scooby_brew Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Warka: 11 gal (41.6 L) OG: 1.062 (15.3 Plato) IBU: 60.3 SRM: 8.2 Wydajność: 72% Słody: 24 lbs. (10,9 kg) Pale Malt 1.5 lbs. (0.6 kg) Crystal 20L 0.5 lb. (0.2 kg) Cara-Pils Dextrine Malt Chmiele: 2.00 oz. (57 g) Centennial 60 min. 1.00 oz. (28 g) Cascade 40 min. 1.00 oz. (28 g) Willamette 40 min. 1.00 oz. (28 g) Cascade 10 min. 1.00 oz. (28 g) Willamette 10 min. 1.00 oz. (28 g) Cascade 0 min. 1.00 oz. (28 g) Willamette 0 min. 4.00 oz. (114 g) Cascade Dry Hop Drożdże: US-05 Zacieranie: 152F (67 °C), 60 min. Uwagi smakowe: Bursztynowy kolor. Kwiatowy, cytrusowy nos. Smak sosny i cytrusa, później owocowy. Niska słodowość, zbalansowany smak. Dodatkowe uwagi: duża część smaku w tym piwie to mieszanka chmieli Cascade i Willamette. Mieszanka tych dwóch chmieli daje nowy smak, zupełnie inny niż same Willamette lub Cascade. To piwo najlepiej smakuje świeże, np. serwowane z kega 4 tygodnie po warzeniu, z chmieleniem "na sucho" na 1 tydzień przed kegowaniem. Ta receptura w "wersjii polskiej", na 21L: Słody: 5 kg pils 0,3 kg karamelowy 0,1 kg carapils Chmiele: 40 g marynka 60 min 20g marynka 40 min 15 g Willamette 10 min 15 g Cascade 10 min 15 g Willamette 0 min 15 g Cascade 0 min 50 g Cascade na zimno Drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min Edytowane 5 Stycznia 2014 przez scooby_brew czarymary i pershi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Popełniłem coś takiego tylko 12 BLG. U mnie wraz z dojrzewaniem się nie pogarsza, jestem pozytywnie zaskoczony jak aromat się utrzymuje. Przy samym cascade albo citra aromat zanikał po 2 miesiącach leżakowania a tu jest dużo lepiej - piwo się ułożyło a aromat został. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) w Polsce mamy dostępne tylko takie słody http://twojbrowar.pl...l/68-briess-usa którym z nich zastąpić słód Crystal 20L i w jakiej ilości? Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) którym z nich zastąpić słód Crystal 20L Kolorem najbliższy jest Caramel Veinne Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Według tabeli z forum, można użyć CaraRed lub karmelowy czerwony. Oczywiście jeżeli Kolega bierze pod rozwagę innych producentów słodu. Osobiście polecam ten przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Wiem że ten Caramel Veinne kolorem pasuje najlepiej kolorem ale według opisu na stronie Briess : Excellent in Vienna-style lagers and Belgian-style Abbey Ales. Chciałem uwarzyć jak najbardziej odwzorowaną kąpię piwa scoobjiego. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bob Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Wiem że ten Caramel Veinne kolorem pasuje najlepiej kolorem ale według opisu na stronie Briess : Excellent in Vienna-style lagers and Belgian-style Abbey Ales. Chciałem uwarzyć jak najbardziej odwzorowaną kąpię piwa scoobjiego. C Właśnie sączę to piwo (oczywiście zrobione przeze mnie a nie przez autora receptury). Przepis uważam za świetny - wszedł na stałe do mojego portfolio - w niczym nie ustępuje komercyjnym przedstawicielom stylu (oczywiście dostępnym w RP). Ja zastępuję crystal 20 carahellem - nie lubię aipa zbyt karmelowego. Zasada Scoobiego - OG zbliżone do IBU - bardzo mi odpowiada. Piwo wychodzi niesłychanie zbalansowane i pijalne. Pozdrawiam autora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 wymyślam zarys receptury, zaczynam szukać jak to może smakować - BAM! - trafiam na wątek, gdzie scooby już to uwarzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam, wiem, że trochę odgrzewam temat, ale właśnie robię swoje pierwsze AIPA i korzystam z tego przepisu. Zastanawia mnie, jak najlepiej przeprowadzać fermentację, myślałem o czymś takim: Burzliwa aż do ustania fermentacji, czyli pewnie 6-8 dni w temperaturze początkowej otoczenia 17-18 stopni i wraz ze zwalnianiem fermentacji podnosić do 21-22 stopni i jakieś 10 dni cichej w temperaturze 16-17 stopni. Jednak widzę, że ten styl dopuszcza lekko estrowe aromaty co sugerowało by wyższe temperatury przy burzliwej. Co najlepiej zadziała w tym piwie? Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Pamiętaj , że temperatura burzliwej może być nawet kilka stopni wyższa niż otoczenia . Dlatego nie "szalałbym" z tym przenoszeniem do 21-22 stopni tylko trzymał w tych 17 - 18 jeśli masz takie warunki coby z kwiatkami nie przesadzić Edytowane 13 Lutego 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Kolego Quick.Ben, nie przejmują się procesem fermentacji, tony amerykańskiego chmielu przykryją każdą wadę A tak poważnie, polecam ponownie ten przepis, choć z drugiej strony, to jedyna AIPA jaką do tej pory popełniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Tak chyba zrobię, mam możliwość trzymać stałą wybraną temperaturę od 15 do 24 stopni, więc ustalę na te 17 i zobaczymy co wyjdzie. