Skocz do zawartości

Kadź zacierna


Szymon Mrozek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Przymierzam się do budowy kadzi zaciernej o pojemności 500l. Zastanawiam się jaki system ogrzewania byłby najlepszy oraz najtańszy w użytkowaniu. Niestety ogrzewanie parą odpada ze względu na koszty. Zacieranie miałoby się odbywać cyrkulacyjnie i potrzebuje jakiegoś wzoru, który pomógłby mi określić jaka będzie potrzebna wydajność pompy żeby efektywnie podnosić temperaturę zacieru. Jeśli jest ktoś, kto tworzył podobny projekt to proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, Eselchen napisał:

Jak zwiedziłem browar restauracyjny 10 hl to grzali brzeczkę w wymienniku cieplnym (jak w herms-HLT). A czym był grzany HLT to nie wiem.

A ja widziałem browar rzemieślniczy gdzie kadź grzali palnikiem gazowym od spodu (naprawdę żywym ogniem!!!)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.