Szymon Mrozek Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Witam, Przymierzam się do budowy kadzi zaciernej o pojemności 500l. Zastanawiam się jaki system ogrzewania byłby najlepszy oraz najtańszy w użytkowaniu. Niestety ogrzewanie parą odpada ze względu na koszty. Zacieranie miałoby się odbywać cyrkulacyjnie i potrzebuje jakiegoś wzoru, który pomógłby mi określić jaka będzie potrzebna wydajność pompy żeby efektywnie podnosić temperaturę zacieru. Jeśli jest ktoś, kto tworzył podobny projekt to proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 500 litrów przekracza najpopularniejsze objętości sprzętów piwowarów domowych. Podejrzewam, że poradnictwo w tym zakresie to już specjaliści od instalacji komercyjnych. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 500l to browary restauracyjne od 1000 małe rzemieślniki ps płaszcz olejowy grzany gazem lub prundem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 (edytowane) Jak zwiedziłem browar restauracyjny 10 hl to grzali brzeczkę w wymienniku cieplnym (jak w herms-HLT). A czym był grzany HLT to nie wiem. Edytowane 15 Lipca 2022 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 23 minuty temu, Eselchen napisał: Jak zwiedziłem browar restauracyjny 10 hl to grzali brzeczkę w wymienniku cieplnym (jak w herms-HLT). A czym był grzany HLT to nie wiem. A ja widziałem browar rzemieślniczy gdzie kadź grzali palnikiem gazowym od spodu (naprawdę żywym ogniem!!!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 16 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2022 Widziałem coś takiego: Instalacja samoróbka chyba na ~ 3 hl. Tak naprawdę to już taki samodzielny browar, wielkości restauracyjnych. Wygląda imponująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się