Nazwa użytkownika Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Czy dekokcja może wpłynąć na niskie odfermentowanie brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Robiłem kilka piw z dekoltem i nie zauważyłem niskiego odfermentowania. Jak zacierałeś, jakie BLG początkowe i końcowe, czym mierzone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Refraktometr (wiem jak się tego używa), początkowe 12, końcowe 8,6. Nigdy czegoś takiego nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Drożdże troszku się szybko zwinęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 31 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Trochę to dziwne, albo jest jeszcze jedna możliwość, że rozkalibrowałem przez przypadek refraktometr i nawet o tym nie wiem. Sprawdzę w tygodniu, może to błąd w odczycie. Piwo robiłem na Gozdawa Old German. Nigdy nie miałem problemu z tymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 W dniu 30.01.2022 o 20:33, Nazwa użytkownika napisał: Czy dekokcja może wpłynąć na niskie odfermentowanie brzeczki? Chyba jest to możliwe. Robiłeś klasyczną dekokcje czy tzw. odwróconą? Odbierałeś gęste czy rzadkie? Jak gęste to może się nie zatarło za pierwszym razem i jak poszło do gotowania i wróciłeś to było już za późno bo było już za mało enzymów? Może jest dużo skrobi albo dekstryn i stąd problemy z fermentacją. Ciężko powiedzieć - musiałbyś wszystko opisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 (edytowane) A próba jodowa jak wyszła? Jeśli załóżmy zagotowalbys cały zacier to próba jodowa będzie ok ale ubijesz enzymy i powstaną głównie dekstryny. Jak przeprowadzałeś dekokcje i jak temperaturę podnosiłeś? Edytowane 2 Lutego 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się