pogo Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) Mimo dość dużej liczby warek dopiero trzeci raz robię cold crush... I właśnie zauważyłem niepojące zjawisko. Możliwe, że było też wcześniej, ale nie zwróciłem uwagi. Otóż... gdy temperatura spadła poniżej 7°C (może wcześniej, ale nie zaglądałem) to znikła woda z rurki fermentacyjnej (mam taką "kieliszkową", "cichą"). Pewnie została zassana do pojemnika z piwem. To normalne? Nie to bym się specjalnie martwił. Fermentacja się skończyła, woda w rurce była z RO, a sama rurka też z zatyczką, potraktowana wcześniej spirytusem, więc myślę, że szanse na zakażenie są znikome... Ale i tak pewien niesmak zostaje... a przecież czasem daje się oleju, przy piwach, które muszą długo stać, a tego bym już zdecydowanie nie chciał mieć zmieszanego z piwem. Jak sobie z tym radzicie? Edytowane 23 Marca 2022 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Praw fizyki nie oszukasz, zimnoto się kurczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Dzięki, ale... Wiem, dlatego moim głównym pytaniem było: jak sobie z tym radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Nie używamy rurek tylko uchylamy wieko.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Ja przed cold crashem wypycham cześć atmosfery z fermentora tj. wyciągam rurkę i naciskam wieko. Potem kładę na wieko 2 butelki z zamrożoną woda i dopiero z powrotem montuję rurkę. Od kiedy tak robię to nie zaciąga mi płynu z bulgotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 15 godzin temu, pogo napisał: Mimo dość dużej liczby warek dopiero trzeci raz robię cold crush... I właśnie zauważyłem niepojące zjawisko. Możliwe, że było też wcześniej, ale nie zwróciłem uwagi. Otóż... gdy temperatura spadła poniżej 7°C (może wcześniej, ale nie zaglądałem) to znikła woda z rurki fermentacyjnej (mam taką "kieliszkową", "cichą"). Pewnie została zassana do pojemnika z piwem. To normalne? Nie to bym się specjalnie martwił. Fermentacja się skończyła, woda w rurce była z RO, a sama rurka też z zatyczką, potraktowana wcześniej spirytusem, więc myślę, że szanse na zakażenie są znikome... Ale i tak pewien niesmak zostaje... a przecież czasem daje się oleju, przy piwach, które muszą długo stać, a tego bym już zdecydowanie nie chciał mieć zmieszanego z piwem. Jak sobie z tym radzicie? To przecież proste, rozszczelnić pokrywę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Starsan wlewam.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się