lukis Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Witajcie, wracam do warzenia po 5 latach... Chcę uwarzyć piwo z ekstraktów niechmielonych. Obszukałem się na prawdę sporo i nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak obliczyć BLG dla ekstraktu. Powiedzmy, że chcę wykorzystać ekstrakt Pale Ale Bruntal, ile potrzebuję ekstraktu aby otrzymać 10L brzeczki o BLG 16? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Rób pomiar. Na początku bym dał 7l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Użyj kalkulatora (np. Brewfather). Dla mojego systemu (3l/h odparowania, 2l strat w chłodnicy i osadach) podaje mi 2.7kg ekstraktu i 15.5l wody przy 60 min. gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 @Pingwinho jakoś sporo Ci wyszło tego ekstraktu... Kiedyś jak jeszcze nie było kalkulatorów necie zrobiłem w excelu formuły do wyliczania. Co prawda formuły liczą ile będzie brzeczki o podanym blg z danej ilości ekstraktu i wody, ale metodą wpisywania przybliżeń wyszło mi że żeby dostać 10l 16blg potrzebna ok 1,7-1,8kg ekstraktu. Ta różnica wynika z tego że nie znam "mocy" ekstraktu. WES robił chyba 80% i takie mam formuły (wtedy potrzeba 1,8kg). Niby piszą że ten bruntal ma 90% (stąd 1,7kg) ale nie wiem czy im wierzyć... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukis Opublikowano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 19 godzin temu, Stasiek napisał: @Pingwinho jakoś sporo Ci wyszło tego ekstraktu... Kiedyś jak jeszcze nie było kalkulatorów necie zrobiłem w excelu formuły do wyliczania. Co prawda formuły liczą ile będzie brzeczki o podanym blg z danej ilości ekstraktu i wody, ale metodą wpisywania przybliżeń wyszło mi że żeby dostać 10l 16blg potrzebna ok 1,7-1,8kg ekstraktu. Ta różnica wynika z tego że nie znam "mocy" ekstraktu. WES robił chyba 80% i takie mam formuły (wtedy potrzeba 1,8kg). Niby piszą że ten bruntal ma 90% (stąd 1,7kg) ale nie wiem czy im wierzyć... ? Czyli chyba najlepiej z puszki zrobić 9L i ewentualnie dolać wody po pomiarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 (edytowane) On 10/5/2022 at 2:52 PM, Stasiek said: @Pingwinho jakoś sporo Ci wyszło tego ekstraktu... Byle jakie zestawy na 20l z ekstraktów dla warek w okolicach 15-16 °P dają po 3 puszki ekstraktu, łącznie w okolicach 4,5-4,7kg. Zaufam kalkulatorom, które znają moce ekstraktów. Dodam tylko, że mówię o ekstrakcie płynnym, nie suchym. Pod linkiem który podałeś nie ma nic o mocy ekstraktu. 90% to zawartość słodu pale ale w zacierze przed przygotowaniem tegoż ekstraktu. lukis, Quote Czyli chyba najlepiej z puszki zrobić 9L i ewentualnie dolać wody po pomiarze Spróbuj w 8l. Jak olejesz straty z chłodzenia / osadów (wlejesz cały gar do fermentora), to w 8l jedna pucha powinna Ci dać ok. 16 °P. Edytowane 7 Października 2022 przez Pingwinho odpowiedź na drugi komentarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się