Prynt Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Czy macie może doświadczenie z warzeniem piwa konopnego (na konopii - przemysłowej oczywiście ? Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje co do takiego piwa. Edytowane 1 Czerwca 2008 przez Prynt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 Czy macie może doświadczenie z warzeniem piwa konopnego (na konopii - przemysłowej oczywiście ? Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje co do takiego piwa. A jaki cel miałoby dodawanie do piwa konopi (jakichkolwiek) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 1 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Cele czysto smakowe oczywiście (jak mówiłem - konopia przemysłowa). Na rynku mamy parę takich piw zagranicznych jak Hemp Valley, czy Cannabia. Nie mam zielonego pojęcia jak takie piwo warzyć, ale smak jest na tyle ciekawy, że chętnie bym spróbował. EDIT: Żeby nie było. Wykorzystywanie, posiadanie, przetwarzanie itd. konopi przemysłowej jest w 100% legalne. (ilość THC w nich zawarta jest na tyle mała, że jest uznawana za zupełnie nieszkodliwą) Edytowane 1 Czerwca 2008 przez Prynt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 Nigdy nie warzylem, bo nie pale ziola od lat i moim zdaniem jak lubisz Ziele to je pal a nie pij, ale znalazlem na google to: http://www.gardenscure.com/420/marijuana-cooking/56853-cannabis-beer.html Koles tam pisze, ze on warzy typowy porter lub stout z dodatkiem 1/2 uncji (7g.) meksykanskiego ziela, ktore dodaje na 30 min przed zakonczeniem gotowania. On twierdzi, ze po wypiciu ludzie dostaja "suchej geby i czerwonych oczu", chociasz moim zdaniem efekty nawet najmocniejszego ziola w proporcji 0.5 oz./5 gal (7 g./20 lit.) musza byc minimalne. Ja osbiscie bym dodal ziele na 5-0 min przed koncem gotowania, lub nawet bym sprobowal "suchego ziolowania", aby utrzymac smak i zapach. PS. Tutaj 'typowy" porter to porter z drozdzami ale, czyli "gornego drozdzowania", czy jak wy to tam nazywacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 2 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 Cóż, ten jego sposób musi być strasznie nieefektywny jeśli chce uzyskać walory nazwijmy to niesmakowe - THC łączy się z tłuszczem, dlatego np. gotuje się zielsko z mlekiem. W piwie chyba tłuszczy zbyt dużo nie ma? Ale wiesz, ja naprawdę miałem na myśli użycie konopi przemysłowej w celach włącznie smakowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 Cóż, ten jego sposób musi być strasznie nieefektywny jeśli chce uzyskać walory nazwijmy to niesmakowe - THC łączy się z tłuszczem, dlatego np. gotuje się zielsko z mlekiem. W piwie chyba tłuszczy zbyt dużo nie ma? Ale wiesz, ja naprawdę miałem na myśli użycie konopi przemysłowej w celach włącznie smakowych. Szczerze mówiąc, to dodawania jakichkolwiek konopi, czy tych dla papug, czy też innych, jest dla mnie osobiście całkowicie pozbawione sensu, ale to taki już urok piwowarstwa domowego - każdy robi co mu się podoba. Prynt - jak już zaczniesz wszelakie eksperymenty, to na wszelki wypadek zerknij jeszcze tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Bawarskie_Prawo_Czysto%C5%9Bci - to też zdecydowanie warto wiedzieć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 No to tu mamy pewną rozbieżność. Słyszałem i czytałem, że ta norma czystości to nic więcej jak ograniczenie inicjatywy w piwowarstwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 No to tu mamy pewną rozbieżność. Słyszałem i czytałem, że ta norma czystości to nic więcej jak ograniczenie inicjatywy w piwowarstwie... Tak czy inaczej napisz dla potomnych co z tego wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prynt Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Na razie i tak popróbuję z piwami "tradycyjnymi", zabiorę się za to jak już będę pewien o co w tym wszystkim biega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 No właśnie uwarz kilka piw tradycyjnych, a potem życie pokieruje Twoimi samkami i chęciami w odpowiednim kierunku. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się