Skocz do zawartości

Piwa z czasem idą w kwaskowatość


abuwiktor

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Glabro napisał:

Miałem już jedną, która na 40 butelek ze 4 ukruszała ranty szyjce przy wyciąganiu szczotki z butelki. Może kiedyś jakąś ultra cieńką zakupię.

Ikea za 4zł jest i bez problemu 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

"Od ponad roku do brudnych butelek (tych z pleśnią w środku też) nalewam kilka mililitrów domestosa lub czegoś podobnego i dopełniam gorącą wodą do około 1/4 i mocno trząsam. Zostawiam tak na 24 - 48 h i znów trząsam, wylewam, płuczę na takiej chińskiej myjce do butele, dezynfekuję starsanem, daję na suszarkę do butelek i następnie rozlewam. Do dziś nie miałem żadnego zakażenia. "

 

Robię podobnie, do wanny wkładam 40-50 butelek, połowa idzie jeszcze do garnka najczęściej te co są pierwszy raz użyte i trzeba zmyć etykiety.  Do wszystkich leje z góry trochę domestosu i zaleam do końca gorącą wodą.  Po godzinie z każdej wylewam z 50% wody, potrząsam wiele razy tak by góra ręką była zablokowana i to wylewam. Potem to płuczę 3 razy. Przed butelkowaniem jeszcze poprawiam OXY. Nalewam do 5 butelek po 1/3 mieszkanki, potrząsam i przelewam do kolejnych 5 butelek. Nigdy nie miałem zakażenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.