KiLL4r Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Jak najlepiej połączyć kran z rurką igielitową o średnicy 1 cm. Średnica kranu ok. 1.5-2 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Jak najlepiej połączyć kran z rurką igielitową o średnicy 1 cm. Średnica kranu ok. 1.5-2 cm. Ja to zrobiłem za pomocą przejściówki miedzianej z gwintem - mocowanie za pomocą poxyliny a do gwintu szybko-złączka do węży ogrodowych działa sprawnie od ponad 10 warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Ja połączyłem z kranem za pomocą tego: http://www.mint-garden.pl/index.php?p28,perlator-czesc-gwintowana-zlaczka-do-strumienia-perlistego-gz-m24x1-i-3-4-gardena oraz tego: http://www.bradas.pl/index.php?go=oferta&child=11&go2=40&id=GK76/4SK&s=&co=wiecej&n=1&dz= Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 A na chłodnicę? Ja myślę, że przejdzie wciśnięcie węża na rurkę i te x minut gotowania razem z chłodnicą nie powinno nic tam namieszać. Jutro z rana uderzam do hydraulicznego i postaram się wymyślić jak to ładnie podłączyć. Jak mi się uda, dołączę fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Na chłodnicę wcisnąłem wężyk i zacisnołem metalową opaską zaciskową. Nic tam nie przecieka, a sprawdzone już na kilku warkach. Żadnych klejów ani innych mas uszczelniających nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 A nie lepiej przylutować gwint 1/2" do chłodnicy i użyć węża od prysznica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Cześć Można lutować ja masz odpowiednią redukcję. A o redukcję z rurki np. 10mm/1/2' ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Aj, zawsze pod górkę. Jak się okazuje wszystkie okoliczne sklepy hydrauliczne pracują od 9, czyli dokładnie tak jak ja Mam nadzieję, że jakoś uda mi się w dzień wyskoczyć na zakupy, chociaż jak na razie nic tego nie zapowiada... A miało być tak pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Udało mi się wyskoczyć, ale niestety w żadnym sklepie nie znalazłem szybkozłączki na wąż o tak małym fi. Ale, że potrzeba matką wynalazku, odgrzebałem kilka rzeczy, które mi się walają i zrobiłem takie oto coś: http://jacki.sokolka.com/imgs/20101005205829.jpg Powinno jutro zdać egzamin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 O! Umywalkę Tobie ukradli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Nie, jeszcze nie zamontowałem W sumie to nawet jeszcze nie kupiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 u mnie na chłodnicę tę wąż igelitowy wchodził luźno, więc na wąż nałożyłem kawałek węża ogrodowego jako zacisk i trzyma przy kranie mam kawałek węża ogrodowego do którego wąż wchodzi od chłodnicy. Niby wydaje się prowizorka, ale od kilkunastu warek trzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 wąż gumowy od prysznica z obciętą jedną końcówką pasuje idealnie na rurkę miedzianą 10mm , drugi koniec z gwintem nakręcam ma kran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 No, ale na jaki kran Wy to nakręcacie? Myślałem o tym kilka dni i najlepsze co wymyśliłem to właśnie dedykowany zaworek. O kranie kuchennym też myślałem, ale jakoś nic sensownego nie wymyśliłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Jacki, są reduktory z m24x1 na 3/4 cala, które wkręcasz zamiast "sitka" w kranie. Do tego ja dokupiłem nypelek na wąż 8mm (są też na 6mm). Nypelek przykręciłem do redukcji 3/4" i naciągnąłem na niego wąż, który zacisnąłem obejmą metalową. Na chłodnicę też naciągnąłem wąż i zacisnąłem obejmą. Jedna rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę - wąż po rozgrzaniu (przynajmniej ten mój...) stał się bardziej plastyczny i miękki, przez co opaska nie była idealnie zaciśnięta i się lekko sączyła woda. Dokręcenie opaski pomogło Patent sprawuje się nieźle. Gdyby coś było niejasne, mogę cyknąć fotki wieczorem. Pozdrawiam, Nehoshi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 No, ale na jaki kran Wy to nakręcacie? Myślałem o tym kilka dni i najlepsze co wymyśliłem to właśnie dedykowany zaworek. O kranie kuchennym też myślałem, ale jakoś nic sensownego nie wymyśliłem raz chłodziłem w kuchni i pojawił mi się problem skąd wziąć wodę. Tam gdzie warzę normalnie miałem kran do którego mogłem włożyć wąż i było w miarę szczelnie, teraz mam oddzielny kran na chłodnicę. Podczas chłodzenia w kuchni odkręciłem napowietrzacz z kranu i wtedy wcisnąłem wąż do środka i było szczelnie. Żadnych cybantów i przeróbek, przy tych ciśnieniach i przepływach, które mam w chłodnicy nic nie ciekło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 (edytowane) Nada się taka złączka do połączenia rurki miedzianej fi 6 z wężem od prysznica 1/2 cala? http://allegro.pl/zl...2599930434.html Edytowane 7 Września 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Jacki, są reduktory z m24x1 na 3/4 cala, które wkręcasz zamiast "sitka" w kranie. Do tego ja dokupiłem nypelek na wąż 8mm (są też na 6mm). Nypelek przykręciłem do redukcji 3/4" i naciągnąłem na niego wąż, który zacisnąłem obejmą metalową. Na chłodnicę też naciągnąłem wąż i zacisnąłem obejmą. Jedna rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę - wąż po rozgrzaniu (przynajmniej ten mój...) stał się bardziej plastyczny i miękki, przez co opaska nie była idealnie zaciśnięta i się lekko sączyła woda. Dokręcenie opaski pomogło Patent sprawuje się nieźle. Gdyby coś było niejasne, mogę cyknąć fotki wieczorem. Pozdrawiam, Nehoshi Możesz załączyć fotkę? Ja nie znalazłem redukcji do kranu, tam jest gwint drobnozwojowy. Teraz noszę gar do wanny, tam końcówkę od węża ogrodowego nakręcam na wyjście do prysznica, na to nakładam gumowy wąż i opaską przymocowuję do chłodnicy - działa bez zarzutu, tylko gar trzeba targać do łazienki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 (edytowane) można zastosować perlator http://allegro.pl/pe...2559494144.html jedna końcówkę zakręcamy na wylewkę od baterii a drugą rozbieramy i łączymy z wężem od chłodnicy , taki perlator można kupić w każdym sklepie hydraulicznym za parę zloty Edytowane 8 Września 2012 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 A ja mam oliwkę laboratoryjną bąblową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Najtańszy wąż prysznicowy 10mm - 18,- i na rurkę na ciepło. Dobrze trzyma, nie zsuwa się. jak przychodzi chłodzić, to odkręcam prysznic i zakręcam chłodnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi