lechu555 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 W dniu 9.01.2023 o 21:45, Billy the Kid napisał: Robienie piwa z ekstraktów jest mało opłacalne i przede wszystkim nie daje takiej satysfakcji jak warzenie ze słodu. Przerabiałem różne warianty warzenia i na dłuższą metę tylko robinie piwa od podstaw ze słodu, z pełnym sprzętem, łącznie z komorą fermentacyjną (i to najlepiej lodówka ze sterownikiem). 8 godzin zacierania, filtracji, gotowania, chłodzenia i sprzątania niebotycznego pier***nika w kuchni - czy ja wiem czy to taka satysfakcja... dla kogoś kto już ma choćby jedną warkę za sobą i się w to wkręcił to pewnie, że tak. Ale gdybym miał kogoś zachęcić do wejścia w ten świat to na pewno nie chciałbym go wystraszyć na początku wizją poświęcenia na to tyle czasu tylko pokazałbym, że uzyskanie dobrych efektów nie musi się wiązać z dużym nakładem, a koszty i tak są tańsze niż koncerniak w sklepie, nie wspominając o jakości (wspominajac niniejszym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 14 godzin temu, anteks napisał: A który to tani pijalny koncerniak? ŻAPA hyhy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radarinho Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 A który to tani pijalny koncerniak?Wspomniałem o pijalnym, a nie tanim;) Napiszę tak: w cenie, w której wychodzi mi piwo z ekstraktu, nic co bym wypił, jako pierwsze trzy piwa nie kupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 W dniu 11.01.2023 o 10:59, Radarinho napisał: Wspomniałem o pijalnym, a nie tanim;) Napiszę tak: w cenie, w której wychodzi mi piwo z ekstraktu, nic co bym wypił, jako pierwsze trzy piwa nie kupię aha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 19 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Statystyki za 2023, sprzedaż spadła o 7-8% https://www.bankier.pl/wiadomosc/Piwo-drozeje-sprzedaz-spada-Czy-Polacy-na-dobre-odwracaja-sie-od-tego-trunku-8696489.html https://inwestycje.pl/biznes/rynek-piwa-spadl-wolumenowo-o-ok-7-8/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego W lutym tego roku rzemieślniczy Browar Pinta rozpoczął warzenie serii eksperymentalnych piw z użyciem całkowicie nowych odmian chmieli i chmielowych innowacji. Jest to efekt zaproszenia browaru z Wieprza do dwóch prestiżowych programów, testujących chmielowe nowinki z Nowej Zelandii i Stanów Zjednoczonych. https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/topowy-polski-browar-rzemieslniczy-eksperymentuje-z-nowymi-chmielami-z-usa-i-nowej-zelandii,248307.html zasada i elroy 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego (edytowane) @monodem świetny njus ale to chyba bardziej do wieści piwowarskich a nie kryzysowych. Tymczasem GazWyb i TokFM informują: https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103090,30731096,zetki-wyciely-browarom-numer-producenci-piwa-w-panice.html Edytowane 25 Lutego przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 15 godzin temu, zasada napisał(a): @monodem świetny njus ale to chyba bardziej do wieści piwowarskich a nie kryzysowych. Racja. Pomyłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi