x1d Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 Ja mam silikonowy nałożony na oryginalną wylewkę z pompy w royalu, bo właśnie elastyczność mi odpowiada. Silikonowy możesz naciągnąć na sporo grubszy nypel i nie spadnie. Ja z tej rury nie mogę go wręcz ściągnąć. Ale przydałaby się pewnie stabilizacja, pomyślałbym o jakichś uchwytach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 W dniu 30.09.2023 o 10:58, Ununul napisał(a): Teraz zastanawiam sie nad jakims stabilniejszym rozwiazaniem typu rurki stalowe. Jak jest u Was? Zmień wężyki na silikonowe grubościenne i nie będzie problemu. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tu. Jestem w trakcie modernizacji i kompletowania gratów i właśnie kupiłem pompę MP-15RMP od Vevora Klik do allegro Teraz widzę, że gwint 1/2 cala jest nie nasz tylko NPT (w opisie jest w ogóle MPT 😅) I teraz pytam bardziej doświadczonych kolegów co z tym zrobić - czy szkuać u majfrendów przyłaczy NPT z pompy na wąż (a'la nypel)? Analogicznie z gara użyć wówczas przyłącza na bspt? Dalej, przy 1/2 cala jaki wąż silikonowy dobrać, 18mm średnica wewnętrzna się nada? Czyli z 1/2 cala na wąż 18mm da radę wyjść? Generalnie to chcę zbudować system jak na poniższym filmie, ale bez górnego zaworu. Zamiast tego chcę dać zawór dławiący na wyjściu z pompy, reszta jak w filmie. Najpewniej w czasie zacierania nie będę włączał obiegu (zacieram przez noc, na lenia), raczej jedynie do wysładzania podłączę pompę i później do transferu z garnka do fermentorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Oglądałeś filmik Sebastiana Domowy Strzał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 15 Lutego Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Sebastian ma ponad 300 filmów 😅 mówisz o tym? Dalej nie wiem na jakim wężu ma swój system przy pół calowych gwintach. Nie wiem jak system quick fit dobrać/skompletować /poszukać bo w życiu na oczy takiego systemu nie widziałem,stąd pytam. Jak widać kupując pompę z nie naszym gwintem już sobie utrudnilem, a gdzie tu dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi