AndrzejKu Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 (edytowane) #9 Wędzone 5 kg Wędzony 1 kg Monachijaski typ II 0,5 kg Carahell 0,3 kg Monachijski prażony w piekarniku 51°C 10 min 62°C 40 min 72°C 30 min 78°C 15 min 30 g Marynka 60 min 15 g Lubelski 10 min 15 g Lubelski 5 min Lager Brewferm Skleroza zapomniałem zamówić jakiegoś ciemnego by nadać piwu ciemniejszej barwy. Mała improwizacja. 0,3 kg monachijskiego własnoręcznie prażonego w piekarniku Edytowane 5 Czerwca 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 27l 16BLG. Próbowałem przy pomiarach. Gdzie ten smak wędzonki?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Ile zadałeś tych brewferm lager i w jakiej temperaturze? Daj znać jak ci ruszą Mam złe wspomnienia z tymi drożdżami i jestem ciekaw jaka będzie Twoja ocena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zadane w 20°C i do lodówki ustawionej na 12. Właśnie pije pilsa zrobionego na nich, jedno małe opakowanie na 42l (dwa fermentatory). I jak jestem raczej niezadowolony z tego co uwarzę to (jak dla mnie) całkiem, całkiem Chmieliłem na zimno do jednego tabletka do drugiego cidra. Czuć różnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Małe podsumowanie. Zraszacz się sprawdził. Wlewałem jednorazowo ok 4-4.5l wody, razem poszło ok 17-18l. Myślę że mogłem jeszcze więcej ale nie miałbym gdzie tego trzymać. Wyszło 27 l wydajność o ile dobrze liczę ok 70%. Następnym razem mniejszy zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Ile zadałeś tych brewferm lager i w jakiej temperaturze? Daj znać jak ci ruszą Mam złe wspomnienia z tymi drożdżami i jestem ciekaw jaka będzie Twoja ocena. I wystartowały. Temp fermentacji 12°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 (edytowane) #10 Pils 7 kg pilzneński 52°C 12 min 62°C 35 min 72°C 30 min 78°C 15 min 33g Magnum 60 min 33g Magnum 30 min 30g Lubelski 10 min Saflager s-23 I stukneła 1 dziesiątka Infekcja Poszło do wylania Edytowane 15 Września 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) #11 Pils 4 kg pilzneński 52°C 10 min 62°C 20 min 72°C 40 min 78°C 10 min 35g Magnum 60 min 30g Lubelski 5 min Saflager s-23 Infekcja. Edytowane 20 Października 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) #12 AIPA 4,2 kg pilzneński 0,4 kg carapils 0,5 kg monachijski 0,3 kg karmelowy 0,2 kg specjal B 52st 12' 62st 20' 68st 40' 74st 15' MH 15g amarillo FWH 20g casade 28g citra 60' 15g amarillo 15' 15g amarillo 5' 15g amarillo 1' Na zimno 25g amarillo 25g casade 25g chinook drożdze US-05 21l 15 BLG Edytowane 1 Listopada 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 28g gitra 60'15g amatillo 15' Fajne nowe nazwy chmieli. Sorry, nie mogłem się powtrzymać. Szczególnie ta gitra mi się spodobała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) #13 AIPA 5kg pale ale 0,4 kg carahell 0,5 kg wiedeński 67st 60' 22g Cascade 60' 25g Chinook 15' 25g Centennial 15' 15g Centennial 10' 15g Cascade 10' 15g Chinook 5' 15g Centennial 5' 15g Centennial 1' 15g Cascade 1' Na zimno 27g Centennial 30g Chinook drożdze US-05 Mam nadzieje że tym razem obeszło się bez literówki Edytowane 1 Listopada 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 22g Cascade 60'25g Chinook 15' 25g Centennial 15' 15g Centennial 10' 15g Cascade 10' 15g Chinook 5' 15g Centennial 5' 15g Centennial 1' 15g Cascade 1' Fantazyjne chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Przepis na chmielenie pochodzi od BrowarmistrzaNY :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Wyzwanie:) Edytowane 31 Października 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 A tak po renowacji. Zastanawiam się tylko jak zabezpieczyć przed rdzą. Może lakier bezbarwny?