zapewne z Weyermanna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 No przecież w pierwszym poście jest piwo na takim zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 W pierwszym jest duuzo slodow specjalnych. Ja chce czekolade w zasadzie glownie do koloru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Karmelowy jasny robi ten kolor. Piwo jest ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Karmelowy jasny robi ten kolor. Piwo jest ciemne. Tak, Karmelowy jasny ze Strzegomia, jest jasny raczej tylko z nazwy. 0,4 kg znacznie zabarwi piwo. Jakiego wędzonego użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Weyermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Chciałbym uwarzyć to piwo jednak w grę u mnie wchodzi tylko fermentacja górna. Czy prócz drożdży powinienem coś zmienić? Zacierać tak samo? Jakie drożdże zastosować? US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Panie Jacer, to ja też chętnie zrecenzuję, jeżeli istnieje możliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Niestety już dawno nie istnieje W Żywcu będzie tegoroczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Jeżeli uda mi się ogarnąć jakiś transport to czuję się zaproszony :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Chciałbym uwarzyć to piwo jednak w grę u mnie wchodzi tylko fermentacja górna. Czy prócz drożdży powinienem coś zmienić? Zacierać tak samo? Jakie drożdże zastosować? US-05? Ja bym dał German Ale, Kolsch albo Danstar Nottingham, Wszystkie dają dobre piwka bez dodatkowych posmaków. Są dość neutralne i dobrze pracują w szerokim zakresie temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się