karollom Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 22 minuty temu, punix napisał: Po podniesieniu temperatury lepiej jej już nie obniżać aż do zakończenia fermentacji. Mam na myśli schłodzenie na sam koniec, kiedy już fermentacją się zakończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Po czwartym dniu większość cukrów już będzie przejedzona przez drożdże, powolne podnoszenie temp. zapobiegnie zatrzymaniu fermentacji. Po zakończeniu fermentacji śmiało obniżaj, piwo się bez problemu wysyci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Drożdże podczas fermentacji nie lubią jak się obniża temp. i odwrotnie jak się podwyższa temperaturę to ochoczo zaczynają pracować. To tak jakby psu dać miskę i podczas jedzenia ją zabierać Dlatego klarowanie (CC) robi się po zakończeniu fermentacji a np przy fermentacji lagerow tak bardzo przywiązuje się do stałej temp. fermentacji, przy czym najważniejsze/najgorsze w wahaniach temp. sa te spadki. Elektronik powiedziałby zbocza opadające ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Super dzięki wielkie. Oczywiście mówiąc o tych 15 czy 16 stopniach fermentacji przez pierwsze parę dni mamy na myśli temperaturę samej fermentacji a nie otoczenia prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) 39 minut temu, karollom napisał: Super dzięki wielkie. Oczywiście mówiąc o tych 15 czy 16 stopniach fermentacji przez pierwsze parę dni mamy na myśli temperaturę samej fermentacji a nie otoczenia prawda? Ogólnie zawsze interesuje nas temp. brzeczki/piwa. Np jak masz lodówkę sterowana pod fermentor to informacyjnie możesz mieć sondę w lodówce ale najważniejsza jest sonda umieszczona w piwie lub względnie na boku fermentora przyklejona i zaizolowana. Ta w lodówce będzie pokazywała większe wahania a ta w fermentorze powinna być maksymalnie stabilna. Edit: a jak masz zimna piwnice, ja np w miesiące zimowe mam w niej 8 stopni to możesz założyć, że jesteś w stanie utrzymywać stała temperaturę 10 stopni lub większej poprzez zastosowanie tylko przewodu grzewczego, którym będziesz sterować. W obu przypadkach samego chłodzenia, grzania czy w ogóle fermentowania istotna jest temp. płynu ale pamiętaj, że to nie nitrogliceryna więc ta temperatura tak ważna nie jest wlaszcza, że to IPA więc dużo wybacza Edytowane 1 Lutego 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Mam możliwość sterowania dokładnego także luz dziękuję bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 23 godziny temu, Krzyżak napisał: @wizi a co z absorbowaniem żywic chmielowych przez drożdże, przez co osłabieniem intensywnością aromatu AIPy ? Pomijalny aspekt. Nigdy nie miałem problemu z aromatem przez brak przelewania na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Jeżeli nie chcesz kupować używanej chłodziarki (nawet takiej na 1 fermentor) to zmontuj skrzynię styropianową - nie pożałujesz zobaczysz. Oczywiście lagera ciężko będzie wybitnego w niej zrobić ale piwo górnej fermentacji powinno mieć bardzo dobre warunki dla znacznej większości szczepów na rynku. Jeżeli nie chcesz montować tej skrzyni to pozostaje szczep lutra kveik który oczywiście jest drogi, natomiast nada się do piw górnej fermentacji i wielokrotnie wykorzystasz gęstwę więc wysoka cena jest względna. My w domach jednorodzinnych mamy lepsze warunki i ich wybór - piwnica, strych lub na dwór, w mieszkaniu (mieszkanie też powinno miec komórkę piwniczną) zmontowałbym skrzynię stryropianową na butelki z lodem. Przelewanie na jakąś tzw fermentację cichą do innego fermentora sobie daruj - niepotrzebne natlenianie i ryzyko zakażenia - jeśli jest do 13 Plato to w 3 tygodnie piwo jest do zabutelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Mam skrzynie styro dwukomorowa na zimne wkłady z wentylatorkiem od kompa podpietym pod regulator, mogę sterować temp także tutaj mam pewność dokładnych temperatur fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się