Jump to content

Spadająca temperatura

Recommended Posts

Witam, 

Nastawiłem warkę i fermentuje w piwnicy (west Coast Ipa). Temperatura była tam idealna bo równo 18 stopni. 

Po tygodniu zajrzałem pierwszy raz i "bulkało" ~2x / minutę ). 

Obecnie po 1.5 tygodniu fermentacji przez ostatnie chłodniejsze dni i noce temperatura zaczyna tam spadać i pojawia się 17, czasami 16 stopni, a widzę że noce idą jeszcze chłodniejsze. 

Zastanawiam się czy nie przenieść całości do mieszkania gdzie temperatura będzie z kolei 21-22 stopnie, żeby za niska temperatura nie zmuliła drożdży? Szczególnie, że będę chmielił na zimno i ostatnio poznałem taki termin jak "hop creep" związany z cukrami w chmielu i ryzykiem granatów. (?) Stąd też zastanawiam się czy na koniec nie dać całości do wyższej temperatury, żeby Drożdże podziałały mniej ospale i przefermentowały to co mają. (oczywiście blg będę mierzył za kilka dni przed zadaniem chmielu na zimno i wrzucę dopiero kiedy spadnie do 1/4 początkowej wartości)). 

Z góry dzięki za odpowiedzi! ?

Edited by Kluner

1 godzinę temu, Glabro napisał:

A ile zostało jeszcze plato? Do wtorku zapowiadają chłodne dni a później ma byc gorąco. Może temperatura niedługo sama Ci wzrośnie w piwnicy i będzie ok.

Pewnie wzrośnie, ale podejrzewam, że wróci do tych 18, może 19 stopni. Zastanawiam się po prostu czy pod koniec warto temperaturę podbić czy może być cały czas w takiej relatywnie niskiej. Chodzi mi tylko o to czy Drożdże zrobią co mają zrobić, żeby później nie obudziły się w wyższej temperaturze w butelkach ? 

A właśnie - czy po zabutelkowaniu z dodatkową porcją cukrów butelki zostawić w piwnicy w tych 18 stopniach czy zabrać na tydzień w temperaturę pokojową? 

2 minutes ago, Kluner said:

A właśnie - czy po zabutelkowaniu z dodatkową porcją cukrów butelki zostawić w piwnicy w tych 18 stopniach czy zabrać na tydzień w temperaturę pokojową?

Możesz zostawić w 18°C.

Godzinę temu, Kluner napisał:

Pewnie wzrośnie, ale podejrzewam, że wróci do tych 18, może 19 stopni. Zastanawiam się po prostu czy pod koniec warto temperaturę podbić czy może być cały czas w takiej relatywnie niskiej. Chodzi mi tylko o to czy Drożdże zrobią co mają zrobić, żeby później nie obudziły się w wyższej temperaturze w butelkach ? 

Butelki trzymałbym w tych 18. Nie zanosilbym do domu.