Kluner Opublikowano 27 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 (edytowane) Witam, Nastawiłem warkę i fermentuje w piwnicy (west Coast Ipa). Temperatura była tam idealna bo równo 18 stopni. Po tygodniu zajrzałem pierwszy raz i "bulkało" ~2x / minutę ). Obecnie po 1.5 tygodniu fermentacji przez ostatnie chłodniejsze dni i noce temperatura zaczyna tam spadać i pojawia się 17, czasami 16 stopni, a widzę że noce idą jeszcze chłodniejsze. Zastanawiam się czy nie przenieść całości do mieszkania gdzie temperatura będzie z kolei 21-22 stopnie, żeby za niska temperatura nie zmuliła drożdży? Szczególnie, że będę chmielił na zimno i ostatnio poznałem taki termin jak "hop creep" związany z cukrami w chmielu i ryzykiem granatów. (?) Stąd też zastanawiam się czy na koniec nie dać całości do wyższej temperatury, żeby Drożdże podziałały mniej ospale i przefermentowały to co mają. (oczywiście blg będę mierzył za kilka dni przed zadaniem chmielu na zimno i wrzucę dopiero kiedy spadnie do 1/4 początkowej wartości)). Z góry dzięki za odpowiedzi! ? Edytowane 27 Maja 2022 przez Kluner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Po półtora tygodnia jest dobry moment żeby przenieść do wyższej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 27 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 A ile zostało jeszcze plato? Do wtorku zapowiadają chłodne dni a później ma byc gorąco. Może temperatura niedługo sama Ci wzrośnie w piwnicy i będzie ok. Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 27 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 7 minutes ago, Kluner said: dopiero kiedy spadnie do 1/4 początkowej wartości To do ilu spadnie zobaczysz dopiero jak fermentacja się skończy... Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluner Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 1 godzinę temu, Glabro napisał: A ile zostało jeszcze plato? Do wtorku zapowiadają chłodne dni a później ma byc gorąco. Może temperatura niedługo sama Ci wzrośnie w piwnicy i będzie ok. Pewnie wzrośnie, ale podejrzewam, że wróci do tych 18, może 19 stopni. Zastanawiam się po prostu czy pod koniec warto temperaturę podbić czy może być cały czas w takiej relatywnie niskiej. Chodzi mi tylko o to czy Drożdże zrobią co mają zrobić, żeby później nie obudziły się w wyższej temperaturze w butelkach ? A właśnie - czy po zabutelkowaniu z dodatkową porcją cukrów butelki zostawić w piwnicy w tych 18 stopniach czy zabrać na tydzień w temperaturę pokojową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 27 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 2 minutes ago, Kluner said: A właśnie - czy po zabutelkowaniu z dodatkową porcją cukrów butelki zostawić w piwnicy w tych 18 stopniach czy zabrać na tydzień w temperaturę pokojową? Możesz zostawić w 18°C. Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 27 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Godzinę temu, Kluner napisał: Pewnie wzrośnie, ale podejrzewam, że wróci do tych 18, może 19 stopni. Zastanawiam się po prostu czy pod koniec warto temperaturę podbić czy może być cały czas w takiej relatywnie niskiej. Chodzi mi tylko o to czy Drożdże zrobią co mają zrobić, żeby później nie obudziły się w wyższej temperaturze w butelkach ? A właśnie - czy po zabutelkowaniu z dodatkową porcją cukrów butelki zostawić w piwnicy w tych 18 stopniach czy zabrać na tydzień w temperaturę pokojową? Butelki trzymałbym w tych 18. Nie zanosilbym do domu. Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się