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że przy tej ilości chmielu i tak nie jest to kluczowa kwestia . Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) Scooby_brew, kilka pytań odnośnie tej receptury. Być może za mocno kombinuję oddalając się nieco od pierwotnej receptury, ale interesuje mnie Twoja odpowiedź . 1. Zgodnie z jej wersją niepolską, każdego z chmieli aromatycznych dajemy po 15 gr. w 40, 10 i 0 minucie. Chmiel jest w paczkach po 50 gr, więc po 5 gr. Cascade i Willamette zostaje. Kiedy wg. Ciebie najlepiej dodać te resztki, w 40, 10, 0 minucie, na zimno, może dodać do goryczki na 60 minut? Nie chcę, żeby mi takie resztki zostawały, wolę kupić świeżą paczkę do następnego piwa. Edytowane 28 Marca 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Ja bym dał na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) 2. Wg. obliczeń w BS2 potrzebuję 30 gr. Centennial na goryczkę. Czy pozostałe 20 gr. z paczki będzie pasować jako dodatek na zimno? Jest on nazywany "Cascade na sterydach" więc zakładam, że ma podobne właściwości aromatyczne, aczkolwiek więcej AA (jeszcze go nie używałem, więc tylko zakładam ). W związku z tym teoretycznie powinien dać podobny efekt, co Cascade. Jakie są Twoje doświadczenia w tej kwestii? Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 uwarzyłem piwo wg receptury scoobiego, mam tylko pytanie odnośnie chmielenia na zimno- na ile dni przed rozlewem chmielić na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Nie więcej niż 5, osobiście staram się 3-4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 ok, dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Ciekawa receptura, po opisie wnioskuję, że piwo smakowo by mi bardzo podeszło. Sprzęt wreszcie do mnie jedzie, chyba zrobię ją jako moją pierwszą warkę ever. Dam znać jak proces przebiega. Pozdrawiam twórcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarymary Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Warka: 11 gal (41.6 L) OG: 1.062 (15.3 Plato) IBU: 60.3 SRM: 8.2 Wydajność: 72% Słody: 24 lbs. (10,9 kg) Pale Malt 1.5 lbs. (0.6 kg) Crystal 20L 0.5 lb. (0.2 kg) Cara-Pils Dextrine Malt Chmiele: 2.00 oz. (57 g) Centennial 60 min. 1.00 oz. (28 g) Cascade 40 min. 1.00 oz. (28 g) Willamette 40 min. 1.00 oz. (28 g) Cascade 10 min. 1.00 oz. (28 g) Willamette 10 min. 1.00 oz. (28 g) Cascade 0 min. 1.00 oz. (28 g) Willamette 0 min. 4.00 oz. (114 g) Cascade Dry Hop Drożdże: US-05 Zacieranie: 152F (67 °C), 60 min. Uwagi smakowe: Bursztynowy kolor. Kwiatowy, cytrusowy nos. Smak sosny i cytrusa, później owocowy. Niska słodowość, zbalansowany smak. Dodatkowe uwagi: duża część smaku w tym piwie to mieszanka chmieli Cascade i Willamette. Mieszanka tych dwóch chmieli daje nowy smak, zupełnie inny niż same Willamette lub Cascade. To piwo najlepiej smakuje świeże, np. serwowane z kega 4 tygodnie po warzeniu, z chmieleniem "na sucho" na 1 tydzień przed kegowaniem. Ta receptura w "wersjii polskiej", na 21L: Słody: 5 kg pils 0,3 kg karamelowy 0,1 kg carapils Chmiele: 40 g marynka 60 min 20g marynka 40 min 15 g Willamette 10 min 15 g Cascade 10 min 15 g Willamette 0 min 15 g Cascade 0 min 50 g Cascade na zimno Drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min Ciekawy przepis, wypróbuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Panowie, Planuję uwarzyć to piwo jednak w zamrażarce od niedawna zalega mi 50 g Citry. W jakim momencie najlepiej było by ją wykorzystać? Na zimno zamiast Cascade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Może być. Ewentualnie dawki Cascade zastąp mieszkanką Cascade+Citra, ale to wymagałoby przeliczenia alfakwasów, bo Citra ma ich więcej. Quick.Ben 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Faktycznie można by użyć razem z Cascade. Ale szczerze mówiąc jestem ciekaw efektu Citry przy chmieleniu na zimno więc chyba taką opcję wykorzystam. Dzięki;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Faktycznie można by użyć razem z Cascade. Ale szczerze mówiąc jestem ciekaw efektu Citry przy chmieleniu na zimno więc chyba taką opcję wykorzystam. Dzięki;) Robiłem już kilkanaście różnych piw tego typu, Drunken Jedi IPA też zrobiłem 2 razy, jednocześnie robiłem ten przepis też 2 razy : http://www.wiki.piwo.org/American_IPA,_Szymon_Kierszniowski_(sziszi). Patrząc na koszt amerykańskiego chmielu mogę Ci polecić z czystym sumieniem zrobienie tego aipa od Szisziego. Smak jest praktycznie taki sam, aromat też, chmiele łatwiej dostępne i taniej wychodzi, przynajmniej wychodziło 2 lata temu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się