kaperek1 Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Witam. Czy zamiast płatków owsianych można do brzeczki dodać mąkę uprzednio ją kleikując? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symonides Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Jeżeli chcesz mieć piwo w stylu HAZY (mgliste, mniej klarowne) to czemu nie. Jednak jeżeli zależy Ci na "pełni" w smaku i aby piwo było w odczuciu mniej wytrawne to polecam płatki. Różnica to naprawdę parę groszy a efekty całkiem inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Gdzieś widziałem na kanale GenusBrewing na yt jak robili zacieranie słodu zmielonego na mąkę i wyszło im piwo bez zarzutu, poza tym, że się męczyli z wyciskaniem brzeczki z tej mąki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 W tym wątku na HBT jeden z użytkowników opisuje piwo z zasypu 33,3% pilsner i 66,3% mąka. https://www.homebrewtalk.com/threads/hazy-cheapskate-miraculix-forbidden-ale.710855/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Przy niewielkim dodatku mąki nie ma problemu, używałem kiedy okazywało się w dniu warzenia, że płatki zeżarto. Oczywiście musisz wziąć pod uwagę fakt, że mąka jeszcze bardziej zakleja niż płatki. Dobrze jest użyć większej ilości wody do zacierania, przydatna jest też łuska i cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się