Glabro Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Z gęstwa różnie może być, jeśli nie masz do niej pewności. Poprzednie piwo zabutelkowales z wyższym ekstraktem końcowym, to nie do końca możesz być pewnym co ten cukier dalej przejada. Czy dzikie drożdże? Piwo dalej będzie dobrze smakować chyba, że te drożdże zjedzą na tyle, że wyjdzie kwach. Obstawiam jednak słabe drożdże, zbyt mała ilość i w momencie jak dostały glukoze to jeszcze podjadły cukry, których wcześniej nie ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Jedno to możliwa słaba kondycja drożdży. Drugie co możliwe: jeśli na zaawansowanym etapie fermentacji, kiedy zaczyna zwalniać, temperatura w wiadrze chce siadać i wtedy jeśli zdarzyło się jeszcze lekkie ochłodzenie otoczenia, to mamy uśpienie drożdży i stałe Blg. Nowy cukier po rozlewie mógł je obudzić i popracowały jeszcze nad cukrami z brzeczki. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Czy słabe drożdże mogą dobrze startować a potem objawia się ich słabość albo mała ilość i nie dojadają do końca? W zestawach BA które wcześniej warzyłem nawet przy 15blg wystarczała jedna saszetka. Czy przy zacieraniu będzie aż taka różnica i potrzeba 2 saszetek drożdży? Przy takim układzie do warki IPA 16blg powinienem dać dwie saszetki US-05? Temat gęstwy, po czym poznać że jest kiepska, tu dawałem ok 3tygodniową i wyglądała dobrze. Nawet jak wyciągnąłem z lodówki to po godzinie w ciepłe widać było że pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 7 godzin temu, łysy ĄĘ napisał: Jedno to możliwa słaba kondycja drożdży. Drugie co możliwe: jeśli na zaawansowanym etapie fermentacji, kiedy zaczyna zwalniać, temperatura w wiadrze chce siadać i wtedy jeśli zdarzyło się jeszcze lekkie ochłodzenie otoczenia, to mamy uśpienie drożdży i stałe Blg. Nowy cukier po rozlewie mógł je obudzić i popracowały jeszcze nad cukrami z brzeczki. Mam teraz na tapecie te dwie warki w fermentacji, ślubuję do jednej dodać trochę glukozy, może faktycznie drożdże są uśpione. Pytanie ile tej glukozy dodać, 50g wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Jumpi napisał: Mam teraz na tapecie te dwie warki w fermentacji, ślubuję do jednej dodać trochę glukozy, może faktycznie drożdże są uśpione. Pytanie ile tej glukozy dodać, 50g wystarczy? Ale nie dawaj za wczasu. Po prostu jak znów dojdziesz do 5plato i nie będziesz miał spadku plato (zakładając finalne 2,5) pomimo podwyższenia temperatury to wtedy ewentualnie możesz dodać glukoze i zobaczyć czy fermentacji ruszy i kiedy się zakonczy. 50g to mało.Min 100g na 20l daj. Ale może się okazać że nie będziesz musiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Właśnie rozbroilem bombkę? Efekt wcześniejszej warki i niedofermentowania. Na szczęście łączenia na kręgu wytrzymały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Szkoda beczki. A nie pisaliśmy przypadkiem aby to trzymać w zimnie i sprawdzać jak szybko się to nagazowuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Jak jest niedofermentowane, to ja bym się nie bawił w glukozę, tylko ewentualnie dał bretty i zostawił na 3 miesiące lub więcej (zrobiłem tak z porterem bałtyckim, poleżał 9 miesięcy i wyszedł ok, choć nadal za mało wytrawny). Na przyszłość warto korzystać z kalkulatorów drożdży (nieważne, co piszą w instrukcjach) i w razie wahania dać więcej niż mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Dodałem po 100g glukozy do każdej warki i jedna ruszyła i mocno bombluje a druga w ogóle. Poczekam do końca tygodnie i zobaczymy jakie będzie blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 W dniu 25.04.2022 o 14:05, Jumpi napisał: Dodałem po 100g glukozy do każdej warki i jedna ruszyła i mocno bombluje a druga w ogóle. Poczekam do końca tygodnie i zobaczymy jakie będzie blg Ciężko powiedzieć. Może drugi fermentor masz nieszczelny i nie babelkuje. Dodanie 100g dla 20l warki powinno zwiększyć gestosc o ok. 0,5 plato. Zobacz później o ile spadła gestosc. Czy tylko te 0,5 z glukozy czy więcej. Zapewnij nieco wyższa temp. Fermentacji niż miałeś oczywiście nie przyginając i nie przekraczając temp max. dla szczepu. US-05 ma chyba do 25 stopni i pewnie daje wtedy sporo estrow ale jak to koniec fermentacji to nie ma już takiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jumpi Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Po tych 5 dniach wygląda bez zmian, dalej jest po 5blg, czyli przerobiły te dodatkowe 100g i nic więcej. Planuje w weekend je rozlać, tylko pytanie ile dać glukozy do referentacji? Odliczając to 100g czy dać pełna dawkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Skoro te 100 g przejadły to z tego dwutlenku węgla już nie będzie. Najlepiej użyć kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się