MMich Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 (edytowane) Siemka! Właśnie zabieram się do nastawiania swojej drugiej warki. Postanowiłem kupić brewkita i po tygodniu fermentacji wrzucić chmiel na zimno. Jak w tytule, kupiłem 30g Galaxy i 30g Vic. Secret. Brewkit to Black Rock Pale Ale. Troszkę poczytałem i podobno obydwa te chmiele są dosyć podobne do siebie w smaku i ponadto dają sporo goryczki. Zastanawiam się teraz czy jeśli obydwa te chmiele wrzucę na zimno tj. 60g ogółem, to piwo nie będzie zbytnio gorzkie (piwa ma wyjść ok 23l). Robił ktoś kiedyś takie combo z tych chmieli i zna może skutki? Może lepiej będzie dochmielić tylko jednym z nich lub po 15g z każdego? Z góry dzięki za odpowiedź! Edytowane 14 Marca 2022 przez MMich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Na pewno nie będzie za dużo, nawet na 10 litrów. Chmielenie na zimno nie wprowadza szczególnie goryczki, chociaż jeśli się np. przetrzyma chmiel zbyt długo może wyjść "łodyga", a jeśli się nie odfiltruje lub nie zrobi dobrego cold crash, to może być hop burn (piekące odczucie). W tym wypadku mówimy jednak o niewielkich ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMich Opublikowano 14 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 @Łachim Dzięki za odpowiedź! Czyli nie przejmować się i po tygodniu sypać całość do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Tak bym zrobił, przy czym nie tyle po tygodniu, co wtedy, kiedy fermentacja prawie ustanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMich Opublikowano 14 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 @Łachim no tak, tak to miałem na myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 (edytowane) Pamiętaj później o dobrym odfiltrowaniu chmielin, Podstawowe metody to pończocha i druciak na rurkę przy przelewaniu. Edytowane 14 Marca 2022 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMich Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 W dniu 14.03.2022 o 20:03, punix napisał: Pamiętaj później o dobrym odfiltrowaniu chmielin, Podstawowe metody to pończocha i druciak na rurkę przy przelewaniu. Dzięki za czujonsc! Mam troche inny sposób ale równie skuteczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi