Skocz do zawartości

Browar domowy "Wapiennki"


Rekomendowane odpowiedzi

#9 Wędzone

 

5 kg Wędzony

1 kg Monachijaski typ II

0,5 kg Carahell

0,3 kg Monachijski prażony w piekarniku

 

51°C 10 min

62°C 40 min

72°C 30 min

78°C 15 min

 

30 g Marynka 60 min

15 g Lubelski 10 min

15 g Lubelski 5 min

 

Lager Brewferm

 

Skleroza :/ zapomniałem zamówić jakiegoś ciemnego by nadać piwu ciemniejszej barwy. Mała improwizacja. 0,3 kg monachijskiego własnoręcznie prażonego w piekarniku

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadane w 20°C i do lodówki ustawionej na 12. Właśnie pije pilsa zrobionego na nich, jedno małe opakowanie na 42l (dwa fermentatory). I jak jestem raczej niezadowolony z tego co uwarzę to (jak dla mnie) całkiem, całkiem :D Chmieliłem na zimno do jednego tabletka do drugiego cidra. Czuć różnice :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe podsumowanie. Zraszacz się sprawdził. Wlewałem jednorazowo ok 4-4.5l wody, razem poszło ok 17-18l. Myślę że mogłem jeszcze więcej ale nie miałbym gdzie tego trzymać. Wyszło 27 l wydajność o ile dobrze liczę ok 70%. Następnym razem mniejszy zasyp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#10 Pils

 

7 kg pilzneński

 

52°C 12 min

62°C 35 min

72°C 30 min

78°C 15 min

 

33g Magnum 60 min

33g Magnum 30 min

30g Lubelski 10 min

 

Saflager s-23

 

I stukneła 1 dziesiątka :)

 

Infekcja :) Poszło do wylania

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#11 Pils

 

4 kg pilzneński

 

52°C 10 min

62°C 20 min

72°C 40 min

 

 

 

78°C 10 min

35g Magnum 60 min

30g Lubelski 5 min

 

Saflager s-23

 

Infekcja.

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#12 AIPA

 

4,2 kg pilzneński

0,4 kg carapils

0,5 kg monachijski

0,3 kg karmelowy

0,2 kg specjal B

 

52st 12'

62st 20'

68st 40'

74st 15'

 

MH 15g amarillo

FWH 20g casade

28g citra 60'

15g amarillo 15'

15g amarillo 5'

15g amarillo 1'

 

Na zimno

25g amarillo

25g casade

25g chinook

drożdze US-05

 

21l 15 BLG

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#13 AIPA

 

5kg pale ale

0,4 kg carahell

0,5 kg wiedeński

 

67st 60'

 

22g Cascade 60'

25g Chinook 15'

25g Centennial 15'

15g Centennial 10'

15g Cascade 10'

15g Chinook 5'

15g Centennial 5'

15g Centennial 1'

15g Cascade 1'

 

Na zimno

27g Centennial

30g Chinook

 

drożdze US-05

 

Mam nadzieje że tym razem obeszło się bez literówki :P

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#14 Roggenbier zestaw BA

(HB wróć)

 

2.4 kg żytni

1.2 kg pilzneński

1.0 kg monachijski typ II

0,2 kg Caramunich typ II

 

10' 52 °C

30' 62 °C

45' 72 °C

5' 76 °C

 

78 °C filtracja

 

60' 10g Magnum

60' 10g Marynka

10' 10g Lubelski

 

 

WB-06

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak po renowacji. Zastanawiam się tylko jak zabezpieczyć przed rdzą. Może lakier bezbarwny??

Ładna robota.

Kiedyś odnawiałem wagę szalkową i potraktowałem ją potem złotym lakierem młotkowym (tak to cuś się kiedyś nazywało, ale było to dawno) wyglądała ta waga bajecznie po mojej renowacji. Musisz popytać w dobrym sklepie z lakierami co użyć do odnowienia takiego starego śrutownika, na pewno coś ci doradzą. Jak pociągniesz bezbarwnym będzie się tylko błyszczał a pod spodem będzie czarny - musiałbyś go wyszlifować do gołego czystego żeliwa by pod bezbarwnym wyszedł fajny efekt.

No i oczywiście ode mnie plusk za fajne robótki ręczne :cool:.

Edytowane przez alien71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak po renowacji. Zastanawiam się tylko jak zabezpieczyć przed rdzą. Może lakier bezbarwny??

Ładna robota.

Kiedyś odnawiałem wagę szalkową i potraktowałem ją potem złotym lakierem młotkowym (tak to cuś się kiedyś nazywało' date=' ale było to dawno) wyglądała ta waga bajecznie po mojej renowacji. Musisz popytać w dobrym sklepie z lakierami co użyć do odnowienia takiego starego śrutownika, na pewno coś ci doradzą. Jak pociągniesz bezbarwnym będzie się tylko błyszczał a pod spodem będzie czarny - musiałbyś go wyszlifować do gołego czystego żeliwa by pod bezbarwnym wyszedł fajny efekt.

No i oczywiście ode mnie plusk za fajne robótki ręczne :cool:.[/quote']

Witam.

Kupiłem stary śrutownik na allegro. Ja odmalowałem zwykłą farbą na rdzę coś jak hameraide.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kupiłem stary śrutownik na allegro. Ja odmalowałem zwykłą farbą na rdzę coś jak hameraide.

Akurat Hamerite na rdzę to jest zwykły marketingowy "pic na wodę, fotomontaż". Spróbuj się dowiedzieć czy da radę gdzieś go może poniklować, pochromować. Z farbami to bym uważał przy śrutownikach, które mają być jeszcze używane, mało która farba ma atest na spożywkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kupiłem stary śrutownik na allegro. Ja odmalowałem zwykłą farbą na rdzę coś jak hameraide.

Akurat Hamerite na rdzę to jest zwykły marketingowy "pic na wodę' date=' fotomontaż". Spróbuj się dowiedzieć czy da radę gdzieś go może poniklować, pochromować. Z farbami to bym uważał przy śrutownikach, które mają być jeszcze używane, mało która farba ma atest na spożywkę.[/quote']

OK.

Dokładnie w moim przypadku wyglądało tak:

1) śrutownik kupiony na allegro,

2) cały we rdzy,

3) rozkręcony, każda część oddzielnie,

4) wrzucony do pieca (ogrzewanie centralne, coś około 30 kw),

5) rdza się wypaliła,

6) pozostałości rdzy usunięte szczotką drucianą,

7) pomalowanie farbą (jeśli się nie mylę nobilesem na rdzę - młotkowa),

8) po 1,5 roku użytkowaniu i zmieleniu około 200 kg słodu - WSZYSTKO JEST OK. I jeszcze mi posłuży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety zdjęcie nie oddaje tego jak wygląda po czyszczeniu a wygląda całkiem całkiem. Chciałbym zachować ten efekt i nie psuć to farbą. Może jakiś pomysł ale taki który mogę wykonać sam w domu :cool:

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#15 AIPA

 

4,2 kg pilzneński

0,4 kg carapils

0,5 kg monachijski

0,3 kg karmelowy

0,2 kg specjal B

 

52st 10'

62st 15'

68st 45'

74st 5'

 

MH 25g Amarillo

60' 15g Amarillo

30' 15g Amarillo

15' 15g Amarillo

10' 20g Cascade

5' 20g Cascade

1' 15g Amarillo

1' 20g Cascade

 

Na zimno 7 dni

40 g Amarillo

40 g Cascade

 

US-05

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.