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) #14 Roggenbier zestaw BA (HB wróć) 2.4 kg żytni 1.2 kg pilzneński 1.0 kg monachijski typ II 0,2 kg Caramunich typ II 10' 52 °C 30' 62 °C 45' 72 °C 5' 76 °C 78 °C filtracja 60' 10g Magnum 60' 10g Marynka 10' 10g Lubelski WB-06 Edytowane 10 Listopada 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) A tak po renowacji. Zastanawiam się tylko jak zabezpieczyć przed rdzą. Może lakier bezbarwny?? Ładna robota. Kiedyś odnawiałem wagę szalkową i potraktowałem ją potem złotym lakierem młotkowym (tak to cuś się kiedyś nazywało, ale było to dawno) wyglądała ta waga bajecznie po mojej renowacji. Musisz popytać w dobrym sklepie z lakierami co użyć do odnowienia takiego starego śrutownika, na pewno coś ci doradzą. Jak pociągniesz bezbarwnym będzie się tylko błyszczał a pod spodem będzie czarny - musiałbyś go wyszlifować do gołego czystego żeliwa by pod bezbarwnym wyszedł fajny efekt. No i oczywiście ode mnie plusk za fajne robótki ręczne . Edytowane 10 Listopada 2011 przez alien71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 A tak po renowacji. Zastanawiam się tylko jak zabezpieczyć przed rdzą. Może lakier bezbarwny?? Ładna robota. Kiedyś odnawiałem wagę szalkową i potraktowałem ją potem złotym lakierem młotkowym (tak to cuś się kiedyś nazywało' date=' ale było to dawno) wyglądała ta waga bajecznie po mojej renowacji. Musisz popytać w dobrym sklepie z lakierami co użyć do odnowienia takiego starego śrutownika, na pewno coś ci doradzą. Jak pociągniesz bezbarwnym będzie się tylko błyszczał a pod spodem będzie czarny - musiałbyś go wyszlifować do gołego czystego żeliwa by pod bezbarwnym wyszedł fajny efekt. No i oczywiście ode mnie plusk za fajne robótki ręczne .[/quote'] Witam. Kupiłem stary śrutownik na allegro. Ja odmalowałem zwykłą farbą na rdzę coś jak hameraide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witam.Kupiłem stary śrutownik na allegro. Ja odmalowałem zwykłą farbą na rdzę coś jak hameraide. Akurat Hamerite na rdzę to jest zwykły marketingowy "pic na wodę, fotomontaż". Spróbuj się dowiedzieć czy da radę gdzieś go może poniklować, pochromować. Z farbami to bym uważał przy śrutownikach, które mają być jeszcze używane, mało która farba ma atest na spożywkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witam.Kupiłem stary śrutownik na allegro. Ja odmalowałem zwykłą farbą na rdzę coś jak hameraide. Akurat Hamerite na rdzę to jest zwykły marketingowy "pic na wodę' date=' fotomontaż". Spróbuj się dowiedzieć czy da radę gdzieś go może poniklować, pochromować. Z farbami to bym uważał przy śrutownikach, które mają być jeszcze używane, mało która farba ma atest na spożywkę.[/quote'] OK. Dokładnie w moim przypadku wyglądało tak: 1) śrutownik kupiony na allegro, 2) cały we rdzy, 3) rozkręcony, każda część oddzielnie, 4) wrzucony do pieca (ogrzewanie centralne, coś około 30 kw), 5) rdza się wypaliła, 6) pozostałości rdzy usunięte szczotką drucianą, 7) pomalowanie farbą (jeśli się nie mylę nobilesem na rdzę - młotkowa), 8) po 1,5 roku użytkowaniu i zmieleniu około 200 kg słodu - WSZYSTKO JEST OK. I jeszcze mi posłuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Malowałem wszystkie elementy i żyję, co nie oznacza, że jest to zrobione super poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) Niestety zdjęcie nie oddaje tego jak wygląda po czyszczeniu a wygląda całkiem całkiem. Chciałbym zachować ten efekt i nie psuć to farbą. Może jakiś pomysł ale taki który mogę wykonać sam w domu Edytowane 10 Listopada 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) #15 AIPA 4,2 kg pilzneński 0,4 kg carapils 0,5 kg monachijski 0,3 kg karmelowy 0,2 kg specjal B 52st 10' 62st 15' 68st 45' 74st 5' MH 25g Amarillo 60' 15g Amarillo 30' 15g Amarillo 15' 15g Amarillo 10' 20g Cascade 5' 20g Cascade 1' 15g Amarillo 1' 20g Cascade Na zimno 7 dni 40 g Amarillo 40 g Cascade US-05 Edytowane 6 Grudnia 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 #16 Pils 5kg pilzneński 52st 15' 62st 30' 72st 30' 60' 40g Marynka 10' 30g Lubelski W-34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się