Mijnheer Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Cześć! Za mną już 19 warek i jako 20. postanowiłem zrobić pilsa nowozeladzkiego. Poniżej przepis na 23 litry: Pilzneński Weyermann: 4.5 kg Carapils: 0.3 kg Monachijski Jasny Viking Malt: 0.3 kg Woda RO z następującymi minerałami (w ppm) Ca2+ 67 ppm Mg2+ 5 ppm CaCO3 20 ppm SO42- 79 ppm Cl- 75 ppm Na+ 9 Alkaliczność rezydualna -31 Zacieranie: 63 45' 67 20' 72 10' 77 5' Gotowanie 90 min Chmielenie: Waimea 10 g 60' Waimea 20 g 10' Wai-iti 40 g 10' Mech irlandzki 10' Wai-iti 60 g 20' hopstand w 70°C Fermentacja: 2 paczki W-37/70 12°C 5 dni 13°C 3 dni 16°C 2 dni Diacetylowa 19°C 3 dni "lagerowanie" w 6°C 10 dni W czasie butelkowania zauważyłem, że piwo jest mętne. Mętność pozostała po ogrzaniu do temperatury pokojowej więc to nie zmętnienie na zimno. Po wypiciu próbki w czasie butelkowania wykluczam też infekcję. Dwie możliwości jakie mi zostają to: 1) taniny wypłukane w czasie wysładzania -ale byłoby je chyba czuć w smaku i wytrąciłyby się w czasie lagerowania? 2) nieprzerobiona skrobia? Nie robiłem próby jodowej, nie mierzyłem pH zacieru i nie dodawałem kwasu/słodu zakwaszającego. Czy myślicie że to może być przyczyna i jeśli tak to co robić na przyszłość? Czy będzie konieczny zakup pH-metru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Opisz może bardziej tę mętność, bo trudno wyrokować. W ciemno bym typował kompleksy polifenolowo-białkowe jak przy NEIPA, a raczej bym wykluczył zmętnienie skrobiowe, jeśli Twój termometr działa poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Fermentacja trochę krotka. Czy po schłodzeniu piwo klaruje się? Jak szybko schłodziłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży?Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 29 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 52 minutes ago, Łachim said: Opisz może bardziej tę mętność, bo trudno wyrokować. W ciemno bym typował kompleksy polifenolowo-białkowe jak przy NEIPA, a raczej bym wykluczył zmętnienie skrobiowe, jeśli Twój termometr działa poprawnie. Mam nadzieję, że zdjęcie pomoże. Nie jest tak mętne jak typowe NEIPA. Te kompleksy powinny się wytrącić w czasie lagerowania, nie? I chyba nie powinno ich być w temperaturze pokojowej? O wiele klarowniejsze piwa wychodzą mi na S-04 i US-05 przy 3-dniowym cold crashu w 6°C, a w tym przypadku też mam polifenole i białka 1 hour ago, Robert87 said: Fermentacja trochę krotka. Czy po schłodzeniu piwo klaruje się? Jak szybko schłodziłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży? Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Fermentacja była monitorowana hydrometrem wifi i na pewno się skończyła piwo było mętne przy butelkowaniu (miało wtedy około 10°C) i teraz w temperaturze pokojowej. Jak skończy refermentować to znowu schłodzę. Brzeczka była schłodzona do 12°C w ciągu około jednej godziny, może nieco dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Zobacz za dwa miesiące czy będzie dalej mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Następnym razem użyj żelatyny i będzie Pan zadowolony. grandfso i Łachim 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 To nie możliwe. Ten szczep daje kalrowne piwo. Daj do 1-2 st C na kilka dni przed rozlewem i powinno się wyklarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Raczej opalizujące niż mętne.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 21 godzin temu, Piotr Ba napisał: To nie możliwe. Ten szczep daje kalrowne piwo. Daj do 1-2 st C na kilka dni przed rozlewem i powinno się wyklarować. 3 tyg fermentacji pod ciśnieniem i tydzień CC . 100g chmielu na gorąco, pilznenski 77.8% wiedeński 22.2% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się