Piotr Ba Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Dzień dobry. Czy ponad 24 godzinny lag - tzn do czasu pojawienia się babelkowania grozi czymś jeśli chodzi o balans końcowy piwa? Drożdże ejlowe zadane ze 1.2 litra startera. Tzn czy przyłożyć się do tego samego piwa na gęstwie a to tylko przefermentowac i już? Chodzi o to ze jedzie na KPD i nie wiem czy dalej już wobec tego przykładać się do tej pierwszej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Jaka temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Zawsze się przykładaj. Po refermentacji będziesz wiedział czy dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 11 do 12 st C na zewnątrz. Zamierzana temp. fermentacji ok. 15 st C. Chodzi mi o to ze znam podstawy i wiem ze lag jest normalny ale to jest zadane ze startera i myślałem ze bardziej ruszy z kopyta. Temp. jest dobra bo ta fermentacja ma być na maks. dolnej granicy. Chodzi mi o to czy lag ze startera to jest sth to worry about. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Wiele zależy od tego, jaka byłą przyczyna laga. - za niska temperatura? - coś nie tak z jakością startera, lub ilością? - szok termiczny? - słabo natleniona brzeczka? Nie wiem jakie jeszcze mogą być przyczyny... przy czym pierwszy z wymienionych przeze mnie jest najmniejszym problemem. Jak rozumiem, jest to dolna granica dla tych drożdży, więc należy się spodziewać zwiększonego laga bez skutków ubocznych. Choć ja się boję, że może to być też 3, nie podałeś jaka była temperatura startera i brzeczki podczas zadawania. 2 i 4 uważam za mało prawdopodobne u Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Fermentacja jest już na ukończeniu. Oznaki rurkowe fermentacji dokładnie po 24 godzinach - i dobrze bo brzeczka uzyskała pożądaną temperaturę - fermentacja przebiega w temp. 13,6 st C więc nawet przerwy diacetylowej pewnie nie ma potrzeby robić - to jest szczep ubogodiacetylowy. Szok termiczny nie - niemożłiwe. Moje pdejrzenie jest takie że szczep ejlowy nie lubi niskiej temperatury i dlatego tak się stało. Taką samą warkę robię 1 marca na gęstwię to zobaczę jak wystartuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Przede wszystkim napisz jakie to drożdże i jaka gęstości i objętość brzeczki.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 8 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Z Paffgen (nr 2565) ekstrakt 12, 21 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Jak dla mnie to taki starter w tej temperaturze był trochę mały. Generalnie im niższa temperatura tym ten start jest trochę trudniejszy. Faktycznie drożdże do kolsha mogą pracować nawet w 13 stopniach ale myślę że dla startera i 21 litrów brzeczki o gęstości 12 to mogły być trudne warunki. Dlatego pewnie lag się przedłużył.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 16 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Lageruje się już ma 2 st C. Mam czas jeszcze do maja żeby pyknąć to samo ale na gęstwie z tego piwa. Myślę że 150 ml tej gęstwy starczy. Na kpd pojedzie jedno z dwóch to które będzie moim zdaniem lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 25 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Już jest. Ale od pilsa to się niewiele różni. Goryczka nie tak ostra i trochę inny profil słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się