Kondzio Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 (edytowane) Witam Mam pytanie, co zrobić gdy blg zatrzymało się na poziomie ok.6. po 18 dniach od nastawienia. Jako nowicjusz niestety nie zmierzyłem początkowego blg. Temperatura w granicach 17 - 18 st. Fermentacja ruszyła po 2 dniach i ta burzliwa trwała ok 3 dni. Brewkit coopers lager, drożdże spod wieczka, 23 l nastawu, 1 kg cukru. Pytanie czy mogę butelkować? Edytowane 26 Września 2022 przez Kondzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Czym mierzysz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 2 godziny temu, x1d napisał: Czym mierzysz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Wyskalowany w sg? Pokazuje 6 pomiędzy 0 i 10? Kondzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 12 minut temu, x1d napisał: Wyskalowany w sg? Pokazuje 6 pomiędzy 0 i 10? 1. Czy wyskalowany, to nie wiem. Taki kupiłem i używam wg. instrukcji. 2. Tak, zanurzony w próbce piwa pokazuje 3 kreski poniżej zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 (edytowane) Jak chcesz zrobić test to go zanurz w wodzie o temp 20C. Poza tym to skala SG, czyli 1,006, czyli 1.5 BLG Edytowane 26 Września 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Aha... sg pomyliłem z blg.... no tak. Człowiek uczy się całe życie. Ok. jak mam 3 kreski poniżej zera, to 1,5 blg. Zrobiłem test z wodą. Pokazuje 2 kreski czyli 1,004, to ok. 0,6 blg. tzn jest lekkie przekłamanie. Podsumowując blg piwa będzie poniżej 1 - czyli lejemy! Dobrze wnioskuję czy coś pomotałem? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Jest OK Kondzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzio Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 16 minut temu, fotohobby napisał: Jest OK Uffff. Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mir As Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Chciałbym sie podczepić pod temat. Nie spada Blg. Zrobiłem piwo Foreign Smoked Stout 16 Blg z zestawu ze słodów. Stoi w fermentorze 25 dni. Pierwsze 2 tygodnie w temp. 17-19 st.C a potem jak widziałem, że fermentacja stanęła przeniosłem do pomieszczenia gdzie było 20 -21 st.C. Ostatnie 7 dni brak oznak fermentacji. Początkowa gęstość 15 Blg, nie wyszło jak powinno być, a teraz od 7 dni 7 Blg (mierzone balingometrem). Warka 9 litrowa. Nie jestem doświadczonym piwowarem, to moja 4 warka w kociołku. Proszę o podpowiedz, czy tego rodzaju piwo nie zjedzie jeszcze niżej z gęstością? Robiłem Stouty z brewkitu i schodziło mi do 3 Blg. SKŁAD PRODUKTU: Słody:Pale Ale - 3,3kg Wędzony - 1kg Czekoladowy - 0,3kg Brown - 0,3kg Pale Chocolate - 0,3kg Palone Ziarno Jęczmienia - 0,4kg Chmiele:Chmiel EKG- 35g Dodatki: Płatki jęczmienne - 0,4kg Drożdże US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się