andrzej_80 Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 witam, Mój pierwszy raz - brewkit GERMAN PILS plus Malt extract - przygotowałem wszystko według instrukcji na opakowaniu - drożdże dodałem dopiero gdy temperatura spadła do 22 stopni Wczoraj 05.10.2022 o godzinie 20 skończyłem - dzisiaj rano pojawił się osad (po12h) Czy coś źle zrobiłem czy to jest normalne? Brak piany Proszę o poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Godzinę temu, andrzej_80 napisał: witam, Mój pierwszy raz - brewkit GERMAN PILS plus Malt extract - przygotowałem wszystko według instrukcji na opakowaniu - drożdże dodałem dopiero gdy temperatura spadła do 22 stopni Wczoraj 05.10.2022 o godzinie 20 skończyłem - dzisiaj rano pojawił się osad (po12h) Czy coś źle zrobiłem czy to jest normalne? Brak piany Proszę o poradę Ja bym fermentował w niższej temperaturze, Gdzie jest ten osad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Coś się dzieje na powierzchni? CO2 się wydziela? Wieko wzdęte np? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 przed wyjściem do pracy o godzinie 7 gaz się nie wydzielał z rurki - denko nie było wzdęte nie podnosiłem pokrywki - ale nie widziałem piany na powierzchni przez plastik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 A napowietrzyleś brzeczkę przed zadaniem drożdży? Drożdże lagerowe były? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 zdjęcia tak mieszałem 2 minuty drożdże były razem z brewkitem - i przed wlaniem rozpuściłem w 100ml temp 29 stopni ( było w instrukcji max do 30 stopni ) i po 30min była piana i dopiero wlałem według tego robiłem może panikuję i muszę poczekać ale mam inne odczucie i dlatego pytam fachowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) Te instrukcje to jakaś masakra. "Fermentacja trwa 4-8 dni" ? "Jeśli z rurki nie wydziela się CO2 fermentację uznaje się za zakończoną". 4g cukru na butelkę to już taki limit. Ja dałbym raczej 3g. Butelkować i używać na froncie w Ukrainie. Sądząc po temp. fermentacji to są to drożdże górnej fermentacji. Nie wiem jak mocno mieszałeś ale najlepiej napowietrza się jak przelewasz brzeczkę z wys. np metra do fermentora mala strużka poprzez wężyk z garnka. Drożdże czasami mja laga i potrzebują 24-48 godz aby ruszyć. Ale nie wierz instrukcji bo fermentacja kończy się dopiero, kiedy gestosc spadnie do odpowiednio niskiego poziomu i od dobrych kilku dni się nie zmienia. Raczej trwa to 3 tygodnie a nie 4-8 dni. Edit: Następnym razem z przepisu idpusc sobie 1kg cukru i zamiast niego dodaj 1,7kg niechmielonego ekstraktu. Poczujesz duża różnice albo od razu przejdz na same niechmielone ekstrakty i sam zrób warzenie z chmieleniem. Edytowane 5 Października 2022 przez Glabro andrzej_80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) Cenne uwagi dziękuję za wskazówki - zaczęło lekko bąbelkowa ? Już myślałem że wszystko pójdzie do zlewu. "4g cukru na butelkę to już taki limit. Ja dałbym raczej 3g. " czyli 3g max żeby nie było granatów ? Czy warto dodawać chmielu? "sam zrób warzenie z chmieleniem" to jest moje marzenie ale najpierw chciałbym się pouczyć ? zrobię kilka razy na brewkicie i chce dalej rozwijać te hobby Oczywiście będę czekał i sprawdzał poziom cukru do 1BLg - dobrze myślę ? Fajnie, że można pogadać i że szybko odpowiadacie - dziękuję za rady Edytowane 5 Października 2022 przez andrzej_80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 20 minut temu, andrzej_80 napisał: czyli 3g max żeby nie było granatów ? Nie. Granaty są z butelkowania niedofermentowanego piwa, zakażenia dzikimi drożdżami i dopiero na końcu z dodania za dużej ilości cukru na re-fermentację. Każdorazowo możesz policzyć ile surowca na refermentację trzeba. Np. w http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru 22 minuty temu, andrzej_80 napisał: sprawdzał poziom cukru do 1BLg - dobrze myślę Nie. Butelkujesz gdy zakończy się fermentacja. Przyjmuje się, że zwiastuje to dwu-trzykrotny pomiar bez zmiany wartości. Im więcej uwarzysz, tym więcej wyczucia będziesz miał. andrzej_80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Godzinę temu, andrzej_80 napisał: czyli 3g max żeby nie było granatów ? 3g na 0.5l daje juz spore nagazowanie pasujące do pilsa. 4g to już moim zdaniem zbyt nagazowane piwo a jeśli jeszcze piwo byłoby niedofermentowane to na pewno wysadzi butelki. Godzinę temu, andrzej_80 napisał: Czy warto dodawać chmielu? "sam zrób warzenie z chmieleniem" to jest moje marzenie ale najpierw chciałbym się pouczyć ? zrobię kilka razy na brewkicie i chce dalej rozwijać te hobby Twój brewkit ma ekstrakt nachmielony przewidziany poziom goryczki na odp. liczbę litrów. Cukier więc wymieniasz na ekstrakt niechmielony. Drugim sposobem jest zakup tylko niechmielonego ekstraktu, chmielu i drozdzy i uzyskasz jeszcze lepszy efekt, przy czym nie jest to wiele trudniejsze. Godzinę temu, andrzej_80 napisał: Oczywiście będę czekał i sprawdzał poziom cukru do 1BLg - dobrze myślę ? To zależy od ekstraktu początkowego brzeczki, użytych drozdzy oraz sposobu produkcji brzeczki. Wtedy mniej więcej wiesz jaka będzie spodziewana gestosc końcowa. Przy 12plato mniej więcej będą to okolice 2-2.5blg. Ale tak jak pisał zasada na konidc fermentacji sprawdzasz np co 1-2 dni pomiar gęstości i jeśli się nie zmienia i ma te okolice 2-2.5 blg to jest już po wszystkim. Upewnij się też, że temp masz na stabilnym poziomie lub na koniec fermentacji można nawet podnieść. Jak będzie odwrotnie i temp obnizysz to drożdże mogą usnąć i nie dofermentuja brzeczki i błędnie możesz stwierdzić, że skończyła się fermentacja. andrzej_80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 ok dzięki za kolejne wskazówki - pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 12 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 od rozlania 4.10.2022 wartości 12blg do 12.10.2022 wartość spadła do 4blg i przestało pracować - chyba trochę za dużo. Podniosłem temp w pomieszczeniu może zaczną pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Tak jak mówisz dość sporo. 3g cukru/0,5l do nagazowania to ok 0,6blg. Tak więc wystarczy gdzies 1blg niedofermentowanego cukru aby wysadzić butelki. Myślę że jeszcze popracują w cieplejszym. andrzej_80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 13 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 ok dzięki za wskazówkę - czekam dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 mam od 2 dni około 2,2blg pojawiło się więcej osadu i piwo jest bardziej klarowne Czy mam już rozlać czy jeszcze poczekać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Poczekać nigdy nie zaszkodzi - przez 2 dni możesz nie zauważyć niewielkiego spadku. A to dopiero 11 dni fermentacji. Do refermentacji będziesz używać suchego ekstraktu, tak jak wpisałeś w kalkulatorze? andrzej_80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 (edytowane) " Do refermentacji będziesz używać suchego ekstraktu, tak jak wpisałeś w kalkulatorze?" odp. tak będę używał cukru bezpośrednio do butelek Edytowane 16 Października 2022 przez andrzej_80 zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 58 minut temu, andrzej_80 napisał: " Do refermentacji będziesz używać suchego ekstraktu, tak jak wpisałeś w kalkulatorze?" odp. tak będę używał cukru bezpośrednio do butelek A ha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, andrzej_80 napisał: " Do refermentacji będziesz używać suchego ekstraktu, tak jak wpisałeś w kalkulatorze?" odp. tak będę używał cukru bezpośrednio do butelek To zmień w kalkulatorze "rodzaj cukru" - 235 g zwykłego, "białego" cukru da bardzo wysoko nagazowane piwo. Na granicy ryzyka granatów. Edytowane 16 Października 2022 przez punix andrzej_80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 (edytowane) Dziękuje kolejny raz za wskazówkę Mam pytanie czyli do każdej butelki przy takim wyliczeniu jak u góry muszę dodać 1,39g cukru na 0,5litra ? I przed momentem zrobiłem kolejny test spadło poniżej 2 Blq i piwo jest klarowne ? Czyli idzie dobrze ? Edytowane 16 Października 2022 przez andrzej_80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 139gram / 48 butelek = 2,89gram cukru białego na butelkę 0,5litra ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 @andrzej_80i nie pisz postu pod postem. Uzupelniaj korzystając z funkcji Edytuj. A do tematu, równie dobrze może być 2,5g andrzej_80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_80 Opublikowano 16 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 dziękuję i przepraszam - będę zwracał na to większą uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 5 godzin temu, andrzej_80 napisał: Dziękuje kolejny raz za wskazówkę Mam pytanie czyli do każdej butelki przy takim wyliczeniu jak u góry muszę dodać 1,39g cukru na 0,5litra ? I przed momentem zrobiłem kolejny test spadło poniżej 2 Blq i piwo jest klarowne ? Czyli idzie dobrze ? Idzie dobrze ale teraz powoli trzymaj kciuki aby przestało już fermentowac ? 2blg to tak idealnie przy takim piwku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się